Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Η Εναλλακτική Κίνηση στο Δημοτικό Συμβούλιο 05.08.2011 .

Στο Δημοτικό Συμβούλιο (ΔΣ) της 05.08.2011 η Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών Ρεθύμνου έθεσε εκτός ημερήσιας διάταξης τα θέματα: της έλλειψης δημοτικών δομών δωρεάν καλοκαιρινής απασχόλησης παιδιών, της πυροπροστασίας και της απόφασης του Νομικού Προσώπου του Δήμου να συνεργαστεί με συγκεκριμένη τράπεζα.
Στην αρχή της συνεδρίασης ο επικεφαλής δημοτικός σύμβουλος της «Εναλλακτικής Κίνησης», Γιώργος Βλαστός με αφορμή την έλλειψη κλιματισμού και την υπερβολική ζέστη στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνης έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Η απαράδεκτη έλλειψη κλιματισμού στην αίθουσα του ΔΣ σε συνδυασμό με το ξεπερασμένο ενεργειακά κτήριο του Δημαρχείου (που θα έπρεπε να είχε ήδη αναβαθμιστεί ενεργειακά και μέρος της τζαμαρίας να είχε αντικατασταθεί με φωτοβολταϊκά συστήματα), δεν δημιουργεί ομαλές συνθήκες για διεξαγωγή ουσιαστικής συζήτησης στο ΔΣ λόγω της αφόρητης ζέστης. Πρόκειται για την 3η συνεδρίαση του ΔΣ μέσα στο καλοκαίρι και η δημοτική αρχή δεν φρόντισε να υπάρχει έγκαιρα κλιματισμός στην αίθουσα, παρά τις διαμαρτυρίες πολλών δημοτικών συμβούλων. Θεωρούμε ότι δεν πρόκειται για αδιαφορία, αλλά ότι εντάσσεται στην πολιτική της «δημαρχοκεντρικής» υποβάθμισης της λειτουργίας του ΔΣ διαχρονικά, από τις πλειοψηφίες των δημοτικών αρχών, παλαιότερα της ΝΔ και τώρα του ΠΑΣΟΚ και «άλλων δυνάμεων». Το παραπάνω σε συνδυασμό με την άρνηση της πλειοψηφίας να ψηφιστεί ένας δημοκρατικός κανονισμός λειτουργίας του ΔΣ, στην πράξη «φιμώνει» την αντιπολίτευση. Επίσης, τόνισε την παρελκυστική τακτική της πλειοψηφίας που καθυστερεί να παραχωρήσει τα γραφεία που δικαιούνται οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης (όπως προβλέπει ο “Καλλικράτης”). Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι η πλειοψηφία θέλει το ΔΣ να λειτουργεί διεκπεραιωτικά και όχι να γίνεται ουσιαστική συζήτηση κάτω από ανθρώπινες συνθήκες. Η καθυστερημένη έγκριση δαπάνης κλιματιστικών στη συνεδρίαση της 05.08.11, δηλ. στην μέση του καλοκαιριού, το επιβεβαιώνει».
Ο επικεφαλής δημοτικός σύμβουλος της «Εναλλακτικής Κίνησης», Γιώργος Βλαστός έθεσε εκτός ημερήσιας διάταξης τα παρακάτω θέματα:
• Της έλλειψης δημοτικών δομών δωρεάν καλοκαιρινής απασχόλησης παιδιών
Ζήτησε από την δημοτική αρχή να συζητήσει το ΔΣ την σοβαρή έλλειψη δημοτικών δομών δωρεάν καλοκαιρινής απασχόλησης παιδιών, όπως και για παιδιά ΑΜΕΑ (θερινές κατασκηνώσεις, κ.α.). Σε μια περίοδο μείωσης του εισοδήματος των δημοτών του Ρεθύμνου λόγω μνημονίου, ο Δήμος πρέπει να «στήσει» ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τους δημότες, με δωρεάν κοινωνικές δομές στον τομέα της απασχόλησης παιδιών κατά την θερινή περίοδο, για να μην υποχρεώνονται οι εργαζόμενοι γονείς να τις πληρώνουν σε ιδιώτες. Τέτοιες δομές λειτουργούν ήδη σε πολλούς Δήμους. Είναι απαράδεκτο να προβλέπονται χρήματα από το κοινωνικό Ταμείο του ΕΣΠΑ για τέτοια προγράμματα και να πηγαίνουν χαμένα γιατί ο Δήμος αδιαφορεί για την διεκδίκησή τους.
• Πυροπροστασία στον Δήμο Ρεθύμνου
Επειδή οι πυρκαγιές τους καλοκαιρινούς μήνες είναι δυστυχώς σύνηθες φαινόμενο στην περιοχή, ζήτησε να συζητηθεί στο ΔΣ η στρατηγική του Δήμου Ρεθύμνου όσον αφορά την κυρίως την πρόληψη των πυρκαγιών στην πόλη, τους οικισμούς και τις αγροτικές περιοχές του Δήμου Ρεθύμνης.
Η δημοτική πλεοψηφία δεν δέχτηκε να συζητηθούν τα παραπάνω δύο θέματα και δεσμεύτηκε να γίνει συζήτηση γι’ αυτά στο επόμενο ΔΣ.
Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης του Δ.Σ. ο επικεφαλής δημοτικός σύμβουλος της «Εναλλακτικής Κίνησης», Γιώργος Βλαστός επεσήμανε τα παρακάτω:
• Για την κυκλοφορία τουριστικού τραίνου στη παλιά πόλη του Ρεθύμνου
Καταψήφισε την αίτηση βατότητας τουριστικού τραίνου στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου, όχι λόγω των έργων στις οδούς Δημακοπούλου-Γερακάρη, όπως πρότεινε η δημοτική αρχή και η δημοτική κοινότητα, αλλά για ουσιαστικούς λόγους που είναι η στενότητα των δρόμων και οι μικρές αποστάσεις στην παλιά πόλη. Επεσήμανε ότι δεν είναι αντίθετος γενικά στην κυκλοφορία τουριστικών τραίνων. Όμως αυτό που χρειάζεται σήμερα η παλιά αλλά και ολόκληρη η πόλη δεν είναι το τραίνο αλλά περισσότερος ελεύθερος χώρος για περπάτημα, ενίσχυση του ποδηλάτου μ’ ένα σύγχρονο ηλεκτρονικό-GPS σύστημα δημοτικών ποδηλάτων χαμηλού κόστους, τρίκυκλων ποδηλάτων ξεναγήσεων με κουβούκλι, όπως και η επέκταση του πεζοπορικού και ποδηλατικού δικτύου δίπλα στην θάλασσα από την παραλία της Επισκοπής μέχρι την Σκαλέτα, π.χ. με ξύλινη πλατφόρμα. Κατέκρινε την δημοτική αρχή ότι παρά κάποια βήματα που έχουν γίνει, δεν έχει προτείνει για ένταξη στο ΕΣΠΑ τέτοια ολοκληρωμένα προγράμματα βιώσιμης κινητικότητας και «πράσινης» δημοτικής συγκοινωνίας στην πόλη.
• Για την απόφαση του Νομικού Προσώπου του Δήμου να συνεργαστεί με συγκεκριμένη τράπεζα
Έθεσε το ηθικό θέμα που προέκυψε από την απόφαση του ΔΣ του νέου Νομικού Προσώπου του Δήμου και του Προέδρου του και δημοτικού συμβούλου κ. Μ. Σαριδάκη (μετά και από δημοσίευμα σε τοπική εφημερίδα), να συνάψει συνεργασία της μισθοδοσίας των εργαζομένων στο Νομικό Πρόσωπο με την Τράπεζα Millenium Bank ενώ ο ίδιος εργάζεται στην ασφαλιστική εταιρεία Interamerican που συνεργάζεται με την παραπάνω τράπεζα. Επεσήμανε ότι είναι καλό να υπάρχει επαρκέστερη αιτιολόγηση όταν αποφασίζονται τέτοιου είδους λεπτά θέματα και ιδιαίτερα λόγω της εργασιακής σχέσης του Προέδρου του Νομικού Προσώπου. Δεν έκρινε ικανοποιητική την γραπτή απάντηση του κ. Μ. Σαριδάκη σε τοπική εφημερίδα, και ζήτησε να αποσταλούν στους ερωτώντες δημοτικούς συμβούλους τα πλήρη υλικά που αφορούν την απόφαση για επιλογή στης συγκεκριμένης τράπεζας. Το παραπάνω έγινε δεκτό από το ΔΣ, αν και η συζήτηση για το θέμα αυτό διεκόπη από τον Πρόεδρο του ΔΣ.


Αποστολή / Αποθήκευση

Δεν υπάρχουν σχόλια: