Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Η δημοτική παράταξη «Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών Ρεθύμνου» θα θέσει προ ημερησίας διάταξης προς συζήτηση τα παρακάτω θέματα στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου που θα γίνει την Τρίτη 23/07/2013

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ
Η δημοτική παράταξη «Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών Ρεθύμνου» θα θέσει προ ημερησίας διάταξης προς συζήτηση τα παρακάτω θέματα στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου που θα γίνει την Τρίτη 23/07/2013:
  1. Δυσανάλογα μεγάλα ποσά διοχετεύονται από τον δημοτικό προϋπολογισμό σε οικισμό ιδιωτικών συμφερόντων του τ. υπουργού του ΠΑΣΟΚ κ. Σηφουνάκη
Στην υλοποίηση του δημοτικού προϋπολογισμού Β’ τριμήνου 2013 (1ο θέμα του ΔΣ) προτείνεται να εγκριθεί  από το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου ένα ακόμα μεγάλο ποσό για την ανάπλαση του οικισμού Πρασσών (βλ. συνημμένη φωτογραφία), το χωριό του τ. υπουργού του ΠΑΣΟΚ κ. Σηφουνάκη, κάτι το οποίο φαίνεται να επιβεβαιώνει σχετικό δημοσίευμα του "Παραλληλογράφου": (http://parallhlografos.wordpress.com/2012/05/03/%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CF%8C%CF%82-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CF%87%CF%89%CF%81%CE%B9%CF%8C-%CE%BA%CE%B9-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%80%CE%B5%CE%B4/).
Το δημοσίευμα του Παραλληλογράφου επισημαίνει: «Από τη στιγμή που ξεκίνησε η οικονομική κρίση, οι κάνουλες του Δημοσίου έκλεισαν. Όχι όμως για όλους. Οι ψηφοθηρικές προτεραιότητες των βουλευτών παρέμειναν σε προτεραιότητα, πόσο μάλλον για τα «αφεντικά» ενός από τα τελευταία «χρυσωρυχεία» του δημοσίου: του Πράσινου Ταμείου. Αυτή είναι η περίπτωση των Πρασσών, ενός εγκαταλλειμμένου ορεινού οικισμού 100 κατοίκων στο Ρέθυμνο που ευτύχησε να είναι ο τόπος καταγωγής του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος (πολιτικού προϊστάμενου του Πράσινου Ταμείου) κ. Νίκου Σηφουνάκη και δέχθηκε, μέσω διαφόρων κοινοτικών και εθνικών προγραμμάτων, περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια ευρώ σε μια δεκαετία. Από την «ευεργεσία» του Δημοσίου επωφελούνται βέβαια όλοι οι Πρασσιώτες, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο κ. Σηφουνάκης. Για καλή του τύχη, οι περισσότερες από τις αναπλάσεις που έχουν γίνει στο χωριό βρίσκονται περιμετρικά του οικοπέδου του. Το οποίο πρόσφατα μεταβιβάστηκε σε νεοϊδρυθείσα τουριστική εταιρία της συζύγου του κ. Δασκαλαντωνάκη, με σκοπό προφανώς, την τουριστική αξιοποίησή του. Επιπλέον πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις του κ. Σηφουνάκη θα μπορούσαν να βρουν εφαρμογή και στην περιουσία του, βοηθώντας ένα ανάλογο επιχειρηματικό σχέδιο…»
Μπαίνει σαφώς το ερώτημα για το ΔΣ ως πότε η δημοτική αρχή Μαρινάκη (ΠΑΣΟΚ) θα παριστάνει τον «τροχονόμο» για την δυσανάλογα μεγάλη ροή κονδυλίων προς τον οικισμό Πρασσές (χωρίς να έχουμε κανένα πρόβλημα με τους κατοίκους του οικισμού και την βελτίωση του) και μάλιστα με χρήματα του Πράσινου Ταμείου που επί υπουργίας του κ. Σηφουνάκη αντί να πηγαίνουν στο περιβάλλον στο μεγαλύτερο τους μέρος θα πηγαίνουν στην εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.
Η «Εναλλακτική Κίνηση» θα κάνει προτάσεις στο ΔΣ για να επιλυθεί το πρόβλημα αυτό, που «μυρίζει» αδιαφάνεια και εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.
  1. Προτάσεις για επίλυση του προβλήματος με τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό Ρομά στο Ρέθυμνο
Μετά από επίσκεψη στον καταυλισμό των ρεθυμνιωτών Ρομά στον Τσεσμέ Ρεθύμνου την Τετάρτη 03/07/2013 οι δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής παράταξης «Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών Ρεθύμνου» Γιώργος Βλαστός και Μιχάλης Ανδρουλάκης, θα θέσουν το επείγον θέμα των κατοίκων για άμεση εύρεση δημοτικού οικοπέδου από τον Δήμο που θα έχει τις βασικές υποδομές (νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, αποχέτευση). Τα προβλήματα της στέγασης, της ιατρικής και υγειονομικής περίθαλψης, του αναλφαβητισμού, της μη απασχόλησης είναι σοβαρές αιτίες που αποκλείουν τους Ρομά από το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο και την προσπάθεια  τους να ενταχθούν σε αυτό.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Εναλλακτικής Κίνησης» έχουν επεξεργαστεί τους παρακάτω άξονες προτάσεων για την επίλυση του θέματος, πάντα όμως με την συναίνεση των κατοίκων:
·        Η δημοτική αρχή να προχωρήσει άμεσα στην εξεύρεση και στην διαμόρφωση δημοτικού οικοπέδου -μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο-, που να πληροί τις προϋποθέσεις αξιοπρεπούς διαβίωσης που ζητούν οι συμπολίτες μας. Συγκεκριμένα καλούν για κατασκευή οικισμών τα οποία θα διαθέτουν μετά από συνεννόηση με τη ΔΕΥΑΡ, νερό αλλά και αποχετευτικό δίκτυο.
·        Η δημοτική αρχή να διερευνήσει γενικότερες δυνατότητες ευρωπαϊκής η άλλης χρηματοδότησης για την βελτίωση των συνθηκών στέγασης των Ρομά στην πόλη μας, που απορρέει από τα δικαιώματα των μειονοτήτων και την Επιτροπή Συμφωνιών του Ελσίνκι και υπάρχει ως άξονας χρηματοδότησης στο ΕΣΠΑ.
·        Η δημοτική αρχή σε επικοινωνία με τη Κοινωνική υπηρεσία του Δήμου και της Πρόνοιας να συντάξουν μελέτη σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των Ρομά στον υπάρχοντα χώρο.
·        Επίλυση του προβλήματος του σχολικού αποκλεισμού των παιδιών σε συνεννόηση με τις εκπαιδευτικές αρχές.
·        Η δημοτική αρχή με δικά της έξοδα να μεταφέρει τους Ρομά σε έναν προσωρινό χώρο που θα τους φιλοξενήσει μέχρι τη δημιουργία μόνιμης εγκατάστασης τους. 
Η επίλυση των προβλημάτων των μειονοτήτων αποτελεί κρίσιμο τεστ κοινωνικής ευαισθησίας και κοινωνικής πολιτικής του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
  1. Πρόταση για πρωτοβουλίες του Δήμου Ρεθύμνου για αντίδραση στα ψηφισθέντα μέτρα που βάζουν ταφόπλακα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην Παιδεία.
Το περασμένο διάστημα δόθηκε, κυρίως από τους εργαζόμενους αλλά και τους δημοτικούς φορείς, ο αγώνας για την αποτροπή των άρθρων του πολυνομοσχεδίου που αφορούν στις απολύσεις και στην κατάργηση της αυτονομίας της αυτοδιοίκησης. Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου - το ακριβές περιεχόμενο των σχετικών άρθρων θα το έχουμε σύντομα - η τοπική αυτοδιοίκηση μπαίνει σε παρατεταμένη κρίση λόγω δραματικής συρρίκνωσης των δυνατοτήτων λειτουργίας της, κρίση  που θα αποκτήσει νέες διαστάσεις με τις απολύσεις των συμβασιούχων τον Σεπτέμβριο και με την άσκηση του δικαιώματος του Υπουργού να διαλύει ΝΠΔΔ με υπουργικές αποφάσεις. Ταυτόχρονα, οι απολύσεις εκπαιδευτικών που έγιναν, θα οδηγήσουν τα σχολεία ιδιαίτερα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε δυσκολία λειτουργίας από τον Σεπτέμβριο. της Το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου ως –ακόμα- θεσμικός εκφραστής του λαού του Ρεθύμνου και ως υπεύθυνο για θέματα Παιδείας, πρέπει να συζητήσει και να οργανώσει τον μαζικό και αποτελεσματικό αγώνα ενόψει του φθινοπώρου και τις λαϊκές αντιστάσεις στις κυβερνητικές πολιτικές διάλυσης της αυτοδιοίκησης και της παιδείας.
Ρέθυμνο, 22/07/2013
Το Γραφείο Τύπου της «Εναλλακτικής Κίνησης Πολιτών Ρεθύμνου»

Αποστολή / Αποθήκευση

Δεν υπάρχουν σχόλια: