Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Εγκατάσταση και λειτουργία ανεμογεννητριών σε περιοχές της Κρήτης που είναι ενταγμένες στο δίκτυο Natura 2000

Έντονη ανησυχία και προβληματισμός έχει προκαλέσει σε φορείς και κατοίκους της Κρήτης η ανεξέλεγκτη αδειοδότηση , η μαζική και άναρχη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί της Κρήτης . Σύμφωνα με καταγγελίες η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών γίνεται χωρίς σχεδιασμό , παραμερίζεται η απαραίτητη διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς . ΄Οπως χαρακτηριστικά καταγγέλλει και η Ελληνική Ορνοθολογική Εταιρεία η απουσία σωστού σχεδιασμού για την χωροθέτηση έχει ως αποτέλεσμα να έχουν εγκατασταθεί αιολικά πάρκα εντός ή μερικώς εντός Ζωνών Ειδικής Προστασίας του δικτύου Natura 2000 (GR4310009 « Κρούσωνας-Βρωμόνερο Ίδης» και GR4310013 «Αστερούσια Όρη-Κόφινας» ) στις οποίες αναπαράγεται σημαντικός αριθμός ορνέων (είδος που προστατεύεται από το Παράρτημα Ι της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα Πουλιά ) και τα οποία κινδυνεύουν άμεσα από την πρόσκρουση στα πτερύγια των ανεμογεννητριών.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ

ΠΡΟΣ: 1) Πρόεδρο του Δημοτικου Συμβουλίου Δήμου Ρεθύμνης
2) Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων Δήμου Ρεθύμνης
3) Δημοτικούς Συμβούλους Δήμου Ρεθύμνης

Ρέθυμνο, 18/2/11

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνης,

Σας αποστέλλω σχέδιο ψηφίσματος συμπαράστασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνης στους 287 μετανάστες απεργούς πείνας για 24η ημέρα στο Μέγαρο Υπατία στην Αθήνα. Επειδή δεν έχει καθοριστεί ακόμα η επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μας και το θέμα επείγει λόγω της άσχημης κατάστασης της υγείας των απεργών πείνας (σήμερα κατέρευσε ένας μετανάστης την ώρα που έδινε συνέντευξη τύπου), σας παρακαλώ να διακινήσετε το παρακάτω ψήφισμα για υπογραφή στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνης. Το παρακάτω κείμενο αποτελεί ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης στις 14/2/11.

Με τιμή,

Γιώργος Βλαστός
Δημοτικός Σύμβουλος Ρεθύμνης


ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ


Εδώ και 24 ημέρες 287 μετανάστες που ζουν και εργάζονται για χρόνια στη χώρα μας (οι περισσότεροι μάλιστα ζουν στην Κρήτη) ξεκίνησαν απεργία πείνας στην Αθήνα (μέγαρο ΥΠΑΤΙΑ) και στο ΕΚ Θεσσαλονίκης, γιατί στερούνται τα στοιχειώδη νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής τους στη χώρα μας, όχι με δική τους ευθύνη, αλλά λόγω της μεταναστευτικής πολιτικής που ασκούν οι ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια.
Με την υπογραφή μάλιστα της συνθήκης ΔΟΥΒΛΙΝΟ 2 δόθηκε η χαριστική βολή στο δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης των μεταναστών στις χώρες της Ε.Ε. με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στη χώρα μας – χώρα εισόδου του 90% των μεταναστών στην Ε.Ε.
Οι μετανάστες που ζουν στη χώρα μας αποτέλεσαν και αποτελούν έναν από τους βασικούς πυλώνες στους οποίους στηρίχθηκε η όποια ανάπτυξή της. Ταυτόχρονα, κατά παράβαση κάθε έννοιας εργατικού δικαίου, ήταν και είναι τα πρώτα θύματα της «μαύρης» εργασίας, με αποτέλεσμα να στερούνται τα Ασφαλιστικά Ταμεία μια σοβαρή πηγή εσόδων.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ρεθύμνης εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγώνα των απεργών πείνας. Έναν αγώνα για αξιοπρεπή ζωή και για το αυτονόητο δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης των ανθρώπων, σε έναν κόσμο που τα κερδοσκοπικά κεφάλαια κινούνται ανεξέλεγκτα με ταχύτητα ηλεκτρικού ρεύματος.
Καλούμε την Κυβέρνηση να προχωρήσει στη νομιμοποίησή τους, αποσυνδέοντας την ανανέωση της άδειας παραμονής τους από την ύπαρξη ορισμένου αριθμού ενσήμων, σε συνθήκες μάλιστα καλπάζουσας ανεργίας, ώστε να μην μεταπίπτουν από το καθεστώς της νομιμότητας στο καθεστώς της παρανομίας, εξαιτίας της απροθυμίας των εργοδοτών τους να καταβάλουν τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία ασφαλιστικές εισφορές.

ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΕΩΣ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΑΡΚΑΔΙΟΥ ΣΕ ΓΥΜΝΑΣΙΟ/ΛΥΚΕΙΟ.

ΠΡΟΣ:
1) Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Ρεθύμνης (για εισαγωγή στην ημερήσια διάταξη)
2) Δήμαρχο Ρεθύμνης
3) Επικεφαλείς Δημοτικών Παρατάξεων
4) Δημοτικούς Συμβούλους Δήμου Ρεθύμνης

ΘΕΜΑ: ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΕΩΣ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΑΡΚΑΔΙΟΥ ΣΕ ΓΥΜΝΑΣΙΟ/ΛΥΚΕΙΟ
Μετά την καταστροφική εφαρμογή του Μνημονίου με τον «Καλλικράτη» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, το επόμενο θύμα είναι η Δημόσια Παιδεία με τον λεγόμενο «Καλλικράτη για την Παιδεία» ο οποίος για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση προβλέπει συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων και δημιουργία Μεγα- σχολικών συγκροτημάτων τύπου Γκράβας που θα υποβαθμίσουν παραπέρα την παροχή γνώσης. Αντίθετα, υπάρχει ανάγκη αποκέντρωσης των σχολικών μονάδων στον Δήμο Ρεθύμνης, ιδιαίτερα στις δυναμικές οικιστικά περιοχές του. Ένα από τα μεγάλα προβλήματα στον χώρο της Παιδείας στον Δήμο Ρεθύμνης είναι οι σχολικές υποδομές. Στο Ρέθυμνο δεν έχει κατασκευαστεί σχολικό κτίριο εδώ και 25 χρόνια. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για απογευματινή βάρδια από την νέα σχολική χρονιά με βάση τα στοιχεία της ΕΛΜΕΡ και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνης.