Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δήλωση του επικεφαλής δημοτικού συμβούλου της «Εναλλακτικής Κίνησης Πολιτών Ρεθύμνου» Γιώργου Βλαστού για το θέμα των δημοτικών τελών που συζητήθηκε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου της 10/09/2013

«Τα τελευταία 3 χρόνια εφαρμογής του μνημονιακού «Καλλικράτη» έχουμε συνολική μείωση 60% στην χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Για φέτος με την μείωση κατά 53% της ΣΑΤΑ η μείωση των πόρων της αυτοδιοίκησης και στον Δήμο Ρεθύμνου θα είναι ένα επιπλέον 15%-18%. Άρα συνολικά η αυτοδιοίκηση θα έχει υποστεί μια περίπου 70% μείωση των πόρων της από την εφαρμογή του μνημονίου, γεγονός που καθιστά ανέφικτη την στοιχειώδη λειτουργία της και την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Αυτή η τραγική μείωση των εσόδων -που είναι βεβαίως απαραίτητα για να μην καταρρεύσει ο Δήμος-, δεν πρέπει να οδηγεί σε επιβολή αυξήσεων η έστω σταθερών δημοτικών τελών (τα οποία σε συνθήκες ανεργίας και μείωσης εισοδήματος των δημοτών συνιστούν πραγματική αύξηση), γιατί για μας τα δημοτικά τέλη εκτός από πραγματικά ανταποδοτικό, πρέπει να έχουν και κοινωνικό-αναδιανεμητικό χαρακτήρα στο Ρέθυμνο που έχει πληγεί από την κρίση όπου π.χ. και αυτή η φετινή αύξηση του τουρισμού έγινε αντιληπτή κυρίως στα all inclusive μεγάλα ξενοδοχεία, λίγο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και καθόλου στους εργαζόμενους.

Ο λόγος που καταψηφίσαμε την πολιτική δημοτικών τελών της δημοτικής αρχής ήταν ότι δεν προχώρησε σε μειώσεις σε οικίες και στους μικρούς επαγγελματίες, ενώ ταυτόχρονα δεν επιβάρυνε περισσότερο τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις».

Ρέθυμνο, 10/09/2013

Γιώργος Βλαστός

Επικεφαλής δημοτικός σύμβουλος της «Εναλλακτικής Κίνησης Πολιτών Ρεθύμνου»

Αποστολή / Αποθήκευση

Δεν υπάρχουν σχόλια: