Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Γιώργος Βλαστός: "Αδιαφορία και ανικανότητα του Δήμου Ρεθύμνου να λειτουργήσει τις δημόσιες τουαλέτες της πόλης"

Προκαλεί η αδιαφορία και η ανικανότητα της δημοτικής αρχής να θέσει σε λειτουργία τις δημόσιες τουαλέτες (ουρητήρια), ενώ έχει ήδη αρχίσει η τουριστική περίοδος.
Η «Εναλλακτική Κίνηση» είχε θέσει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ακριβώς πριν 2 χρόνια και παρά τις τότε υποσχέσεις της δημοτικής αρχής δεν έπραξε απολύτως τίποτα (http://www.goodnet.gr/index.php?id=5,55151,1,0,1,0).
Οι ανακαινισμένες δημόσιες τουαλέτες παραμένουν ακόμα και σήμερα κλειστές στους κατοίκους και στους επισκέπτες, όπως αυτή της Πλατείας Τεσσάρων Μαρτύρων (βλ. συνημμένη φωτογραφία), με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται τα καταστήματα της περιοχής εξυπηρετώντας τα ίδια τους περαστικούς.
Αν η δημοτική αρχή του Ρεθύμνου αδυνατεί να λύσει ένα τόσο απλό θέμα όπως η λειτουργία των δημοσίων τουαλετών, τότε είναι εύλογο να αναρωτιούνται οι δημότες πως θα δώσει λύση στα δυσκολότερα οξυμένα προβλήματα της πόλης;
26/06/2013  
Γιώργος Βλαστός
Επικεφαλής Δημοτικός Σύμβουλος της «Εναλλακτικής Κίνησης Πολιτών Ρεθύμνου»

Ανένδοτος Αγώνας για Δημοκρατία και Κοινωνικά Δικαιώματα-Να σταματήσει η δίωξη των 3 συνδικαλιστών στο Ρέθυμνο

Με αφορμή τις διώξεις 3 συνδικαλιστών στο Ρέθυμνο η Συντονιστική Γραμματεία της δημοτικής παράταξης «Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών Ρεθύμνου» εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
Ανένδοτος Αγώνας για Δημοκρατία και Κοινωνικά Δικαιώματα-Να σταματήσει η δίωξη των 3 συνδικαλιστών στο Ρέθυμνο
Η δημοτική παράταξη «Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών Ρεθύμνου» θεωρεί απαράδεκτη την δίωξη του Ευθύμη Καρουζάκη τέως Προέδρου της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου και υποψηφίου δημοτικού συμβούλου της «Εναλλακτικής Κίνησης», του Γιάννη Σαριδάκη Προέδρου της  Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ν. Ρεθύμνου και του Νίκου Βαλσαμάκη Καθηγητή στο ΤΕΙ Ρεθύμνου.
Συμπαραστεκόμαστε στους τρείς συμπολίτες μας που έπραξαν το αυτονόητο όπως και πολλοί άλλοι συναγωνιστές, να αγωνίζονται για τα κοινωνικά δικαιώματα στην δουλειά, την εκπαίδευση και την υγεία που καταπατήθηκαν βάναυσα τα 3 χρόνια του μνημονίου.
Κάθε προσπάθεια φίμωσης, στοχοποίησης και εκφοβισμού των λαϊκών αγώνων που εκπορεύεται από το γενικότερο αντιδημοκρατικό κλίμα της κυβέρνησης Σαμαρά θα πέσει στο κενό. Το Μνημόνιο καταπατά την Δημοκρατία, όπως έγινε στο κλείσιμο της ΕΡΤ και στην έκτακτη διακυβέρνηση με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Διαφορετικά δεν μπορεί να επικρατήσει.
Ζητάμε την παύση της δίωξης των τριών συνδικαλιστών. Καλούμε τον ρεθυμνιώτικο λαό ενωμένο να παλέψει με Ανένδοτο Αγώνα για δημοκρατία, κατάργηση των μνημονίων και κοινωνικά δικαιώματα.
21/06/2013      
Το Γραφείο Τύπου της «Εναλλακτικής Κίνησης Πολιτών Ρεθύμνου»

Πολιτική απάτη οι δράσεις της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ρεθύμνου με αφορμή την Εβδομάδα Περιβάλλοντος

Με έκπληξη διαβάζουμε για τις δήθεν δράσεις της Περιφέρειας Κρήτης (παράταξη Αρναουτάκη) και του Δήμου Ρεθύμνης (παράταξη Μαρινάκη) για εξοικονόμηση ενέργειας και για το Περιβάλλον.

Πρόκειται για πολιτική απάτη μεγάλου μεγέθους και για οργιώδη πολιτική φαντασίωση των αυτοδιοικητικών παραγόντων του ΠΑΣΟΚ στο Ρέθυμνο και την Κρήτη, που μοναδικό σκοπό έχουν να ξεπλύνουν τις διαχρονικές ευθύνες τους και των κομμάτων που τους στηρίζουν (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) για το περιβαλλοντικό χάλι του τόπου. Το μόνο που έχουν να επιδείξουν για το περιβάλλον είναι ίσως κάποια αμφιβόλου σημασίας βραβεία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων στα οποία κατά καιρούς συμμετέχουν, για να έχουν να λένε ότι κάνουν κάτι για το περιβάλλον.

Η πραγματικότητα στο περιβάλλον του Ρεθύμνου και της Κρήτης λέει άλλα όπως:

  1. Δεκαετίες τώρα δεν υπάρχει σχέδιο για την διαχείριση των απορριμμάτων σε επίπεδο Κρήτης, παρά τον μεγάλο όγκο απορριμμάτων λόγω τουρισμού.
  2. Η ενέργεια έχει αφεθεί στα χέρια των διαπλεκόμενων με την διοίκηση εταιρειών ΑΠΕ, χωρίς κανένα χωροταξικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό.
  3. Οι έννοιες «ανακύκλωση», «διαχωρισμός στην πηγή», «κομποστοποίηση», «ενημέρωση», είναι παντελώς άγνωστες στην τοπική αυτοδιοίκηση και γι’ αυτό η οποιαδήποτε λύση για το απορρίμματα είναι καταδικασμένη να αποτύχει και θα οδηγηθούμε στην καύση.
  4. Ο Δήμος Ρεθύμνου διαχρονικά ενώ παράγει τα περισσότερα σκουπίδια στο νομό, «έχει βγάλει την ουρά του απέξω» και δεν παίρνει τις ευθύνες που του αναλογούν, αλλά βολεύεται με τον ΧΥΤΑ Αμαρίου που έχει ήδη κορεστεί και απειλεί την ευρύτερη περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Αρκαδίου.
  5. Ο Δήμος Ρεθύμνου «κοιμάται τον ύπνο του δικαίου» για τις μεγάλες fast track επενδύσεις ΑΠΕ. Έδειξε χαμηλά αντανακλαστικά και καμιά συμπαράσταση στους αγωνιζόμενους κατοίκους των περιοχών.
  6. Ο Δήμος Ρεθύμνου απέτυχε να αξιοποιήσει το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για αντικατάσταση των ρυπογόνων δημοτικών οχημάτων που θα μείωνε αμέσως τους ρύπους και θα εξοικονομούσε χρήματα στο Δημοτικό Ταμείο.
  7. Το χοντρό παράδειγμα της εγκατάλειψης του Δημοτικού Κήπου Ρεθύμνου ο οποίος πρόσφατα γλύτωσε παρά τρίχα την πυρκαγιά, με εγκαταλειμμένη παιδική χαρά, που αντί να γίνει πόλος έλξης αναψυχής και άθλησης ντόπιων και τουριστών και να επεκταθεί στο γειτονικό οικόπεδο, η δημοτική αρχή ετοιμάζει στην επιφάνεια του πάρκινγκ των Τεσσάρων Μαρτύρων νέα επίγεια κτήρια.
  8. Την διαχρονική «εξαφάνιση» ελεύθερων χώρων στην πόλη που έγιναν μπετόν, χωρίς σχέδιο για σχολεία και δημόσιες λειτουργίες.
  9. Η υπερβολική ένταξη περιοχών για να κτιστούν στην πρόσφατη αναθεώρηση του Σχεδίου Πόλης που έπρεπε να μείνουν εκτός δόμησης.
  10. Και άλλα πολλά…

Το όψιμο και επικοινωνιακό ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής του Ρεθύμνου και της Περιφέρειας Κρήτης για το περιβάλλον και την εξοικονόμηση ενέργειας, μάλλον έχει να κάνει με τις επερχόμενες δημοτικές-περιφερειακές εκλογές και το άγχος της πανωλεθρίας που πρόκειται να εισπράξουν από τους πολίτες του Ρεθύμνου και της Κρήτης οι παρατάξεις του καταρρέοντος ΠΑΣΟΚ και της τρικομματικής κυβέρνησης.

Η «Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών Ρεθύμνου» είχε και έχει στους στόχους της την προστασία του περιβάλλοντος, όχι στα λόγια αλλά με την έμπρακτη στήριξη των κινημάτων που αγωνίζονται για το περιβάλλον και καλεί του πολίτες του Ρεθύμνου να πάρουν οι ίδιοι τις τύχες στα χέρια τους και να απαιτήσουν από την αυτοδιοίκηση και την πολιτεία το δικαίωμα τους για μια υγιεινή ζωή. Αρκετά εμπιστεύτηκαν τους εναπομείναντες πολιτικάντηδες των κομμάτων της διαπλοκής και του μνημονίου.

07/06/2013      
Η Συντονιστική Γραμματεία της «Εναλλακτικής Κίνησης Πολιτών Ρεθύμνου»