Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κίνδυνος να πωληθεί η Σχολή Χωροφυλακής και άλλα 20 ακίνητα του δημοσίου στο Δήμο Ρεθύμνου που βρίσκονται σε λίστα ακινήτων του υπουργείου Οικονομικών για πιθανή αξιοποίηση, όπως αποκάλυψε η «Εναλλακτική Κίνηση» στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου στις 23/9/2013

Μετά την παραχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ του λιμανιού και της χερσαίας ζώνης του Ρεθύμνου και 37 στρεμμάτων παραλίας στην Τριόπετρα, δημοσιεύτηκε στις 16/4/2013 η λίστα των 3151 ακινήτων σε όλη την Ελλάδα από το Υπουργείο Οικονομικών που είναι για πιθανή αξιοποίηση και δεν διαψεύστηκε  (www.iefimerida.gr/sites/default/files/lista-akinita-dimosio.xls & http://www.capital.gr/News.asp?id=1774698). Στον Δήμο Ρεθύμνης αντιστοιχούν σε αυτή την λίστα 21 ακίνητα μεταξύ των οποίων η Σχολή Χωροφυλακής,  ένα ακίνητο στην Πλατεία Σοχώρας (Νομαρχία η Αστυνομία), το Δικαστικό Μέγαρο Ρεθύμνου και άλλα ακίνητα στην πόλη του Ρεθύμνου, στο Άδελε, στον Πλατανιά, στα Μυσίρια, στο Κάτω Βαρσαμόνερο, στη Γενή, στο Μαρουλά, στον Πρίνος και στο Ξηρό Χωριό. Στην λίστα υπάρχουν ακίνητα και από τον Δήμο Μυλοποτάμου και Αμαρίου του νομού Ρεθύμνου.

Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της «Καθημερινής» (http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_22/09/2013_519646), τα ακίνητα αυτά αν δεν είναι στο ΤΑΙΠΕΔ, θα μεταβιβαστούν σε όχημα ειδικού σκοπού και θα μετατραπούν σε τιτλοποιημένα ομόλογα με χαμηλή τιμή και μεγάλο επιτόκιο 10ετούς διάρκειας που θα καλύψουν ως εγγυήσεις ακίνητης περιουσίας το χρηματοδοτικό κενό 11 δις της Ελλάδας ως ενέχυρο στο Ταμείο Χρηαμτοπιστωτικής Σταθερότητας ESM, δηλαδή με απλά λόγια η δημοτική και δημόσια περιουσία του ρεθυμνιώτικου και του ελληνικού λαού θα πωληθεί στις χρηματαγορές για να καλυφθεί η μαύρη τρύπα του αποτυχημένου μνημονιακού προγράμματος.

Το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί στα πρότυπα της γερμανικής Treuhand Anstalt που στην δεκαετία του 1990 ξεπούλησε ολόκληρες ανατολικογερμανικές επιχειρήσεις σε δυτικογερμανούς καπιταλιστές στην συμβολική τιμή του ενός μάρκου(!), με τελείως αδιαφανή τρόπο και μεγάλα σκάνδαλα. Να σημειώσουμε ότι ακίνητα του δημοσίου μπορούν να βγουν σε πλειστηριασμό χωρίς να έχουν απαραίτητα μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο αποτελεί άβατο και αρνείται να δώσει στοιχεία ακόμα και στην ελληνική βουλή, γι’ αυτό και ότι μαθαίνουμε είναι από δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Η «Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών Ρεθύμνου» καλεί τον λαό του Ρεθύμνου σε εγρήγορση για να ακυρώσει τα σχέδια ξεπουλήματος της περιουσίας του πριν είναι αργά.
Ρωτάμε:
  1. Δεν όφειλε η δημοτική αρχή να γνωρίζει τα παραπάνω δημοσιεύματα και αν τα γνώριζε γιατί δεν ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο και την τοπική κοινωνία εφόσον έχουν περάσει 5 μήνες από τη δημοσίευση τους;
  2. Πως προτίθεται να κινητοποιήσει από εδώ και πέρα η δημοτική αρχή τον λαό του Ρεθύμνου για να προστατεύσει την δημοτική περιουσία από το ξεπούλημα;

Ο αγώνας των εκπαιδευτικών είναι για την αξιοπρέπεια της κοινωνίας και το μέλλον των παιδιών

Μήπως το κάνουν μόνο για τα λεφτά και απεργούν οι εκπαιδευτικοί και μένουν κλειστά τα σχολεία αναρωτιούνται μερικοί; Ας αναρωτηθούν αν έχουν να κάνουν οι απεργοί με έναν αξιόπιστο συνομιλητή -την συγκυβέρνηση- που έβγαλε με το έτσι θέλω (γιατί έτσι το συμφώνησαν στο υπουργείο Οικονομικών με κάποιους συμβούλους της τρόικα) στην διαθεσιμότητα εν μία νυκτί τους εργαζόμενους της τεχνικής εκπαίδευσης και συνεχίζει με χιλιάδες, τους 1700 υπαλλήλους των Πανεπιστημίων, που μείωσε κατά 85% φέτος την χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών στο Δήμο Ρεθύμνου σε σχέση με το 2010 (βλ. συνημμένο γράφημα), αποτέλεσμα του Μνημονίου και του Καλλικράτη, με σοβαρό κίνδυνο φέτος να μην έχουν κανονική θέρμανση τα σχολεία στην περιοχή μας. Αν ήθελε η συγκυβέρνηση ποιοτικά δημόσια σχολεία θα το είχε κάνει. Θα είχε πει όχι στους δανειστές, πρώτα η Παιδεία και η Υγεία των ανθρώπων και μετά όλα τα άλλα. Δεν το έκανε όχι γιατί δεν μπορεί, αλλά γιατί δεν θέλει την δημόσια παιδεία.

Όχι δεν απεργούν οι δάσκαλοι, οι καθηγητές οι διοικητικοί υπάλληλοι για τα λεφτά, παρά τους χαμηλούς μισθούς τους, από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη από την οποία ολοένα και μας απομακρύνουν οι συγκυβερνώντες. Απεργούν γιατί και οι ίδιοι δεν αντέχουν άλλο, αλλά και γιατί βρίσκονται κοντά στα παιδιά κάθε μέρα, τα ζουν όπως και οι γονείς και διαπιστώνουν αυτό που διαπιστώνουμε όλοι ότι έχει χαθεί από την ελληνική κοινωνία τα τελευταία δύσκολα χρόνια: Η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ.

Η αξιοπρέπεια έχει χαθεί από τον φόβο της ανεργίας του γονιού που βλέπει τα ίδια του τα παιδιά να είναι άνεργα, τα μεροκάματα πείνας, τον φόβο να βγει το σπίτι μιας ζωής σε πλειστηριασμό, την εφορία που δεν μπορεί με τίποτα να πληρωθεί, τα απλήρωτα δάνεια, την δημόσια περιουσία που ξεπουλάνε για κομμάτι ψωμί. Αυτήν την αξιοπρέπεια πρέπει να ξαναβρούμε και αυτό τον φόβο πρέπει να νικήσουμε. Το κυνήγι αυτής της αξιοπρέπειας τους υποκινεί τους αγώνες και κανένας ΣΥΡΙΖΑ. Όμως προϋπόθεση για να ξαναβρούμε την αξιοπρέπεια μας και να τα αλλάξουμε όλα είναι ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΥΤΟΙ.

Ρέθυμνο, 17/09/2013
Γιώργος Βλαστός
Επικεφαλής δημοτικός σύμβουλος της «Εναλλακτικής Κίνησης Πολιτών Ρεθύμνου»

Δήλωση του επικεφαλής δημοτικού συμβούλου της «Εναλλακτικής Κίνησης Πολιτών Ρεθύμνου» Γιώργου Βλαστού για το θέμα των δημοτικών τελών που συζητήθηκε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου της 10/09/2013

«Τα τελευταία 3 χρόνια εφαρμογής του μνημονιακού «Καλλικράτη» έχουμε συνολική μείωση 60% στην χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Για φέτος με την μείωση κατά 53% της ΣΑΤΑ η μείωση των πόρων της αυτοδιοίκησης και στον Δήμο Ρεθύμνου θα είναι ένα επιπλέον 15%-18%. Άρα συνολικά η αυτοδιοίκηση θα έχει υποστεί μια περίπου 70% μείωση των πόρων της από την εφαρμογή του μνημονίου, γεγονός που καθιστά ανέφικτη την στοιχειώδη λειτουργία της και την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Αυτή η τραγική μείωση των εσόδων -που είναι βεβαίως απαραίτητα για να μην καταρρεύσει ο Δήμος-, δεν πρέπει να οδηγεί σε επιβολή αυξήσεων η έστω σταθερών δημοτικών τελών (τα οποία σε συνθήκες ανεργίας και μείωσης εισοδήματος των δημοτών συνιστούν πραγματική αύξηση), γιατί για μας τα δημοτικά τέλη εκτός από πραγματικά ανταποδοτικό, πρέπει να έχουν και κοινωνικό-αναδιανεμητικό χαρακτήρα στο Ρέθυμνο που έχει πληγεί από την κρίση όπου π.χ. και αυτή η φετινή αύξηση του τουρισμού έγινε αντιληπτή κυρίως στα all inclusive μεγάλα ξενοδοχεία, λίγο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και καθόλου στους εργαζόμενους.

Ο λόγος που καταψηφίσαμε την πολιτική δημοτικών τελών της δημοτικής αρχής ήταν ότι δεν προχώρησε σε μειώσεις σε οικίες και στους μικρούς επαγγελματίες, ενώ ταυτόχρονα δεν επιβάρυνε περισσότερο τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις».

Ρέθυμνο, 10/09/2013

Γιώργος Βλαστός

Επικεφαλής δημοτικός σύμβουλος της «Εναλλακτικής Κίνησης Πολιτών Ρεθύμνου»

Τα θέματα της ζωοκλοπής, της επέμβασης στην Συρία και του θανατηφόρου ατυχήματος με απορριμματοφόρο του Δήμου έθεσαν για συζήτηση προ ημερησίας διάταξης οι δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής παράταξης «Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών Ρεθύμνου» στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου της 10/09/2013

1.     Συστράτευση της τοπικής αυτοδιοίκησης με την κοινωνία στο νομό Ρεθύμνου για την απαλλαγή από το νοσηρό φαινόμενο της ζωοκλοπής.
Η ζωοκλοπή αποτελεί ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα στο Νομό μας και πρόκειται για πράξη «βιοπορισμού»  λόγω της κρίσης αλλά για σημαντικό στοιχείο του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος που «ανθεί» στην περιοχή μας και περιλαμβάνει και άλλες δραστηριότητες όπως καλλιέργεια/εμπορία ναρκωτικών, εμπόριο όπλων, «προστασία» και διακίνηση εκδιδόμενων γυναικών. Οι προηγούμενες εγκληματικές δραστηριότητες λειτουργούν συχνά ως «συγκοινωνούντα δοχεία» με τη ζωοκλοπή. Με την έννοια αυτή δεν υπάρχει περιθώριο ούτε για υποτίμηση του φαινομένου ούτε φυσικά για κοινωνική ανοχή ή συγκάλυψη και πολύ περισσότερο για πολιτική προστασία, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Σήμερα απαιτούνται αποφασιστικές δράσεις σε διαφορετικά επίπεδα τόσο στον έλεγχο στην τελική διάθεση των ζώων, όσο και στην ενθάρρυνση των κτηνοτρόφων-θυμάτων να καταγγέλλουν τη ζωοκλοπή στην Αστυνομία και να μην αναζητούν άλλους  τρόπους «διαμεσολάβησης». Χρειάζονται συγκεκριμένες ιδέες για  κίνητρα που είναι απαραίτητα συμπληρωματικά μέτρα για την στήριξη των θυμάτων ώστε να καταγγέλλουν τις ζωοκλοπές στις αρχές, όπως είναι ευνοϊκές ρυθμίσεις για την ανανέωση του ζωικού κεφαλαίου, διατήρηση της εξισωτικής αποζημίωσης, προστασία των καταγγελλόντων από αντεκδίκηση και δικαστική τους συνδρομή κλπ.

Σημαντικό μέτρο για τη ριζική αντιμετώπιση της ζωοκλοπής είναι η αλλαγή του αξιακού οικονομικού-κοινωνικού  μοντέλου στις κτηνοτροφικές περιοχές και στην ύπαιθρο της Κρήτης, η ενίσχυση της έντιμης και παραγωγικής εργασίας, η διαφανής και ορθολογική αξιοποίηση των επιδοτήσεων, η διασφάλιση της αξιοπρεπούς επιβίωσης των αγροτών  και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, η ενδυνάμωση της κοινωνικής φροντίδας, της δημόσιας Παιδείας και Υγείας και του Πολιτισμού, η διαπαιδαγώγηση στις αξίες της συλλογικότητας  και της αλληλεγγύης και φυσικά η καθολική κοινωνική απαξία για τους δράστες και όσους συμβάλλουν στη διαιώνιση του φαινομένου.

Με αφορμή το γεγονός και της πρόσφατης πρωτοβουλίας των κτηνοτρόφων-θυμάτων αλλά και των κτηνοτροφικών Συλλόγων του Νομού να επαναφέρουν το θέμα στης ζωοκλοπής και επειδή ο Δήμος Ρεθύμνης πλήττεται ιδιαίτερα από το φαινόμενο αυτό, προτείνουμε την κοινή αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση της ζωοκλοπής του Δήμου Ρεθύμνης με τους Δήμους του Νομού, την Αντιπεριφέρεια, την Επιτροπή Πρόληψης Εγκληματικότητας του Δήμου Ρεθύμνης, τους κτηνοτρόφους, τους συνεταιρισμούς, τον Δικηγορικό Σύλλογο, τους κατοίκους, τους μαζικούς φορείς του νομού, το εκπαιδευτικό και πολιτικό σύστημα. Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε άλλο τις κλοπές, την ανομία και την συνακόλουθη «σιωπή» που πλήττουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στο Κράτος Δικαίου.

2.     Πρόταση ψηφίσματος της «Εναλλακτικής Κίνησης» προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνης κατά της επέμβασης στην Συρία

Η «Εναλλακτική Κίνηση» προτείνει το παρακάτω ψήφισμα που εκτιμούμε ότι μπορεί να συγκεντρώσει την μεγαλύτερη δυνατή στήριξη των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου:
«Οι ΗΠΑ, με μονομερή απόφαση του προέδρου Ομπάμα, και η Γαλλία, επίσης με απόφαση του προέδρου Ολάντ, ετοιμάζονται να επέμβουν στη Συρία, παρά τη μαζική αντίθεση των λαών τους και χωρίς την έγκριση του Ο.Η.Ε.

Είναι φανερό ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν θα δώσουν τέλος στον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο της Συρίας και δεν θα αποκαταστήσουν τα δικαιώματα του συριακού λαού για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη, που επί χρόνια καταπατεί το δικτατορικό καθεστώς Άσαντ, και οι αντίπαλες φανατικές ισλαμικές δυνάμεις δεν πρόκειται να αποκαταστήσουν.
Η λύση στη Συρία πρέπει να είναι πολιτική και όλες οι φιλειρηνικές δυνάμεις πρέπει να κινητοποιηθούν σ’ αυτήν την κατεύθυνση. Καταδικάζουμε την ιμπεριαλιστική επέμβαση και την εμπλοκή στον πόλεμο που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση. Ο ρεθυμνιώτικος και ο ελληνικός λαός, ο οποίος δοκιμάζεται σκληρά από τις μνημονιακές πολιτικές, εκφράζει την αντίθεσή του στην επέμβαση και την συμμετοχή της Ελλάδας σ’ αυτή».
3.     Διασφάλιση της ασφάλειας στον χειρισμό των οχημάτων του Δήμου Ρεθύμνης με αφορμή το πρόσφατο θανατηφόρο ατύχημα από απορριμματοφόρο όχημα του Δήμου Ρεθύμνης
Με αφορμή το πρόσφατο θανατηφόρο ατύχημα από απορριμματοφόρο όχημα στα Φραντζεσκιανά Μετόχια του Δήμου Ρεθύμνης, η «Εναλλακτική Κίνηση» προτείνει να υπάρξει ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου για το συμβάν από την δημοτική αρχή και εν συνεχεία να γίνει συζήτηση για το πώς μπορεί να κατοχυρωθεί η ασφάλεια στον χειρισμό των οχημάτων του Δήμου ώστε να αποφεύγονται παρόμοια συμβάντα
Ρέθυμνο, 09/09/2013

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Εναλλακτικής Κίνησης Πολιτών Ρεθύμνου»

Γιώργος Βλαστός
Μιχάλης Ανδρουλάκης

Εκλογικό σύστημα διάσωσης των «βλαχοδημάρχων» προωθεί η κυβέρνηση

Δήλωση του Γιώργου Βλαστού, μέλους της Πανελλαδικής Γραμματείας του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ και δημοτικού συμβούλου στο Δήμο Ρεθύμνου:
«Η κυβέρνηση διακινεί σχέδια αλλαγής του εκλογικού νόμου για την αυτοδιοίκηση, ενώ γνωρίζει καλά ότι είναι πολύ πιθανό να μην είναι καν στην εξουσία τον Μάιο του 2013, όταν δηλαδή θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές μαζί με τις ευρωεκλογές.
Θα ήταν αφέλεια να πιστέψει κανείς σοβαρά ότι ο λόγος που θέλει η κυβέρνηση να αλλάξει το σύστημα εκλογής είναι για να μειωθεί δήθεν ο κομματισμός στην αυτοδιοίκηση. Η κυβέρνηση και οι φθαρμένοι «βλαχοδήμαρχοι» -όπως σωστά τους χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας- με τους οποίους αλληλοϋποστηρίζονται, τελούν υπό καθεστώς άγχους και πανικού για την επανεκλογή τους λόγω της ραγδαίας ανόδου που έχουν τα αυτοδιοικητικά σχήματα που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η επαναφορά του αντιδημοκρατικού 42% και η εκλογή των δημοτικών συμβούλων από μια απολιτίκ και τοπικιστική ενιαία λίστα είναι το πρόσχημα για να διοχετευτεί η δυσαρέσκεια των πολιτών από τις αυτοδιοικητικές εκλογές στις παράλληλες ευρωεκλογές, μία καταψήφιση που θεωρείται πολύ πιο «ανώδυνη» για τη συγκυβέρνηση.
Η ουσία της εκλογής δημοτικών συμβούλων από μια ενιαία αλφαβητική λίστα έχει έντονο αντιδημοκρατικό και αντιδραστικό χαρακτήρα, γιατί υπονοεί ότι η αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων είναι θέμα αποκλειστικά της δήθεν ικανότητας και καπατσοσύνης των δημοτικών συμβούλων και όχι πολιτικής αντιμετώπισης των τοπικών προβλημάτων με ένα πρόγραμμα διεκδίκησης μαζί με τους δημότες. Προωθείται το πρότυπο του «καταφερτζή», προβεβλημένου από τα ΜΜΕ δημοτικού άρχοντα, που δεν διεκδικεί, αλλά γλείφει την εκάστοτε εξουσία και τους οικονομικά ισχυρούς για να ωφελήσει δήθεν τον τόπο του. Έτσι αποκλείονται νέοι πρόσωπα χωρίς διασυνδέσεις, με διάθεση αγωνιστικής προσφοράς στον τόπο.
Όλα αυτά τα απερίγραπτα δεν θα συνέβαιναν αν οι συγκυβερνώντες δεν είχαν την κάλυψη της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔ Κρήτης. Στο Ρέθυμνο έχει τεθεί εδώ και καιρό σε λειτουργία (με την πρόθυμη στήριξη γνωστών τοπικών παραγόντων που ωφελήθηκαν και ωφελούνται από το σύστημα ΠΑΣΟΚ), η «επιχείρηση» να εμφανιστεί υπερκομματικός και αυτοδιοικητικός ο μνημονιακός Δήμαρχος Ρεθύμνου του ΠΑΣΟΚ, υπέρμαχος του «Καλλικράτη» κ. Γ. Μαρινάκης, μήπως και διασωθεί από την επερχόμενη κατάρρευση η παράταξη του στις δημοτικές εκλογές. Ταυτόχρονα εντελώς αυτοδιοικητικά και ακομμάτιστα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συζητάνε στο παρασκήνιο για τα χρίσματα που θα ανταλλάξουν μεταξύ τους στο Ρέθυμνο. Γιατί δεν τολμούν να πουν δημόσια τα σχέδια τους για τις συμμαχίες τους; Εμείς έχουμε καταθέσει δημόσια τους στόχους και το πλαίσιο για την ανατροπή στον Δήμο Ρεθύμνου, στην Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου και στην Περιφέρεια Κρήτης και για την καθιέρωση της απλής αναλογικής και άλλων συμμετοχικών-δημοκρατικών θεσμών επιβίωσης και ανόρθωσης της αυτοδιοίκησης.
Όσοι επεξεργάζονται τέτοια σχέδια ας γνωρίζουν ότι τα σχέδια εξαπάτησης και η προσπάθεια διαγραφής της μνήμης των πολιτών θα γυρίσουν μπούμερανγκ στους εμπνευστές στους. Ο λαός θα δώσει αποφασιστική απάντηση με την ψήφο του και στις βουλευτικές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές με την εκλογή δημοτικών αρχών, που θα υλοποιήσουν το σχέδιο κοινωνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μαζί με μία κυβέρνηση κοινωνικής και εθνικής σωτηρίας, από μία κυβέρνηση της Αριστεράς».
Γιώργος Βλαστός
Ρέθυμνο, 06/09/2013