Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Το στεγαστικό πρόβλημα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην πόλη του Ρεθύμνου

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΕΚΟΥ ΑΛΑΒΑΝΟΥ

Το τελευταίο σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην πόλη του Ρεθύμνου χτίστηκε το 1989. Σε αυτά τα σχεδόν 20 χρόνια που έχουν περάσει από τότε, ο αριθμός των μαθητών της συγκεκριμένης βαθμίδας έχει αυξηθεί κατά περίπου 36% (σε απόλυτους αριθμούς κατά 1100 μαθητές). Θα έπρεπε δηλαδή να έχουν χτιστεί 3 με 4 νέα σχολεία. Αντί αυτού, οι μαθητές στεγάζονται στα προϋπάρχοντα κτήρια, μερικά από τα οποία είναι προπολεμικά (το 1ο Λύκειο του 1928, το 3ο Λύκειο του 1927) ενώ άλλα δεν ήταν καν προορισμένα για στέγαση σχολείων (το Μουσικό Γυμνάσιο ήταν νοσοκομείο και ορφανοτροφείο, το 1ο Γυμνάσιο ήταν οικοτροφείο). Τα περισσότερα κτήρια έχουν επιβαρυνθεί με προσθήκες νέων αιθουσών ή μετατροπές χρήσης χώρων. Έχουν χτιστεί προαύλια, διάδρομοι και μπαλκόνια, τουαλέτες και γραφεία έχουν μετατραπεί σε αίθουσες διδασκαλίας.

Όλα τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα τη σαφή υποβάθμιση της ποιότητας του σχολικού περιβάλλοντος αλλά δημιουργούν και ερωτηματικά σχετικά με την ασφάλεια μαθητών και διδακτικού προσωπικού.

Μαθητές και διδάσκοντες κυριολεκτικά στοιβάζονται μέσα σε αίθουσες όπου αναλογεί λιγότερο από 1m2 στον κάθε ένα. Σε μερικές περιπτώσεις (1ο Γυμνάσιο) το μάθημα γίνεται με ανοικτές πόρτες γιατί δεν υπάρχει επαρκής αερισμός. Στο συγκεκριμένο σχολείο οι μαθητές κάθονται ακόμα και στους διαδρόμους ανάμεσα στα θρανία, κάτι που μας κάνει να τρέμουμε στη σκέψη ότι μπορεί να υπάρξει ανάγκη επείγουσας εκκένωσης. Σε πολλές περιπτώσεις οι αύλιοι χώροι είναι εντελώς ανεπαρκείς ενώ δε διαθέτουν στέγαστρα ή πράσινο. Το συγκρότημα 2ου Γυμνασίου και Λυκείου είναι εξαιρετικά επιβαρυμένο με προσθήκες και διαιρέσεις αιθουσών. Το αρχικό κτήριο είχε 16 αίθουσες για 470 μαθητές ενώ αυτή τη στιγμή έχει 35(!) αίθουσες στις οποίες φοιτούν περίπου 800 μαθητές. Υπό αυτές τις συνθήκες το κτήριο δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη από πλευράς στατικότητας ενώ και εδώ το ενδεχόμενο επείγουσας εκκένωσης δημιουργεί μαύρες σκέψεις, καθώς έχουν χτιστεί διάδρομοι κλπ. Στο παλιό συγκρότημα του παν/μίου επικρατεί μια απίστευτη κατάσταση. Εκεί στεγάζονται: το Πειραματικό Γυμνάσιο, ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, ένα τμήμα ΤΕΙ(!) και νηπιαγωγείο(!!). Ηλικίες από 4 έως 24. Ας σημειωθεί ότι το ΕΠΑΛ και η ΕΠΑΣ έχουν αυξημένες ανάγκες χώρων ώστε να στεγαστούν τα εργαστήρια αλλά από την άλλη μεριά το ΤΕΙ ασκεί ασφυκτικές πιέσεις προκειμένου να επεκταθεί με την ίδρυση νέου τμήματος. Η κατάσταση των κτηρίων είναι πραγματικά άθλια.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της παραπάνω κατάστασης. Είναι προφανής η ανάγκη της επείγουσας κατασκευής σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην πόλη του Ρεθύμνου. Ζητάμε την ένταξη του Ρεθύμνου σε ειδικό πρόγραμμα ταχύρρυθμης κατασκευής σχολικών κτηρίων μέσω της αντίστοιχης χρηματοδότησης, καθώς και την κατάθεση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.

Συμβαδίζει η παραπάνω πραγματικότητα με τη θέση της κυβέρνησης ότι «η Παιδεία είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας»; Είναι δυνατό να υπάρξει εκπαίδευση σοβαρού επιπέδου κάτω από αυτές τις συνθήκες; Εκτός των άλλων τίθεται σοβαρό ζήτημα ασφάλειας των μαθητών.

Ο ερωτών Βουλευτής

Αλέξανδρος Αλαβάνος

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΕΛΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ






Την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2008 πραγματοποιήθηκε η Συνέλευση των μελών και φίλων της Εναλλακτικής Κίνησης Πολιτών Ρεθύμνου.

Ο επικεφαλής της Κίνησης και Γραμματέας του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ρεθύμνης Μανόλης Αυγενάκης έκανε έναν απολογισμό των δραστηριοτήτων της Κίνησης το περασμένο διάστημα. Στη συνέχεια ακολούθησε πλούσια συζήτηση πάνω στον προγραμματισμό των παρεμβάσεων της Κίνησης. Αποφασίστηκε να γίνουν παρεμβάσεις σε θέματα περιβάλλοντος, υγείας, παιδείας, δημόσιων χώρων και το χωροταξικό.

Τα μέλη και οι φίλοι της Εναλλακτικής Κίνησης Πολιτών Ρεθύμνου διαπίστωσαν τις μεγάλες δυνατότητες παρέμβασης της Κίνησης στην Πόλη και στο Νομό Ρεθύμνου, που ενισχύονται από την καλπάζουσα άνοδο (όπως αποτυπώνεται και στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις) των δυνάμεων της Αριστεράς και της Οικολογίας στην χώρα και στο Ρέθυμνο. Με βάση τα παραπάνω συζητήθηκε και η δυνατότητα αυτόνομης καθόδου της Αριστεράς όχι μόνο στην Νομαρχία, αλλά και στον Δήμο Ρεθύμνου στις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Ήδη αυτοδιοικητικά στελέχη από τον σοσιαλιστικό χώρο, αλλά και τον χώρο των ανένταχτων αριστερών και του περιβαλλοντικού κινήματος της πόλης μας έχουν προσεγγίσει την Εναλλακτική Κίνηση και έχουν εκφράσει την θέλησή τους για συνεργασία.

Μερικά φωτογραφικά στιγμιότυπα από την Συνέλευση των μελών και των φίλων της Εναλλακτικής Κίνησης Πολιτών Ρεθύμνου.

ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΟΥΛΗΜΑ

Τα πρόσφατα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου (Ρέθεμνος 15/12/2007) για επικείμενη εκποίηση τμήματος της παραλιακής ζώνης της πόλης προς «εκμετάλλευση» από ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της περιοχής, δυστυχώς δεν εκπλήττουν κανένα. Αυτή ήταν και παραμένει η κυρίαρχη «αναπτυξιακή» αντίληψη και πρακτική όσων έχουν διαχειριστεί τις τύχες του τόπου μας τις τελευταίες δεκαετίες. Σύμφωνα με την αντίληψη αυτή, αυτό που προέχει είναι η εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων στο χώρο του τουρισμού και όχι η προστασία του δημόσιου συμφέροντος, η αναβάθμιση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Το θέμα που έχει προκύψει στην ανατολική παραλία της πόλης είναι πολύ σοβαρό. Όπως προκύπτει από τα δημοσιεύματα του Τύπου, η Επιτροπή Δημοσίων Κτημάτων (στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι τοπικών φορέων και υπηρεσιών) έχει ήδη γνωμοδοτήσει θετικά για την παραχώρηση τμημάτων ανάμεσα στη παλιά και τη νέα ζώνη αιγιαλού σε παρακείμενες ξενοδοχειακές μονάδες που θέλουν να «επεκταθούν» προς την αμμουδιά. Έτσι, εκποιώντας κομμάτι-κομμάτι τη δημόσια περιουσία, θα οδηγηθούμε στο οριστικό ξεπούλημα της προνομιακής παραλιακής ζώνης της πόλης μας στην ιδιωτική κερδοσκοπία. Σε μια πόλη όμως που υποφέρει τόσο πολύ από έλλειψη κοινόχρηστων χώρων, αυτή η προοπτική εκτός από πολιτικά απαράδεκτη είναι και αναπτυξιακά αυτοκαταστροφική.

Η πολιτική της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου είναι γνωστό ότι ευνοεί την εκποίηση της δημόσιας γης της σε ιδιώτες. Το ερώτημα είναι ποια ακριβώς πολιτική αντίληψη έχει για το θέμα αυτό η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου μας. Θα αντισταθούν ή όχι στην λογική της κερδοσκοπίας εις βάρος του Δημοσίου; Θα δώσουν επιτέλους προτεραιότητα σε μια εναλλακτική οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, που σέβεται το περιβάλλον και τις ανάγκες των ανθρώπων;

Σε κάθε περίπτωση , οι ενεργοί πολίτες του Ρεθύμνου δεν πρόκειται να μείνουν αδιάφοροι.

Ρέθυμνο 14/1/2008

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ