Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Εκλογικό σύστημα διάσωσης των «βλαχοδημάρχων» προωθεί η κυβέρνηση

Δήλωση του Γιώργου Βλαστού, μέλους της Πανελλαδικής Γραμματείας του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ και δημοτικού συμβούλου στο Δήμο Ρεθύμνου:
«Η κυβέρνηση διακινεί σχέδια αλλαγής του εκλογικού νόμου για την αυτοδιοίκηση, ενώ γνωρίζει καλά ότι είναι πολύ πιθανό να μην είναι καν στην εξουσία τον Μάιο του 2013, όταν δηλαδή θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές μαζί με τις ευρωεκλογές.
Θα ήταν αφέλεια να πιστέψει κανείς σοβαρά ότι ο λόγος που θέλει η κυβέρνηση να αλλάξει το σύστημα εκλογής είναι για να μειωθεί δήθεν ο κομματισμός στην αυτοδιοίκηση. Η κυβέρνηση και οι φθαρμένοι «βλαχοδήμαρχοι» -όπως σωστά τους χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας- με τους οποίους αλληλοϋποστηρίζονται, τελούν υπό καθεστώς άγχους και πανικού για την επανεκλογή τους λόγω της ραγδαίας ανόδου που έχουν τα αυτοδιοικητικά σχήματα που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η επαναφορά του αντιδημοκρατικού 42% και η εκλογή των δημοτικών συμβούλων από μια απολιτίκ και τοπικιστική ενιαία λίστα είναι το πρόσχημα για να διοχετευτεί η δυσαρέσκεια των πολιτών από τις αυτοδιοικητικές εκλογές στις παράλληλες ευρωεκλογές, μία καταψήφιση που θεωρείται πολύ πιο «ανώδυνη» για τη συγκυβέρνηση.
Η ουσία της εκλογής δημοτικών συμβούλων από μια ενιαία αλφαβητική λίστα έχει έντονο αντιδημοκρατικό και αντιδραστικό χαρακτήρα, γιατί υπονοεί ότι η αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων είναι θέμα αποκλειστικά της δήθεν ικανότητας και καπατσοσύνης των δημοτικών συμβούλων και όχι πολιτικής αντιμετώπισης των τοπικών προβλημάτων με ένα πρόγραμμα διεκδίκησης μαζί με τους δημότες. Προωθείται το πρότυπο του «καταφερτζή», προβεβλημένου από τα ΜΜΕ δημοτικού άρχοντα, που δεν διεκδικεί, αλλά γλείφει την εκάστοτε εξουσία και τους οικονομικά ισχυρούς για να ωφελήσει δήθεν τον τόπο του. Έτσι αποκλείονται νέοι πρόσωπα χωρίς διασυνδέσεις, με διάθεση αγωνιστικής προσφοράς στον τόπο.
Όλα αυτά τα απερίγραπτα δεν θα συνέβαιναν αν οι συγκυβερνώντες δεν είχαν την κάλυψη της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔ Κρήτης. Στο Ρέθυμνο έχει τεθεί εδώ και καιρό σε λειτουργία (με την πρόθυμη στήριξη γνωστών τοπικών παραγόντων που ωφελήθηκαν και ωφελούνται από το σύστημα ΠΑΣΟΚ), η «επιχείρηση» να εμφανιστεί υπερκομματικός και αυτοδιοικητικός ο μνημονιακός Δήμαρχος Ρεθύμνου του ΠΑΣΟΚ, υπέρμαχος του «Καλλικράτη» κ. Γ. Μαρινάκης, μήπως και διασωθεί από την επερχόμενη κατάρρευση η παράταξη του στις δημοτικές εκλογές. Ταυτόχρονα εντελώς αυτοδιοικητικά και ακομμάτιστα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συζητάνε στο παρασκήνιο για τα χρίσματα που θα ανταλλάξουν μεταξύ τους στο Ρέθυμνο. Γιατί δεν τολμούν να πουν δημόσια τα σχέδια τους για τις συμμαχίες τους; Εμείς έχουμε καταθέσει δημόσια τους στόχους και το πλαίσιο για την ανατροπή στον Δήμο Ρεθύμνου, στην Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου και στην Περιφέρεια Κρήτης και για την καθιέρωση της απλής αναλογικής και άλλων συμμετοχικών-δημοκρατικών θεσμών επιβίωσης και ανόρθωσης της αυτοδιοίκησης.
Όσοι επεξεργάζονται τέτοια σχέδια ας γνωρίζουν ότι τα σχέδια εξαπάτησης και η προσπάθεια διαγραφής της μνήμης των πολιτών θα γυρίσουν μπούμερανγκ στους εμπνευστές στους. Ο λαός θα δώσει αποφασιστική απάντηση με την ψήφο του και στις βουλευτικές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές με την εκλογή δημοτικών αρχών, που θα υλοποιήσουν το σχέδιο κοινωνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μαζί με μία κυβέρνηση κοινωνικής και εθνικής σωτηρίας, από μία κυβέρνηση της Αριστεράς».
Γιώργος Βλαστός
Ρέθυμνο, 06/09/2013

Αποστολή / Αποθήκευση

Δεν υπάρχουν σχόλια: