Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πλαίσιο αρχών-διακήρυξη και βασικές αρχές λειτουργίας του Δημοτικού Συνδυασμού για τον Δήμο Ρεθύμνου που εγκρίθηκαν στη Λαϊκή Συνέλευση στις 17/02/2014

Τα τέσσερα τελευταία χρόνια, η ελληνική κοινωνία βιώνει με δραματικό τρόπο αλλαγές για τις οποίες ποτέ δεν ρωτήθηκε και ποτέ δεν νομιμοποίησε. Οι πολιτικές της λιτότητας συνεχίζουν να εξουθενώνουν οικονομικά τη μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων του τόπου. Η εμπορευματοποίηση των δημόσιων αγαθών και οι ιδιωτικοποιήσεις της δημόσια περιουσίας οξύνουν τις κοινωνικές ανισότητες και οδηγούν μεγάλες κατηγορίες του πληθυσμού στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Δομές οικειότητας που εξασφάλιζαν την κοινωνική συνοχή και κοινότητες αλληλεγγύης διαβρώνονται και αποδυναμώνονται. Αγώνες δεκαετιών για τη δημοκρατία, την ισότητα, την ελευθερία, την αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη ποδοπατούνται και ακυρώνονται.

Για τις τοπικές κοινωνίες, η μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» αποτελεί ουσιαστικά το Μνημόνιο στην τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία υπήρξε ένα από τα πρώτα και μεγάλα θύματα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας. Στην καθημερινότητα τους οι πολίτες του Ρεθύμνου σκοντάφτουν στις επιπτώσεις του «Καλλικράτη» και του Μνημονίου. Συγκεκριμένα:

·    Η εφαρμογή των μνημονίων έχει οδηγήσει στη συνεχή συρρίκνωση των πόρων προς την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση με συνέπεια την αδυναμία επιβίωσης των Δήμων.
·        Ο καλλικρατικός υπερσυγκεντρωτισμός, η απομάκρυνση των πολιτών από τα τοπικά κέντρα λήψης αποφάσεων και η απουσία θεσμών λαϊκού ελέγχου αφυδατώνει την ίδια την ουσία της αυτοδιοίκησης.
·        Συρρικνώνονται και καταργούνται βασικές κοινωνικές υπηρεσίες (βρεφονηπιακοί σταθμοί, «βοήθεια στο σπίτι», σχολικές υποδομές, μετακίνηση μαθητών, ΚΑΠΗ, προνοιακά επιδόματα, δομές πολιτισμού και αθλητισμού κλπ).
·        Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ βιώνουν ένα νέο εργασιακό «μεσαίωνα». Τις απολύσεις των συμβασιούχων ακολούθησε η διαθεσιμότητα του μόνιμου προσωπικού και σε λίγους μήνες η οριστική απόλυση πολλών εξ αυτών. Παράλληλα, εδραιώνονται νέες μορφές «ελαστικής» εργασίας, με «δανεικούς» εργαζόμενους από ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ, εργασία πέντε μηνών ή και πέντε ημερών το μήνα.
·        Εισάγονται νέοι μηχανισμοί επιτήρησης, όπως το «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» που καταλύουν τη σχετική αυτονομία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μετατρέπουν τους αιρετούς σε φοροεισπράκτορες.
·        Έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα ακραίο νεοφιλελεύθερο σχέδιο, που περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση σημαντικών δημοτικών υπηρεσιών, επιβάλλει την ανταποδοτικότητά τους και ουσιαστικά προωθεί την εκποίηση του δημόσιου πλούτου (ενέργεια, νερό, λιμάνι & χερσαία ζώνη Ρεθύμνου).

Απέναντι σε αυτές τις βάρβαρες πολιτικές οφείλουμε να αντιδράσουμε συλλογικά και αποφασιστικά. Αρνούμαστε τη διαιώνιση του δημαρχοκεντρικού μοντέλου, τον αυταρχισμό, την αλαζονεία και την αναλγησία που υποθάλπουν. Βάζουμε οριστικό τέλος στα αφανή πελατειακά δίκτυα, την διαπλοκή, τα ρουσφέτια και την ελεημοσύνη. Διεκδικούμε δυναμικά με συλλογικούς αγώνες την μετατροπή της σημερινής μη-αυτοδιοίκησης σε πραγματική αυτοδιοίκηση, θεσμό αδιαμεσολάβητης συμμετοχής και λαϊκής εξουσίας.

Η παρούσα δημοτική αρχή του Ρεθύμνου, άξια διάδοχος προηγούμενων δημοτικών αρχών:

1.      Υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του «Καλλικράτη» και των μνημονιακών πολιτικών στις τοπικές κοινωνίες. Υιοθέτησε την λογική της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ, αρνούμενη να διεκδικήσει τα στοιχειώδη για τον τόπο μας.
2.      Απέτυχε να εισάγει θεσμούς δημοκρατικής διαβούλευσης και αποκέντρωσης των αποφάσεων.
3.      Δεν οργάνωσε, όπως όφειλε σε καιρό κρίσης, ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τους κοινωνικά αδύναμους. Επέτεινε την υποβάθμιση των οικισμών που είναι οι μεγάλοι χαμένοι του «Καλλικράτη».
4.      Υποβάθμισε τον κίνδυνο ξεπουλήματος του λιμανιού και της χερσαίας ζώνης του Ρεθύμνου και άλλων δημοτικών ακινήτων. Άκριτα προσαρμόστηκε στις εντολές του Παρατηρητήριου Οικονομικής Αυτοτέλειας των Δήμων. Προχώρησε σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών των δημοτών για να εμφανίσει έσοδα και αγνόησε προτάσεις για αναλογικά μεγαλύτερη επιβάρυνση των κερδοφόρων μεγάλων επιχειρήσεων στα δημοτικά τέλη και την ελάφρυνση των κοινωνικά αδύναμων.
5.      Δεν προώθησε ένα διαφορετικό αναπτυξιακό μοντέλο για τον τουρισμό, τους μικρομεσαίους και τον πρωτογενή τομέα, πέρα από το all inclusive των μεγαλοξενοδόχων.
6.      Απέτυχε στην εκπόνηση ενός σχεδίου πραγματικά οικολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων και δεν προώθησε την διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση.
7.      Στάθηκε με εχθρική διάθεση απέναντι στα κινήματα και τις πρωτοβουλίες πολιτών που διεκδικούν κοινωνικές και αλληλέγγυες μορφές οικονομίας και εκβιαστικά προώθησε «κοινωνικές επιχειρήσεις» στους παιδικούς σταθμούς, αντί να διεκδικήσει προσλήψεις εργαζομένων.
8.      Έδωσε στοιχεία για τα αλλοδαπά παιδιά των παιδικών σταθμών, μόνη αυτή από τους Δήμους όλης της χώρας, ανταποκρινόμενη ταχύτατα και με αξιομνημόνευτη επιμέλεια στο αίτημα βουλευτών της ναζιστικής ΧΑ.
9.      Απέτυχε να διεκδικήσει με το λαό του Ρεθύμνου λύσεις ενάντια στην συνεχιζόμενη υποβάθμιση του Ρεθύμνου, όπως για την ακτοπλοϊκή σύνδεση που την πολεμά, για το Νοσοκομείο και το Πανεπιστήμιο που δοκιμάζονται.
10.   Κατέστησε την τοπική πολιτική για τον πολιτισμό έργο βιτρίνας, αγνοώντας την δημοτική περιφέρεια και αφήνοντας να καταρρεύσουν κρίσιμοι θεσμοί όπως η Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων.

Για όλα τα παραπάνω διεκδικούμε να ανατρέψουμε την υπάρχουσα κατάσταση και διεκδικούμε για τον Δήμο Ρεθύμνου:

·       Κοινωνική πολιτική για την προστασία των αδυνάμων πολιτών. Στήριξη και αναβάθμιση των κοινωνικών δομών του Δήμου και των πρωτοβουλιών κοινωνικής αλληλεγγύης.
·       Αναπτυξιακό-παραγωγικό σχέδιο του Δήμου, με υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας και του περιβάλλοντος, με πολιτικές μη ιδιωτικοποίησης των δημοτικών υπηρεσιών και προώθηση μορφών κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.
·       Δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών, με την δημοτική αρχή κοντά στον δημότη, χωρίς αυταρχισμό και αλαζονεία, με συμμετοχικό προϋπολογισμό, με μεταφορά αρμοδιοτήτων στα τοπικά συμβούλια των οικισμών και τοπικά δημοψηφίσματα.
·       Ο Δήμος οφείλει να διαμορφώσει μια ευκρινή και σαφή πολιτική υπεράσπισης των μεταναστών και όλων των μειονοτικών ομάδων ενάντια στις κοινωνικές διακρίσεις, το ρατσισμό, την ξενοφοβία, την ομοφοβία και τον φασισμό.


ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Κυρίαρχο όργανο της παράταξης είναι η Γενική Συνέλευση. Συγκαλείται τακτικά σε μηνιαία βάση και εκτάκτως με απόφαση συντονιστικού οργάνου. Η Γενική Συνέλευση ορίζει/εκλέγει τα όργανα ή/και τις επιτροπές που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία της παράταξης. Όλες οι συνεδριάσεις των οργάνων/επιτροπών είναι ανοιχτές σε όλα τα μέλη.

Βασική επιδίωξη για την λήψη αποφάσεων είναι η ενότητα μέσα από την διαφορετικότητα, Όταν η ομοφωνία δεν είναι δυνατή, εφαρμόζεται η αρχή της ενισχυμένης πλειοψηφίας.

Μέλος της παράταξης μπορεί να είναι κάθε πολίτης που έχει συμπληρώσει το 16ο έτος, ανεξάρτητα από εθνικότητα, που ζει, εργάζεται ή ψηφίζει στον Δήμο Ρεθύμνου, αποδέχεται τις βασικές αρχές και τους σκοπούς της και υπογράφει την διακήρυξή της.

Τα μέλη αποδέχονται ότι:
-- Δημόσια θα διατυπώνουν τις αποφασισμένες συλλογικά θέσεις της παράταξης.
-- Ως υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο, θα χρησιμοποιούν για την προβολή τους αποκλειστικά τα συλλογικά αποφασισμένα μέσα και τρόπους.
-- Δεν μπορούν να ανήκουν σε άλλη παράταξη, ούτε να συμμετέχουν σε ψηφοδέλτιό της.
-- Είναι ανακλητά από οποιαδήποτε θέση ευθύνης κατέχουν (π.χ. επιτροπές παράταξης, δημοτικό συμβούλιο), εφόσον αποφασίσει γι’ αυτό η ΓΣ.

Μη τήρηση των παραπάνω, καθώς και διαφοροποίηση από τις βασικές αρχές της ιδρυτικής διακήρυξης της παράταξης, συνεπάγεται παύση της ιδιότητας του μέλους, η οποία αποφασίζεται από τη ΓΣ με ενισχυμένη πλειοψηφία.

(Video) Τοποθέτηση του Γιώργου Βλαστού επικεφαλής δημοτικού συμβούλου της «Εναλλακτικής Κίνησης Πολιτών Ρεθύμνου» στην ιδρυτική Λαϊκή Συνέλευση του νέου ριζοσπαστικού συνδυασμού για τον Δήμο Ρεθύμνου στις 17/2/2014




Τον Οκτώβριο του 2010 πριν τις τελευταίες δημοτικές εκλογές εδώ στον ίδιο χώρο λέγαμε στην διακήρυξη της «Εναλλακτικής Κίνησης»: «Οι επιπτώσεις και οι παρενέργειες του Μνημονίου είναι ήδη εδώ: στη συγκεντρωτική και αντιδημοκρατική δομή του «Καλλικράτη», στις περικοπές της χρηματοδότησης των Δήμων, στην υποβάθμιση των κοινωνικών δομών που λειτουργούν, στη μείωση του προσωπικού στις δημοτικές υπηρεσίες… Γι' αυτό και οι προσεχείς δημοτικές εκλογές είναι πρωτίστως μια μάχη αυτονομίας των τοπικών κοινωνιών έναντι της λογικής και των όρων του Μνημονίου».

Τότε η νυν δημοτική αρχή έλεγε ότι: «Και αν δεν υπήρχε ο Καλλικράτης θα έπρεπε να τον εφεύρουμε». Σήμερα 3 χρόνια μετά, δυστυχώς δικαιωθήκαμε και βιώνουμε τα αποτελέσματα της καταστροφικής πολιτικής του Μνημονίου σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Η μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» αποτέλεσε ουσιαστικά το Μνημόνιο στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αποτέλειωσε το ήδη λειψό κοινωνικό κράτος. Ο «Καλλικράτης» έδωσε χαριστική βολή στην ήδη τραυματισμένη αυτοδιοίκηση, η οποία υπήρξε ένα από τα πρώτα και μεγάλα θύματα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας. Η αυτοδιοίκηση σήμερα έχει γίνει ετεροδιοίκηση.

Τα τοπικά προβλήματα, όσο και αν έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες λόγω της διαχρονικής υποβάθμισης του Ρεθύμνου, δεν ξεφεύγουν από την γενικότερη κατάσταση της χώρας, Όσοι τοπικοί άρχοντες ισχυρίζονται ότι θέλουν λύση στα προβλήματα του Νοσοκομείου, του Πανεπιστημίου κ.α. και ταυτόχρονα στηρίζουν  μνημονιακές πολιτικές, απλά κοροϊδεύουν τους πολίτες του Ρεθύμνου.

Οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς που στήριξαν την «Εναλλακτική Κίνηση» εκπροσωπήθηκαν για πρώτη φορά στον Δήμο Ρεθύμνου το 2010 και έδωσαν ένα ξεκάθαρο αυτοδιοικητικό στίγμα με το σύνθημα: «Οι ανάγκες των ανθρώπων , το περιβάλλον και τα συλλογικά αγαθά πάνω από το κέρδος και το ιδιωτικό συμφέρον». Με αυτό τον γνώμονα πορευτήκαμε σε κάθε τοπικό θέμα. Πρέπει να πούμε, ότι στα μόνα που δεν καταφέραμε να είμαστε καλοί ήταν στις σχέσεις μας με το κατεστημένο και τον φασισμό. Καταφέραμε όμως να είμαστε καλοί στις σχέσεις μας με τα κινήματα, τους μαζικούς φορείς, με τις πλατείες, με τους κοινωνικά αποκλεισμένους της πόλης. Καταφέραμε να εμπνεύσουμε διεκδικήσεις για τα προβλήματα του Ρεθύμνου, για το Νοσοκομείο, το Πανεπιστήμιο, το Καράβι, το περιβάλλον, μακριά από τοπικισμούς και λαϊκισμούς, ενώνοντας τους πολίτες, όταν κάποιοι υπονόμευαν  και συκοφαντούσαν τους αγώνες. Καταφέραμε να γίνουμε ουσιαστική αξιωματική αντιπολίτευση στο Δήμο και να εμποδίσουμε λάθος αποφάσεις, να αναδείξουμε θαμμένα προβλήματα, να επηρεάσουμε δημοτικές πολιτικές, να στριμώξουμε συμφέροντα.

Σήμερα, όμως δεν αρκεί η αντιπολιτευτική καταγγελία. Χρειάζεται να γυρίσουμε σελίδα και στη διοίκηση του Δήμου. Γι’ αυτό διαλέξαμε την πρωτότυπη συμμετοχική διαδικασία της Λαϊκής Συνέλευσης. Εμείς δεν δίνουμε χρίσματα. Το χρίσμα θα το δώσει ο λαός. Είναι και δείγμα γραφής και για την αυριανή διοίκηση, ότι πρέπει να ακούγεται από τα κάτω η φωνή των πολιτών. Ο Δήμος σημαίνει λαός και η αυτοδιοίκηση πηγάζει από τον λαό. Δεν αναθέτει ο λαός σε κάποιους να διοικήσουν τον Δήμο για αυτόν.

Σήμερα είναι αναγκαίο να συναντηθούν σε μια μεγάλη τοπική αυτοδιοικητική λαϊκή συμμαχία, οι αγωνιστικές, άξιες, άφθαρτες και δημιουργικές δυνάμεις αυτού του τόπου, για να κάνουν πράξη αυτά τα οποία θα αναβαθμίσουν την καθημερινότητα των πολιτών, διεκδικώντας ένα Ρέθυμνο των πολιτών και όχι του κατεστημένου. Υπάρχουν αυτές οι δυνάμεις; Ναι υπάρχουν και είναι σήμερα εδώ. Δεν υπάρχουν μονόδρομοι και συγκεκριμένα πρόσωπα που εκπροσωπούν εσαεί το Ρέθυμνο. Χρειάζεται αλλαγή προσώπων και αλλαγή κατεύθυνσης πάνω σ’ ένα πρόγραμμα:

1.     Στήριξη της τοπικής ανάπτυξης με την ενδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας και υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας και των κοινωνικών αγαθών.
2.     Αποκέντρωση με βάρος στους οικισμούς, τους μεγάλους αδικημένους του «Καλλικράτη».
3.     Ένα διαφορετικό μοντέλο για τον τουρισμό πέρα από το all inclusive, στήριξη στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τον πρωτογενή τομέα με στήριξη ποιοτικών προϊόντων.
4.     Στην πόλη που έχει να επιδείξει μια παραδειγματική εθελοντική προσπάθεια με τον Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο πήχης στην κοινωνική πολιτική του Δήμου πρέπει να είναι πολύ ψηλά. Ο Δήμος πρέπει να γίνει το αποκούμπι των φτωχών συμπολιτών μας. Στήριξη και αναβάθμιση των κοινωνικών δομών του Δήμου και των μονάδων υγείας. Πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας και πολιτικές κατά της ανεργίας.
5.     Στήριξη του εγχειρήματος της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του Ρεθύμνου με τον Πειραιά, μ’ ένα λιμάνι που δεν πρέπει να ξεπουληθεί και θα διεκδικήσουμε να επιστρέψει στο Δήμο.
6.     Διεκδίκηση ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων με άλλο προσανατολισμό.
7.     Υπεράσπιση του δημόσιου χώρου, οικολογική διαχείριση απορριμμάτων, χωρίς fast track επενδύσεις με επέκταση των ΑΠΕ στα σπίτια και στα δημόσια κτίρια, με σεβασμό στον χώρο.
8.     Εξοικονόμηση πόρων του δημοτικού προϋπολογισμού με μείωση των εξωτερικών εργολαβιών, δικαιότερη κατανομή των δημοτικών τελών, με καλύτερη αξιοποίηση και επανεκπαίδευση του προσωπικού, ενάντια στην διαθεσιμότητα και την εργασιακή ανασφάλεια των 5μηνων ωφελούμενων.
9.     Αγωνιστική διεκδίκηση μαζί με όλους τους δήμους για την κατάργηση των μνημονίων και του Καλλικράτη και αντικατάσταση τους από ένα πρόγραμμα παραγωγικής κοινωνικής δημοκρατικής ανασυγκρότησης της αυτοδιοίκησης και την απόδοση των πόρων που δικαιούται.
10.  Στήριξη της εκπαίδευσης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, με στόχο να μη χαθεί η νέα γενιά στη δίνη της κρίσης και του φασισμού.
11.  Δημοκρατία, διαφάνεια στα τεχνικά έργα, αρμοδιότητες στα τοπικά συμβούλια, λογοδοσία αιρετών, λαϊκές συνελεύσεις, τοπικά δημοψηφίσματα, συμμετοχικό προϋπολογισμό.

Αυτή η λογική μπορεί να κερδίσει το Δήμο, μπορεί να κερδίσει την χαμένη αξιοπιστία της αυτοδιοίκησης.

Όσον αφορά τον επικεφαλής του νέου συνδυασμού, θέλω να δηλώσω ότι θα συνεχίσω να στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις αυτήν την προσπάθεια. Με μένα ως επικεφαλής της «Εναλλακτικής Κίνησης», έκλεισε ένας πρώτος πετυχημένος κύκλος της Κίνησης. Σήμερα που κάνουμε μια προσπάθεια διεύρυνσης, είναι καλό να μπουν και άλλα πρόσωπα μπροστά.

Επειδή είμαστε σε φάση αναζήτησης υποψήφιου που θα τεθεί επικεφαλής αυτής της προσπάθειας, θεωρώ ότι ο Μιχάλης Ανδρουλάκης μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό τον ρόλο, όπως και άλλες υποψηφιότητες που μπορεί να προκύψουν και από την σημερινή συζήτηση αλλά και στο πλαίσιο της Επιτροπής Υποψηφιοτήτων που θα εκλέξουμε.

Με κλίμα εμπιστοσύνης θα κάνουμε την καλύτερη δυνατή επιλογή.

Θα δώσουμε ενωμένοι όλες μας τις δυνάμεις σ’ αυτόν τον αγώνα και θα τον κερδίσουμε.

Ευχαριστώ.

(Video) Τοποθέτηση του Μιχάλη Ανδρουλάκη δημοτικού συμβούλου της «Εναλλακτικής Κίνησης Πολιτών Ρεθύμνου» στην ιδρυτική Λαϊκή Συνέλευση του νέου ριζοσπαστικού συνδυασμού για τον Δήμο Ρεθύμνου στις 17/2/2014


Κάλεσμα της «Εναλλακτικής Κίνησης Πολιτών Ρεθύμνου» σε Λαϊκή Συνέλευση για την συγκρότηση Ριζοσπαστικού Συνδυασμού στον Δήμο Ρεθύμνου


Τα τέσσερα τελευταία χρόνια, η ελληνική κοινωνία βιώνει με δραματικό τρόπο αλλαγές για τις οποίες ποτέ δεν ρωτήθηκε και ποτέ δεν νομιμοποίησε. Οι πολιτικές της λιτότητας συνεχίζουν να εξουθενώνουν οικονομικά τη μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων του τόπου. Η εμπορευματοποίηση των δημόσιων αγαθών και οι ιδιωτικοποιήσεις της δημόσια περιουσίας οξύνουν τις κοινωνικές ανισότητες και οδηγούν μεγάλες κατηγορίες του πληθυσμού στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Δομές οικειότητας που εξασφάλιζαν την κοινωνική συνοχή και κοινότητες αλληλεγγύης διαβρώνονται και αποδυναμώνονται. Αγώνες δεκαετιών για τη δημοκρατία, την ισότητα, την ελευθερία, την αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη ποδοπατούνται και ακυρώνονται.

Για τις τοπικές κοινωνίες, η μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» αποτελεί ουσιαστικά το Μνημόνιο στην τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία υπήρξε ένα από τα πρώτα και μεγάλα θύματα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας. Στην καθημερινότητα τους οι πολίτες του Ρεθύμνου σκοντάφτουν στις επιπτώσεις του «Καλλικράτη» και του Μνημονίου. Συγκεκριμένα:

·         Η εφαρμογή των μνημονίων έχει οδηγήσει στη συνεχή συρρίκνωση των πόρων προς την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση με συνέπεια την αδυναμία επιβίωσης των Δήμων.
·         Ο καλλικρατικός υπερσυγκεντρωτισμός, η απομάκρυνση των πολιτών από τα τοπικά κέντρα λήψης αποφάσεων και η απουσία θεσμών λαϊκού ελέγχου αφυδατώνει την ίδια την ουσία της αυτοδιοίκησης.
·         Συρρικνώνονται και καταργούνται βασικές κοινωνικές υπηρεσίες (βρεφονηπιακοί σταθμοί, «βοήθεια στο σπίτι», σχολικές υποδομές, μετακίνηση μαθητών, ΚΑΠΗ, προνοιακά επιδόματα, δομές πολιτισμού και αθλητισμού κλπ).
·         Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ βιώνουν ένα νέο εργασιακό «μεσαίωνα». Τις απολύσεις των συμβασιούχων ακολούθησε η διαθεσιμότητα του μόνιμου προσωπικού και σε λίγους μήνες η οριστική απόλυση πολλών εξ αυτών. Παράλληλα, εδραιώνονται νέες μορφές «ελαστικής» εργασίας, με «δανεικούς» εργαζόμενους από ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ, εργασία πέντε μηνών ή και πέντε ημερών το μήνα.
·         Εισάγονται νέοι μηχανισμοί επιτήρησης, όπως το «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» που καταλύουν τη σχετική αυτονομία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μετατρέπουν τους αιρετούς σε φοροεισπράκτορες.
·         Έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα ακραίο νεοφιλελεύθερο σχέδιο, που περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση σημαντικών δημοτικών υπηρεσιών, επιβάλλει την ανταποδοτικότητά τους και ουσιαστικά προωθεί την εκποίηση του δημόσιου πλούτου (ενέργεια, νερό, λιμάνι & χερσαία ζώνη Ρεθύμνου).

Απέναντι σε αυτές τις βάρβαρες πολιτικές οφείλουμε να αντιδράσουμε συλλογικά και αποφασιστικά. Αρνούμαστε τη διαιώνιση του δημαρχοκεντρικού μοντέλου, τον αυταρχισμό, την αλαζονεία και την αναλγησία που υποθάλπουν. Βάζουμε οριστικό τέλος στα αφανή πελατειακά δίκτυα, την διαπλοκή, τα ρουσφέτια και την ελεημοσύνη. Διεκδικούμε δυναμικά με συλλογικούς αγώνες την μετατροπή της σημερινής μη-αυτοδιοίκησης σε πραγματική αυτοδιοίκηση, θεσμό αδιαμεσολάβητης συμμετοχής και λαϊκής εξουσίας.

Η παρούσα δημοτική αρχή του Ρεθύμνου, άξια διάδοχος προηγούμενων δημοτικών αρχών:

1.       Υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του «Καλλικράτη» και των μνημονιακών πολιτικών στις τοπικές κοινωνίες. Υιοθέτησε την λογική της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ, αρνούμενη να διεκδικήσει τα στοιχειώδη για τον τόπο μας.
2.       Απέτυχε να εισάγει θεσμούς δημοκρατικής διαβούλευσης και αποκέντρωσης των αποφάσεων.
3.       Δεν οργάνωσε, όπως όφειλε σε καιρό κρίσης, ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τους κοινωνικά αδύναμους. Επέτεινε την υποβάθμιση των οικισμών που είναι οι μεγάλοι χαμένοι του «Καλλικράτη».
4.       Υποβάθμισε τον κίνδυνο ξεπουλήματος του λιμανιού και της χερσαίας ζώνης του Ρεθύμνου και άλλων δημοτικών ακινήτων. Άκριτα προσαρμόστηκε στις εντολές του Παρατηρητήριου Οικονομικής Αυτοτέλειας των Δήμων. Προχώρησε σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών των δημοτών για να εμφανίσει έσοδα και αγνόησε προτάσεις για αναλογικά μεγαλύτερη επιβάρυνση των κερδοφόρων μεγάλων επιχειρήσεων στα δημοτικά τέλη και την ελάφρυνση των κοινωνικά αδύναμων.
5.       Δεν προώθησε ένα διαφορετικό αναπτυξιακό μοντέλο για τον τουρισμό, τους μικρομεσαίους και τον πρωτογενή τομέα, πέρα από το all inclusive των μεγαλοξενοδόχων.
6.       Απέτυχε στην εκπόνηση ενός σχεδίου πραγματικά οικολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων και δεν προώθησε την διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση.
7.       Στάθηκε με εχθρική διάθεση απέναντι στα κινήματα και τις πρωτοβουλίες πολιτών που διεκδικούν κοινωνικές και αλληλέγγυες μορφές οικονομίας και εκβιαστικά προώθησε «κοινωνικές επιχειρήσεις» στους παιδικούς σταθμούς, αντί να διεκδικήσει προσλήψεις εργαζομένων.
8.       Έδωσε στοιχεία για τα αλλοδαπά παιδιά των παιδικών σταθμών, μόνη αυτή από τους Δήμους όλης της χώρας, ανταποκρινόμενη ταχύτατα και με αξιομνημόνευτη επιμέλεια στο αίτημα βουλευτών της ναζιστικής ΧΑ.
9.       Απέτυχε να διεκδικήσει με το λαό του Ρεθύμνου λύσεις ενάντια στην συνεχιζόμενη υποβάθμιση του Ρεθύμνου, όπως για την ακτοπλοϊκή σύνδεση που την πολεμά, για το Νοσοκομείο και το Πανεπιστήμιο που δοκιμάζονται.
10.   Κατέστησε την τοπική πολιτική για τον πολιτισμό έργο βιτρίνας, αγνοώντας την δημοτική περιφέρεια και αφήνοντας να καταρρεύσουν κρίσιμοι θεσμοί όπως η Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων.

Για όλα τα παραπάνω διεκδικούμε να ανατρέψουμε την υπάρχουσα κατάσταση και διεκδικούμε για τον Δήμο Ρεθύμνου:

·        Κοινωνική πολιτική για την προστασία των αδυνάμων πολιτών. Στήριξη και αναβάθμιση των κοινωνικών δομών του Δήμου και των πρωτοβουλιών κοινωνικής αλληλεγγύης.
·        Αναπτυξιακό-παραγωγικό σχέδιο του Δήμου, με υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας και του περιβάλλοντος, με πολιτικές μη ιδιωτικοποίησης των δημοτικών υπηρεσιών και προώθηση μορφών κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.
·        Δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών, με την δημοτική αρχή κοντά στον δημότη, χωρίς αυταρχισμό και αλαζονεία, με συμμετοχικό προϋπολογισμό, με μεταφορά αρμοδιοτήτων στα τοπικά συμβούλια των οικισμών και τοπικά δημοψηφίσματα.
·        Ο Δήμος οφείλει να διαμορφώσει μια ευκρινή και σαφή πολιτική υπεράσπισης των μεταναστών και όλων των μειονοτικών ομάδων ενάντια στις κοινωνικές διακρίσεις, το ρατσισμό, την ξενοφοβία, την ομοφοβία και τον φασισμό.

Η «Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών Ρεθύμνου» καλεί όλους τους κατοίκους του Δήμου Ρεθύμνου που συμφωνούν με το παραπάνω πλαίσιο αρχών και θέσεων σε ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014, στις 7 μμ, στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου με σκοπό τη συγκρότηση ενός Ριζοσπαστικού Δημοτικού Συνδυασμού που θα διεκδικήσει την ανατροπή στον Δήμο Ρεθύμνου.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ - ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ

Φίλες και φίλοι συνδημότες Μυλοποταμίτες,

Τα τελευταία χρόνια, η ελληνική κοινωνία, ο ελληνικός λαός, δέχεται μια επίθεση που έχει καταρρακώσει τη ζωή του, έχει υποσκάψει το μέλλον του, θίγει την αξιοπρέπειά του. Μια επίθεση πρωτοφανή σε περίοδο ειρήνης, που έχει οδηγήσει σε πραγματική ανθρωπιστική κρίση.

Με τις μνημονιακές πολιτικές που μας επιβλήθηκαν ενάντια στη θέλησή μας από τους δανειστές μας σε συνεργασία με τους ντόπιους συνεργάτες τους, πολιτικούς και όχι μόνο, αισθανόμαστε ότι ζούμε χωρίς αύριο, χωρίς ελπίδα για προκοπή και ανάπτυξη και φτάσαμε να αγωνιζόμαστε μόνο για την επιβίωση μέσα σε συνθήκες κοινωνικής καταστροφής.

Οι επιλογές μέσα στην εποχή του μνημονίου, είναι δύο. Ή σκύβουμε το κεφάλι και δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα την καταστροφή, ή αντιδρούμε και αντιστεκόμαστε. Αν σκύψουμε το κεφάλι, θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Αν όμως σηκώσουμε το ανάστημα μας και αντισταθούμε, τότε μπορούμε να ελπίζουμε, μπορούμε να οραματιζόμαστε. Και θα μπορούμε ρεαλιστικά, να σκεφτόμαστε και να πετύχουμε την ανατροπή αυτής της κατάστασης, μαζί και εκείνων που μας την επιβάλλουν. Κι αυτή είναι η πρόταση της αριστεράς και σήμερα.

Η κοινωνική καταστροφή των μνημονίων, αποτυπώνεται το ίδιο σκληρή και στην ιδιαίτερη πατρίδα μας, στα χωριά μας, στους Δήμους.

Οι δήμοι υπολειτουργούν, οι τοπικοί άρχοντες καλούνται να είναι τυφλοί εφαρμοστές της κεντρικής εξουσίας και των μνημονίων. Οι κοινωνικές υπηρεσίες υγεία, παιδεία, συρρικνώνονται, τα κοινωνικά αγαθά πρώτης ανάγκης (νερό, ρεύμα, θέρμανση, συγκοινωνίες), γίνονται δυσπρόσιτα, το περιβάλλον καταστρέφεται ή μένει απροστάτευτο, ο πολιτισμός γίνεται είδος πολυτέλειας.

Έτσι, η ανάγκη της ανατροπής, υποχρεωτικά μπαίνει και στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Όραμα και άμεσος στόχος μας, είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση να παίξει ουσιαστικό ρόλο σαν βασικό κύτταρο δημοκρατίας στην οργάνωση του κόσμου και των απαραίτητων δομών και στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κάθε περιοχής, με στόχο την απόκρουση των συνεπειών των μνημονίων, την αξιοπρεπή διαβίωση του δημότη και το νοικοκύρεμα της γειτονιάς και του χωριού του, την προστασία του περιβάλλοντος, την κοινωνική πρόοδο και τον πολιτισμό. Μπορεί να αναπτύξει πνεύμα αλληλεγγύης, κοινωνικής προσφοράς, σκέψη, δράση και συμμετοχή του απλού πολίτη στις αποφάσεις που τον αφορούν.

Είμαστε αντίθετοι με τον «Καλλικράτη» που μας επέβαλλαν οι ίδιοι που μας έφεραν τα μνημόνια με τα χαράτσια, τους κουτσουρεμένους μισθούς, την ανεργία , την ταπείνωση, κυρίως γιατί:

} Μετέβαλλε αυτόν το θεσμό επαίτη και όργανο εφαρμογής κυβερνητικών προγραμμάτων και εκτέλεσης κυβερνητικών αποφάσεων και γιατί
} η δυνατότητα συμμετοχής των δημοτών συρρικνώθηκε, με την τεράστια έκταση των Δήμων και τις μειωμένες αρμοδιότητες των κοινοτήτων.

Η απλή και ανόθευτη αναλογική, ώστε να υπάρχει αντιστοίχιση των οργάνων της Τ.Α. με την λαϊκή θέληση, είναι βασική προϋπόθεση, για την ανατροπή του «Καλλικράτη».

Βασικά χαρακτηριστικά της μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη » που εμείς προτείνουμε είναι:

 Διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα αρμοδιοτήτων και αποφάσεων των δήμων.
 Ακριβής κοστολόγηση και χρηματοδότηση των αρμοδιοτήτων της Τ.Α.
 Εξάλειψη της σημερινής πραγματικότητας που θέλει τους δήμους επαίτες.
 Κατάργηση του θεσμικού πλαισίου που προωθεί την ανταποδοτικότητα, την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των δράσεων των δήμων.
 Αποκέντρωση, με συμμετοχή και ενεργοποίηση του πολίτη στη διαδικασία των αποφάσεων στο χωριό, στη γειτονιά. Δηλαδή (θεσμοθετημένη) δημιουργία τοπικών επιτροπών που θα παίρνουν αποφάσεις για τοπικά θέματα που τους αφορούν οι οποίες και θα υλοποιούνται.
 Ενίσχυση των θεσμών λαϊκής συμμετοχής ελέγχου & λογοδοσίας των τοπικών αρχών
 Ισχυροί, δημοκρατικοί αποτελεσματικοί δήμοι

Φίλες και φίλοι συνδημότες,

Τα προβλήματα στο Μυλοπόταμο είναι πολλά και δύσκολα. Κάθε περιοχή, κάθε χωριό έχει τα δικά του. Αλλά και οι δυνατότητες του δήμου μας, είναι μεγάλες. Το ξέρουμε και το πιστεύουμε όλοι. Οι κάτοικοι της περιοχής μας και ευφυΐα διαθέτουν, και ιδέες και δημιουργικότητα. Η ανάπτυξη και η ευημερία του τόπου μας, είναι και στα χέρια μας.

Αυτό που χρειάζεται είναι ο αγώνας, η αυτοοργάνωση, η συμμετοχή.

} Αν αυτές οι παραπάνω γενικές αρχές και θέσεις σε βρίσκουν καταρχήν σύμφωνο.
} Αν νομίζεις ότι απηχούν και τις δικές σου σκέψεις και προβληματισμούς και τα δικά σου οράματα για το μέλλον της οικογένειάς σου και των συνδημοτών σου,

ΤΟΤΕ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΟΥ.

Περιμένουμε να μας πεις τις σκέψεις και τις ιδέες σου. Μας ενδιαφέρουν. Αρκεί να συμφωνείς ότι χρειάζεται να αλλάξουν τα πράγματα, να σταματήσει η κατηφόρα και η εξαθλίωση και πως δεν θα μας σώσει κανείς αν δεν σωθούμε μοναχοί μας.

Όλοι μαζί ενωμένοι, πρέπει να συμβάλλουμε για να δει ο τόπος και η πατρίδα μας καλύτερες μέρες. Εσύ γνωρίζεις τα προβλήματα της περιοχής σου. Βοήθησε να τα αναδείξουμε και να πα-λέψουμε για τη λύση τους.

Σε προσκαλούμε να υποστηρίξεις την κίνησή μας. Να συμμετέχεις στις συναντήσεις - συζητή-σεις που θα οργανώσουμε. Να γνωριστούμε, ν’ ακούσουμε τις απόψεις σου, να σου πούμε τις δικές μας, να προτείνουμε λύσεις, να δώσουμε και να πάρουμε δύναμη ο ένας από τον άλλο για τον κοινό μας σκοπό που δεν είναι άλλος από ένα δήμο στην υπηρεσία του δημότη και των ανα-γκών του.

Ο τόπος μας, ο Μυλοπόταμος, μας χρειάζεται όλους

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ