Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τα θέματα της ζωοκλοπής, της επέμβασης στην Συρία και του θανατηφόρου ατυχήματος με απορριμματοφόρο του Δήμου έθεσαν για συζήτηση προ ημερησίας διάταξης οι δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής παράταξης «Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών Ρεθύμνου» στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου της 10/09/2013

1.     Συστράτευση της τοπικής αυτοδιοίκησης με την κοινωνία στο νομό Ρεθύμνου για την απαλλαγή από το νοσηρό φαινόμενο της ζωοκλοπής.
Η ζωοκλοπή αποτελεί ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα στο Νομό μας και πρόκειται για πράξη «βιοπορισμού»  λόγω της κρίσης αλλά για σημαντικό στοιχείο του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος που «ανθεί» στην περιοχή μας και περιλαμβάνει και άλλες δραστηριότητες όπως καλλιέργεια/εμπορία ναρκωτικών, εμπόριο όπλων, «προστασία» και διακίνηση εκδιδόμενων γυναικών. Οι προηγούμενες εγκληματικές δραστηριότητες λειτουργούν συχνά ως «συγκοινωνούντα δοχεία» με τη ζωοκλοπή. Με την έννοια αυτή δεν υπάρχει περιθώριο ούτε για υποτίμηση του φαινομένου ούτε φυσικά για κοινωνική ανοχή ή συγκάλυψη και πολύ περισσότερο για πολιτική προστασία, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Σήμερα απαιτούνται αποφασιστικές δράσεις σε διαφορετικά επίπεδα τόσο στον έλεγχο στην τελική διάθεση των ζώων, όσο και στην ενθάρρυνση των κτηνοτρόφων-θυμάτων να καταγγέλλουν τη ζωοκλοπή στην Αστυνομία και να μην αναζητούν άλλους  τρόπους «διαμεσολάβησης». Χρειάζονται συγκεκριμένες ιδέες για  κίνητρα που είναι απαραίτητα συμπληρωματικά μέτρα για την στήριξη των θυμάτων ώστε να καταγγέλλουν τις ζωοκλοπές στις αρχές, όπως είναι ευνοϊκές ρυθμίσεις για την ανανέωση του ζωικού κεφαλαίου, διατήρηση της εξισωτικής αποζημίωσης, προστασία των καταγγελλόντων από αντεκδίκηση και δικαστική τους συνδρομή κλπ.

Σημαντικό μέτρο για τη ριζική αντιμετώπιση της ζωοκλοπής είναι η αλλαγή του αξιακού οικονομικού-κοινωνικού  μοντέλου στις κτηνοτροφικές περιοχές και στην ύπαιθρο της Κρήτης, η ενίσχυση της έντιμης και παραγωγικής εργασίας, η διαφανής και ορθολογική αξιοποίηση των επιδοτήσεων, η διασφάλιση της αξιοπρεπούς επιβίωσης των αγροτών  και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, η ενδυνάμωση της κοινωνικής φροντίδας, της δημόσιας Παιδείας και Υγείας και του Πολιτισμού, η διαπαιδαγώγηση στις αξίες της συλλογικότητας  και της αλληλεγγύης και φυσικά η καθολική κοινωνική απαξία για τους δράστες και όσους συμβάλλουν στη διαιώνιση του φαινομένου.

Με αφορμή το γεγονός και της πρόσφατης πρωτοβουλίας των κτηνοτρόφων-θυμάτων αλλά και των κτηνοτροφικών Συλλόγων του Νομού να επαναφέρουν το θέμα στης ζωοκλοπής και επειδή ο Δήμος Ρεθύμνης πλήττεται ιδιαίτερα από το φαινόμενο αυτό, προτείνουμε την κοινή αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση της ζωοκλοπής του Δήμου Ρεθύμνης με τους Δήμους του Νομού, την Αντιπεριφέρεια, την Επιτροπή Πρόληψης Εγκληματικότητας του Δήμου Ρεθύμνης, τους κτηνοτρόφους, τους συνεταιρισμούς, τον Δικηγορικό Σύλλογο, τους κατοίκους, τους μαζικούς φορείς του νομού, το εκπαιδευτικό και πολιτικό σύστημα. Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε άλλο τις κλοπές, την ανομία και την συνακόλουθη «σιωπή» που πλήττουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στο Κράτος Δικαίου.

2.     Πρόταση ψηφίσματος της «Εναλλακτικής Κίνησης» προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνης κατά της επέμβασης στην Συρία

Η «Εναλλακτική Κίνηση» προτείνει το παρακάτω ψήφισμα που εκτιμούμε ότι μπορεί να συγκεντρώσει την μεγαλύτερη δυνατή στήριξη των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου:
«Οι ΗΠΑ, με μονομερή απόφαση του προέδρου Ομπάμα, και η Γαλλία, επίσης με απόφαση του προέδρου Ολάντ, ετοιμάζονται να επέμβουν στη Συρία, παρά τη μαζική αντίθεση των λαών τους και χωρίς την έγκριση του Ο.Η.Ε.

Είναι φανερό ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν θα δώσουν τέλος στον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο της Συρίας και δεν θα αποκαταστήσουν τα δικαιώματα του συριακού λαού για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη, που επί χρόνια καταπατεί το δικτατορικό καθεστώς Άσαντ, και οι αντίπαλες φανατικές ισλαμικές δυνάμεις δεν πρόκειται να αποκαταστήσουν.
Η λύση στη Συρία πρέπει να είναι πολιτική και όλες οι φιλειρηνικές δυνάμεις πρέπει να κινητοποιηθούν σ’ αυτήν την κατεύθυνση. Καταδικάζουμε την ιμπεριαλιστική επέμβαση και την εμπλοκή στον πόλεμο που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση. Ο ρεθυμνιώτικος και ο ελληνικός λαός, ο οποίος δοκιμάζεται σκληρά από τις μνημονιακές πολιτικές, εκφράζει την αντίθεσή του στην επέμβαση και την συμμετοχή της Ελλάδας σ’ αυτή».
3.     Διασφάλιση της ασφάλειας στον χειρισμό των οχημάτων του Δήμου Ρεθύμνης με αφορμή το πρόσφατο θανατηφόρο ατύχημα από απορριμματοφόρο όχημα του Δήμου Ρεθύμνης
Με αφορμή το πρόσφατο θανατηφόρο ατύχημα από απορριμματοφόρο όχημα στα Φραντζεσκιανά Μετόχια του Δήμου Ρεθύμνης, η «Εναλλακτική Κίνηση» προτείνει να υπάρξει ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου για το συμβάν από την δημοτική αρχή και εν συνεχεία να γίνει συζήτηση για το πώς μπορεί να κατοχυρωθεί η ασφάλεια στον χειρισμό των οχημάτων του Δήμου ώστε να αποφεύγονται παρόμοια συμβάντα
Ρέθυμνο, 09/09/2013

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Εναλλακτικής Κίνησης Πολιτών Ρεθύμνου»

Γιώργος Βλαστός
Μιχάλης Ανδρουλάκης

Αποστολή / Αποθήκευση

Δεν υπάρχουν σχόλια: