Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΤΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ

Το Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας (ΚΣΕΔ) κλείνει φέτος τα 11 χρόνια λειτουργίας του στην πόλη του Ρεθύμνου. Όλα αυτά τα χρόνια το ΚΣΕΔ έχει συμβάλλει ενεργά στην ανάδειξη των εικαστικών τεχνών και στη μύηση των νέων της πόλης μας στην κουλτούρα και τον πολιτισμό. Καθημερινά, δεκάδες παιδιά όλων των ηλικιών συμμετέχουν στις δραστηριότητες του ΚΣΕΔ, αναδεικνύοντάς το σε πρωταγωνιστή της πολιτιστικής ζωής της πόλης μας. Οι δράσεις που οργανώνονται από το ΚΣΕΔ συμβάλλουν σε μια διαφορετική πρόσληψη της καλλιτεχνικής δημιουργίας και διαμορφώνουν τους όρους για την υπέρβαση της παθητικής κατανάλωσης των πολιτισμικών προϊόντων. Οι νέοι άνθρωποι μαθαίνουν να δημιουργούν, να ενεργοποιούν την κριτική τους σκέψη και τη φαντασία τους, μαθαίνουν να διαμορφώνουν σχέδια και να τα πραγματώνουν.

Σήμερα, δυστυχώς, η λειτουργία του ΚΣΕΔ υπονομεύεται. Τα προβλήματα ξεκινούν από τη διακοπή της χρηματοδότησης εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού το 2005, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να εκτελεί τότε χρέη υπουργού πολιτισμού. Αυτή η στάση αποτέλεσε πρόσχημα για το Δήμο Ρεθύμνου, για την αποχή του από την οφειλόμενη υποστήριξη της λειτουργίας του Κέντρου. Για 17 μήνες το ενοίκιο του Κέντρου παραμένει απλήρωτο.

Ευτυχώς που ο ιδιοκτήτης του κτιρίου ανήκει σ' εκείνη την σπάνια κατηγορία των συμπολιτών μας που παραμερίζει το ιδιοτελές συμφέρον χάριν της υπηρέτησης υπέρτερων αξιών. Όμως, η πολιτιστική πολιτική ενός τόπου δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στην φιλοπατρία των πολιτών. Εξίσου, η λειτουργία του ΚΣΕΔ δεν μπορεί να στηρίζεται στην φιλοπατρία των εργαζομένων. Οι τέσσερις μόνιμοι υπάλληλοι του Κέντρου και οι συμβασιούχοι συνάδελφοί τους παραμένουν απλήρωτοι από τον Απρίλιο και όλο αυτό το διάστημα ακούν μόνο υποσχέσεις.

Και στην περίπτωση του ΚΣΕΔ εμφανίζεται η σύγκρουση 2 λογικών. Αυτής που, κρυφά ή φανερά, υποστηρίζει ότι τα μη ανταποδοτικά, κοινωφελή έξοδα πρέπει να εκμηδενιστούν ως άχρηστα και αυτής που αναγνωρίζει στην πράξη την ανάγκη λειτουργίας του πολιτιστικού τομέα, απελευθερωμένου από τα δεσμά του κέρδους και της αγοράς. Εδώ βλέπουμε τη θλιβερή κυριαρχία της πρώτης λογικής και την πρακτική της εφαρμογή, τη νεοφιλελεύθερη διαχείριση.

Την κρίσιμη στιγμή που η ανάγκη της ενίσχυσης της πολιτιστικής δραστηριότητας στο Ρέθυμνο προβάλλεται από όλους με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στα Ζωνιανά, είναι αδιανόητο να αφήνεται ένας τέτοιος χώρος στην τύχη του. Αυτό θα αποτελούσε υποκριτική στάση και θα αποδείκνυε ότι τα λόγια είναι πολύ ευκολότερα από τις πράξεις και από τη στήριξη πολιτιστικών δράσεων έξω από τα πλαίσια της αγοράς.

Για την Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών, η συνέχιση της λειτουργίας του ΚΣΕΔ και η επιπλέον ενίσχυσή του είναι ζωτικής σημασίας για την πόλη, τη φυσιογνωμία της και τους κατοίκους της, ιδιαίτερα τους ηλικιακά νεότερους.

Ζητάμε από το Δήμο Ρεθύμνου:

- Να διεκδικήσει τη συνέχιση της χρηματοδότησης του Κέντρου από το Υπουργείο Πολιτισμού με ουσιαστικές παρεμβάσεις.
- Εφόσον η κυβέρνηση και το Υπουργείο Πολιτισμού συνεχίσουν να αγνοούν τις υποχρεώσεις τους, ο Δήμος Ρεθύμνου, να στηρίξει ο ίδιος το ΚΣΕΔ και να καταβάλει τα έξοδα που απαιτούνται για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του.
- Να αναλάβει την κάλυψη όλων των συσσωρευμένων οφειλών του, τόσο για τα λειτουργικά έξοδα όσο και για τα μισθολογικά.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΔΩΣΤΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ

Τα κιόσκια της παραλιακής λεωφόρου του Ρεθύμνου αποτελούν εδώ και χρόνια αντικείμενο διαβουλεύσεων μεταξύ Δημοτικής Αρχής, Λιμενικού Ταμείου και καταστηματαρχών, με σταθερή κατάληξη την διαιώνιση του προβλήματος και την συνέχιση της αυθαιρεσίας δια της μεθόδου της αδράνειας. Δεν πρόκειται, ασφαλώς, για μια απλή διένεξη κάποιων ιδιωτών με υπηρεσιακούς φορείς, αλλά για ένα ζήτημα που αφορά στο σύνολό της την τοπική κοινωνία, ειδικά σε μια περίοδο που αυτή διαδηλώνει την πρόθεσή της να απαλλαγεί από ανομικά φαινόμενα. Γιατί ο χώρος της παραλιακής λεωφόρου, τον οποίο καταλαμβάνουν οι αυθαίρετες κατασκευές, είναι δημόσιος χώρος, ιδιοκτησία δηλαδή όλων των πολιτών, Ρεθυμνιωτών και μη.

Έχουμε φτάσει, δυστυχώς, στο σημείο να χρειάζεται να επιχειρηματολογούμε για τον δημόσιο χαρακτήρα της παραλιακής και την προστασία της από την ιδιωτική αυθαιρεσία, επαναλαμβάνοντας πράγματα κοινότοπα και αυτονόητα:

· Η χρήση της δημόσιας περιουσίας στηρίζεται στο δικαίωμα της πολιτείας να λειτουργεί ρυθμιστικά και όχι στο «δικαίωμα» του εκάστοτε εισβολέα. Οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν αν θα εκχωρήσουν τη χρήση μέρους της περιουσίας αυτής, με ποια σκοπιμότητα και με ποιους όρους. Παραμένει, φυσικά, το δικαίωμα του κάθε πολίτη να διαφωνήσει ή να προσπαθήσει να ανατρέψει τις αποφάσεις αυτές, μέσω όμως κοινωνικών και πολιτικών διεκδικήσεων και όχι με το «κεκτημένο» του καταπατητή.

· Ο διαρκής χαρακτήρας μιας αυθαιρεσίας, το συνεχές μιας παράβασης, δεν αποτελούν στοιχεία ικανά να μεταμορφώσουν την αυθαιρεσία σε κοινωνική συμφωνία και την παράβαση σε νομιμότητα. Εκτός και αν υποθέσουμε ότι η επιχειρηματική δράση στην πόλη μας δεν χρειάζεται ούτε την συναίνεση, ούτε τη νομιμότητα, αλλά έχει διαμορφώσει ένα άλλου τύπου πλαίσιο για την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της. Τρομαχτικός, αλήθεια, συλλογισμός! Ούτε νομιμοποιείται η αυθαιρεσία λόγω του αριθμού των ανθρώπων που βιοπορίζονται μέσω αυτής – ευκαιριακή άλλωστε λύση στο πρόβλημα της ανεργίας και της ανάπτυξης του τόπου.

· Δυστυχώς, λύσεις που να εξυπηρετούν το συμφέρον όλων, όπως ζητά ο Σύλλογος Καταστηματαρχών, δύσκολα μπορούν να βρεθούν. Οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι το δημόσιο συμφέρον είναι κάτι θεμελιακά διαφορετικό από το άθροισμα των επιμέρους, ιδιοτελών ατομικών συμφερόντων. Επιπλέον, οι «χτισμένοι» χώροι των καταστημάτων επί του οδοστρώματος της παραλιακής δεν υπηρετούν ούτε καν τα συμφέροντα των επιχειρηματιών, καθώς η εικόνα της αυθαιρετούπολης λειτουργεί απωθητικά για τους επισκέπτες της πόλης και τους εν δυνάμει πελάτες τους.

· Δεν είναι μονάχα οι ειδικοί –αρχιτέκτονες, αρχαιολόγοι και πολεοδόμοι– που εκφράζονται αρνητικά για την σημερινή κατάσταση της παραλιακής λεωφόρου. Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών, αλλά και των επισκεπτών, του Ρεθύμνου την βρίσκει άσχημη και δυσλειτουργική, κορωνίδα στη θλιβερή εικόνα μιας πόλης από την οποία απουσιάζουν οι δημόσιοι χώροι, μια και η διεκδίκησή τους έχει εγκαταλειφθεί προς όφελος της εμπορικής ή οικοδομικής δραστηριότητας.

Ως Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών, εμμένουμε στην διαφύλαξη κάθε δημόσιου χώρου και δεν περιμένουμε από την δημοτική αρχή να πράξει τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από εκείνο που είναι το χρέος της: να τον υπερασπιστεί.

10 Δεκεμβρίου 2007

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΝΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ;

Από τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Ρεθύμνου λάβαμε το παρακάτω δελτίο τύπου:
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 13-12-07

ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΝΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ;

Το ερώτημα ήταν, μέχρι τώρα, ρητορικό. Το έθεταν οι εκάστοτε δημοτικοί και νομαρχιακοί μας άρχοντες προκειμένου να κερδίσουν χρόνο και να αναβάλλουν, για μια δεκαετία σχεδόν, το κλείσιμο της χωματερής στον Μαρουλά.

Τώρα η χωματερή έκλεισε με δικαστική απόφαση. Αυτή την φορά το κλείσιμό της φαίνεται ότι είναι οριστικό. Είχε, βέβαια κλείσει και τον περασμένο Απρίλιο με απόφαση του Νομάρχη και είχε δηλωθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα έχει κλείσει ως τα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη. Τίποτα από αυτά δεν έγινε. Η χωματερή του Μαρουλά συνέχισε να λειτουργεί παράνομα ακόμη και όταν τον περασμένο Απρίλιο πήρε φωτιά που δεν έχει ακόμη σβήσει.

Παρά το γεγονός πως η χωματερή καιγόταν, επί επτά μήνες, οι δήμοι Ρεθύμνου και Αρκαδίου συνέχιζαν να ρίχνουν εκεί τα σκουπίδια τους, σαν να μη συνέβαινε τίποτα.

Που θα πάνε τώρα τα σκουπίδια; Το ερώτημα δεν είναι πλέον ρητορικό, αλλά πραγματικό. Ο Δήμος, η Νομαρχία, η Περιφέρεια είχαν όλο τον καιρό (χρόνια ολόκληρα) να το σκεφτούν και να το απαντήσουν. Δεν το έπραξαν και η ευθύνη είναι όλη δική τους. Δεν βρήκαν λύση για τα σκουπίδια και δεν έκλεισαν την χωματερή ακόμα και όταν πήρε φωτιά.

Οκτώ μήνες η χωματερή καπνίζει εκλύοντας ένα αποπνικτικό τοξικό νέφος που, όπως διαβάζουμε στην επιστημονική βιβλιογραφία, περιέχει διοξίνες. Κανείς αρμόδιος δεν ενδιαφέρθηκε για την Δημόσια Υγεία. Κανείς δεν έδωσε εντολή να γίνουν τοξικολογικές μετρήσεις στο κρέας και στο γάλα των αιγοπροβάτων που βόσκουν στην γύρω περιοχή. Και στην περίπτωση αυτή, η ευθύνη είναι όλη δική τους.

Που θα πάνε τα σκουπίδια; Σε πρόσφατη συνέντευξή του στα τοπικά ΜΜΕ ο Δήμαρχος Ρεθύμνου (εφημερίδα «Ρέθεμνος» 8-12-07), έδωσε την εξής εκπληκτική απάντηση:

«Στα σπίτια σας και τους κάδους θα σφραγίσω! Στα σπίτια σας θα μείνουν ή στις αυλές εκείνων που ξέρανε τη λύση τώρα και μήνες. Θέλω να πάνε εκεί τα σκουπίδια, εκείνοι που ξέρανε, η κ. Κορρέ, ο κ. Νίνος, όλοι εκείνοι, εκεί θα πάνε τώρα τα σκουπίδια!»

Ας είμαστε επι τέλους σοβαροί. Την χωματερή στον Μαρουλά δεν την έκλεισε ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου, ούτε η μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά η Δικαστική Αρχή, όπως οφείλει να γίνεται σε μια συντεταγμένη πολιτεία, όταν διαπιστωθεί παρανομία.

Τόσο καιρό που η χωματερή δεν έκλεινε, τόσο καιρό που η χωματερή καπνίζει, ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος μπορούσε να καλέσει τους δημότες να ρίξουν τα σκουπίδια τους μπροστά στο Δημαρχείο. Δεν το κάναμε διότι, όπως είναι γνωστό, προτιμάμε να υποστηρίζουμε τις θέσεις μας με επιχειρήματα. Θα ήταν, ωστόσο, μια πράξη συμβολική που θα πίεζε τον Δήμο να αναλάβει τις ευθύνες του και να βρεί λύση για την διαχείριση των αποβλήτων του στο πλαίσιο του Περιφερειακού Σχεδιασμού.

Δεν είναι το ίδιο όταν ένας Δήμαρχος, με την εξουσία που διαθέτει, καλεί τους «αγανακτισμένους πολίτες» να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους και να πετάξουν τα σκουπίδια τους στην αυλή αυτών που επι χρόνια πιέζουν τις αρχές να δώσουν λύση στο πρόβλημα. Είναι άμεση απειλή κατά πολιτών που διαφωνούν και προτροπή, εκ μέρους της δημοτικής αρχής, για άσκηση βίας, αυτοδικία και τραμπουκισμούς.

Το ΔΣ του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ρεθύμνου

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ κ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΗΡΘΕ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΠΗΓΕ ΣΤΑ ΖΩΝΙΑΝΑ!

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Αλέκου Αλαβάνου για τα Ζωνιανά

Στη δευτερολογία του, ο Αλ. Αλαβάνος ανέφερε τα εξής:

“Λίγο ρομαντική η εικόνα που παρουσιάσατε για την κυβέρνηση και τις παρεμβάσεις της σ΄αυτές τις περιοχές. Θυμίζει λίγο ποιμενικό μυθιστόρημα.

Είμαι λίγους μήνες βουλευτής Κρήτης και έχω εντυπωσιαστεί από το γεγονός ότι το κράτος και μιλάω για το κράτος της Νέας Δημοκρατίας και το κράτος του ΠΑΣΟΚ, όχι απλώς σιωπούσε, ανέχονταν, άφηνε να εξελίσσεται η παραβατικότητα και η ανομία αλλά ήταν και μια από τις βασικές πηγές που την ανέπτυσσαν, όπως είναι ακόμη και σήμερα. Με τον τρόπο που χρησιμοποιήθηκαν οι επιδοτήσεις ως ένα στοιχείο πελατειακών σχέσεων, διαφθείροντας εκατοντάδες και χιλιάδες αγρότες μέχρι αυτά που γίνονται σήμερα κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής σας. Δίνει το κράτος το παράδειγμα της ανομίας όταν βλέπουμε πόλεις που έχουν τεράστια ποσοστά αυθαιρέτων, όταν βλέπουμε τα σφαγεία στο Νομό Ηρακλείου που είμαι βουλευτής, να πετάνε τα λύματα παράνομα όπου θέλουν, όταν βλέπουμε τα λύματα από τις αποχετεύσεις μα πέφτουν μέσα στα φράγματα. Η αιχμή του δόρατος είναι η ορεινή Κρήτη. Είναι ο Μυλοπόταμος, ο Άνω Μυλοπόταμος και είναι τα Ζωνιανά.

Και θέλω να πω ναι βάλατε το αστυνομικό κράτος, το κράτος καταστολής, δεν αρκεί όμως αυτό και όχι μόνο δεν αρκεί αλλά και εάν μείνετε στο κράτος καταστολής θα προκαλέσετε αντιδράσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε επανάληψη και ίσως χειροτέρευση των καταστάσεων. Γιατί το κοινωνικό κράτος και το αναπτυξιακό κράτος μένει έξω από την ορεινή Κρήτη. Γιατί σταματάει έξω από τα Ζωνιανά, έξω από τα Ανώγεια, έξω τα Λιβάδια, σταματάει έξω από όλους του ορεινούς όγκους. Βλέπω κάποια μέτρα που είπατε. Ήμουν στα Ζωνιανά πριν από 10 μέρες και σας καλώ να πάτε όχι ως επικεφαλής υπεύθυνος για τις δυνάμεις καταστολής, για την αστυνομία κ.λπ. αλλά να πάτε ως Υπουργός, ως Υπουργός που θέλει την ανάπτυξη, υπεύθυνος για την αυτοδιοίκηση κ.λπ.

Βλέποντας τα μέτρα σας κύριε Υπουργέ αναρωτιέμαι τι μέτρα είναι αυτά. Λέτε εδώ συντήρηση και επέκταση του Δημοτικού Σχολείου Ζωνιανών και ανάπλαση της αυλής. Μα εδώ μιλάμε για χαμένες γενιές. Οι άνθρωποι μας μίλησαν με τεράστια αγωνία γιατί δεν είναι μόνο ο χώρος της εγκληματικότητας είναι μια κοινωνία η οποία αυτή τη στιγμή σφαδάζει, μας λένε για χαμένες γενιές για γενιές των 15, 20, 25, 30 που έχουν γαλουχηθεί με άλλες αξίες, για τις οποίες χρειάζονταν συστηματικές και βαθιές παρεμβάσεις. Που είναι το πρότυπο σχολείο; Που είναι το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας; Που είναι το δυσπρόσιτο σχολείο που θα δίνει τη δυνατότητα στους δασκάλους να μένουν εκεί; Που είναι τα κέντρα δημιουργικής δραστηριότητας; Ή για να φέρω ένα άλλο παράδειγμα. Αναφέρετε ότι θα κάνετε 10 χλμ. αγροτικούς δρόμους. Τι να τους κάνουν αυτούς; Θα κάνετε τους δρόμους αλλά αυτή τη στιγμή είναι μια φτωχή κτηνοτροφική περιοχή, μια περιοχή που, όπως όλη η ορεινή Ελλάδα, συμπιέζεται με τρομερό τρόπο ειδικά αυτά τα χρόνια. Το λίπασμα, δηλαδή ο χώρος που αναπτύσσεται η εγκληματικότητα είναι εκεί που υπάρχει η φτώχεια, διαβάστε την ιστορία της Σικελίας και της Νότιας Ιταλίας. Αν δεν σπάσει αυτό, αν δεν υπάρξουν παρεμβάσεις, αν δεν αντιμετωπισθεί το θέμα της υπερβόσκησης, αν δεν αντιμετωπισθεί το θέμα του ότι έχουμε τεράστια σε αριθμό ποίμνια σε σχέση με το χώρο που υπάρχει, αν δεν υπάρξει μια στροφή στην εκτακτική και στην βιολογική κτηνοτροφία με υποστήριξη στους παραγωγούς, τίποτε δεν πρόκειται να γίνει. Θα είναι ένα φυτώριο που απλώς κάποια στιγμή δεν αφήνουμε να πέσει ως σπόρος της εγκληματικότητας, όμως κάποια άλλη στιγμή θα πέσει.

Με αυτή την έννοια εμείς ζητάμε και περιμέναμε μια πιο ολοκληρωμένη απάντηση από εσάς, να υπάρξει ένα συνολικό πρόγραμμα σε βάθος χρόνου με ισχυρές χρηματοδοτήσεις, με αξιοποίηση, το έχουμε ξαναπεί αυτό και το λέμε δημόσια, όλων των κατασχεθέντων από τις παράνομες δραστηριότητες για την ορεινή Κρήτη προκειμένου να διαμορφωθεί μια κατάσταση προοπτικής που ο κόσμος θα σταθεί στα σπίτια του, που η νεολαία θα έχει χώρο και που δεν θα έχουμε επανάληψη αυτών των φαινομένων. Πρέπει το κοινωνικό και το αναπτυξιακό κράτος να μη φοβηθεί να πάει στα Ζωνιανά και πρέπει και εσείς κύριε Υπουργέ να μη φοβηθείτε να πάτε ως Υπουργός όχι Δημόσιας Τάξης αλλά ως Υπουργός για την Αυτοδιοίκηση και για τη στήριξη αυτών των περιφερειών εκεί και να αναλάβετε συγκεκριμένες δεσμεύσεις ενόψει και το 4ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.”

Επίκαιρη ερώτηση του Αλ.Αλαβάνου προς τον Πρωθυπουργό με θέμα «Μέτρα για την επιβίωση και αναγέννηση της περιοχής των Ζωνιανών»

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό κατέθεσε στις 04/12/07 ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς και βουλευτής Ηρακλείου Αλ. Αλαβάνος, με θέμα «Μέτρα για την επιβίωση και αναγέννηση της περιοχής των Ζωνιανών, του 'Ανω Μυλοποτάμου και της Ορεινής Κρήτης», η οποία αναμένεται να συζητηθεί την Παρασκευή 07/12/07.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης:

«ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Πρωθυπουργό

ΘΕΜΑ: Μέτρα για την επιβίωση και αναγέννηση της περιοχής των Ζωνιανών, του 'Ανω Μυλοποτάμου και της Ορεινής Κρήτης

Όπως έχει γραφτεί, με εντολή σας εξελίσσονται οι επιχειρήσεις των διωκτικών και δικαστικών αρχών για την διαλεύκανση των παράνομων και εγκληματικών δραστηριοτήτων στην περιοχή του 'Ανω Μυλοποτάμου Ν. Ρεθύμνης, ενώ υπάρχει και τοποθέτησή σας στη Βουλή (9/11/2007) σύμφωνα με την οποία η κυβέρνησή σας έχει «ανοικτό μέτωπο απέναντι στη διαφθορά, την αυθαιρεσία, την ανομία» και ότι αυτό ισχύει και για την περίπτωση των Ζωνιανών.

Με τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στην περιοχή των Ζωνιανών του Ν. Ρεθύμνης, έρχονται στην επιφάνεια με δραματικό τρόπο, φαινόμενα εγκληματικότητας, αυθαιρεσίας, ανομίας, διαφθοράς, διαπλοκής που αναπτύχθηκαν με κάλυψη, συγκάλυψη, ανοχή της πολιτείας και τα οποία δεν περιορίζονται μόνο στο χώρο της Κρήτης αλλά αφορούν και σε άλλες περιοχές της ελληνικής υπαίθρου.

Τα φαινόμενα αυτά που έχουν να κάνουν με καλλιέργεια ινδικής κάνναβης, με εμπορία ναρκωτικών και όπλων, με διακίνηση «μαύρου» χρήματος, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνεχώς αποκαλύπτονται, συναντώνται σε ευρεία έκταση σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της Κρήτης και της Ελλάδας γενικότερα, στις οποίες τα εισοδήματα των κατοίκων τους είναι ιδιαίτερα χαμηλά, προερχόμενα κυρίως από την κτηνοτροφία και γεωργία, το κοινωνικό κράτος απουσιάζει, οι υποδομές παιδείας υγείας, πολιτισμού είναι από ανύπαρκτες έως εντελώς υποβαθμισμένες.

Δεδομένου ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση για την στήριξη της περιοχής των Ζωνιανών κρίνονται ανεπαρκή, αναποτελεσματικά, πυροσβεστικά και δεν αντιμετωπίζουν σε βάθος το αναπτυξιακό έλλειμμα που αντιμετωπίζει όχι μόνο η ορεινή Κρήτη αλλά και οι άλλες μειονεκτικές περιοχές της Ελλάδας,

Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός :

• Πέρα από τα αστυνομικά και κατασταλτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των όποιων εγκλημάτων έχουν συμβεί, θα υιοθετήσει και θα στηρίξει συγκεκριμένες προτάσεις που θα φέρουν τον κοινωνικό και αναπτυξιακό κράτος και θα δώσουν την δυνατότητα να υπάρξει μια εναλλακτική πρόταση επιβίωσης και αναγέννησης της περιοχής των Ζωνιανών, και του 'Ανω Μυλοποτάμου ώστε να μην υπάρξει ούτε μία «χαμένη γενιά» και αφορούν στην παιδεία (πρότυπο δημοτικό σχολείο, χαρακτηρισμός ως δυσπρόσιτο, σχολείο δεύτερης ευκαιρίας, κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και νέων), στην τουριστική αξιοποίηση της περιοχής (αρχαιότητες Αξού, σπήλαιο, φαράγγι), στην κτηνοτροφία και γεωργία (προώθηση εκτατικής και βιολογικής κτηνοτροφίας, αντιμετώπιση του υπερβάλλοντος ζωικού κεφαλαίου και της υπερβόσκησης με αντισταθμιστικά μέτρα στους παραγωγούς, κόστος ζωοτροφών, αύξηση τιμών προϊόντων, καλλιέργεια αρωματικών φυτών), στην στήριξη ολοκληρωμένων αναπτυξιακών προγραμμάτων μέσω της Α.Κ.Ο.Μ και άλλων φορέων, με χρηματοδότηση από το Δ' ΚΠΣ και εθνικούς πόρους;»

Σε λειτουργία η παράνομη χωματερή Μαρουλά Ρεθύμνου

Ερώτηση Μ.Παπαγιαννάκη προς τους Υπουργούς: ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών

Η χωματερή του Μαρουλά στο Ρέθυμνο άρχισε να κατασκευάζεται το 1993 ως Χώρος Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων (ΧΥΤΑ) με προϋπολογισμό 450.000.000 δρχ. Η εναπόθεση των απορριμμάτων ξεκίνησε χωρίς να έχει ολοκληρωθεί το έργο και πριν εξασφαλισθεί η προστασία της μεμβράνης στεγάνωσης, ενώ χρηματοδοτήθηκε πολλές φορές ακόμα και από την ΕΕ. Από το 1998 όπου και έληξε η άδεια λειτουργίας του ΧΥΤΑ ο χώρος είναι, και τυπικά πλέον, μια ανεξέλεγκτη και παράνομη χωματερή. Στην επίσημη αλληλογραφία, όμως, και στις δηλώσεις των αρμοδίων συνεχίζει να αναφέρεται ως ΧΥΤΑ και για το λόγο αυτό δίνεται χρηματοδότηση από το πρόγραμμα LIFE της Ε.Ε. (Αύγουστος του 1998). Το 2004 η Ε.Ε αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καθώς η προθεσμία που είχε δοθεί με «αιτιολογημένη γνώμη», με την οποία διαπίστωνε ότι ο ΧΥΤΑ του Μαρουλά δεν πληρεί τις διατάξεις της Κοινοτικής νομοθεσίας, παρήλθε χωρίς να ληφθεί κάποιο μέτρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όλα αυτά τα χρόνια, οι αρμόδιοι όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα αλλά υποστήριζαν την λειτουργία της χωματερής με το επιχείρημα ότι δεν έχουν πού να πάνε τα σκουπίδια, αλλά μετά την παραπομπή δηλώθηκε από ελληνικής πλευράς ως καταληκτική ημερομηνία για το οριστικό κλείσιμο της χωματερής η 31/12/2006.

Ένα χρόνο μετά την καταληκτική ημερομηνία όχι μόνο εξακολουθεί να λειτουργεί ως ανεξέλεγκτη χωματερή με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά εδώ και έξι μήνες καπνίζει η χωματερή του Μαρουλά, εκλύοντας στην ατμόσφαιρα διοξίνες και άλλες τοξικές ουσίες. Επιπλέον, μέχρι στιγμής, δεν έχουν γίνει μετρήσεις για διοξίνες όπως επίσης, όλα αυτά τα χρόνια, δεν ελέγχθηκε ποτέ αν έχουν ρυπανθεί και σε ποιό βαθμό τα υπόγεια νερά.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

- Είναι σε γνώση των αρμόδιων υπουργείων η λειτουργία της παράνομης χωματερής Μαρουλά;
- Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν και με ποιες συντονισμένες ενέργειες θα προωθήσουν την άμεση διακοπή της λειτουργίας της χωματερής και την αποκατάσταση του χώρου;

Ο ερωτών βουλευτής
Μιχάλης Παπαγιαννάκης