Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΕΩΣ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΑΡΚΑΔΙΟΥ ΣΕ ΓΥΜΝΑΣΙΟ/ΛΥΚΕΙΟ.

ΠΡΟΣ:
1) Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Ρεθύμνης (για εισαγωγή στην ημερήσια διάταξη)
2) Δήμαρχο Ρεθύμνης
3) Επικεφαλείς Δημοτικών Παρατάξεων
4) Δημοτικούς Συμβούλους Δήμου Ρεθύμνης

ΘΕΜΑ: ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΕΩΣ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΑΡΚΑΔΙΟΥ ΣΕ ΓΥΜΝΑΣΙΟ/ΛΥΚΕΙΟ
Μετά την καταστροφική εφαρμογή του Μνημονίου με τον «Καλλικράτη» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, το επόμενο θύμα είναι η Δημόσια Παιδεία με τον λεγόμενο «Καλλικράτη για την Παιδεία» ο οποίος για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση προβλέπει συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων και δημιουργία Μεγα- σχολικών συγκροτημάτων τύπου Γκράβας που θα υποβαθμίσουν παραπέρα την παροχή γνώσης. Αντίθετα, υπάρχει ανάγκη αποκέντρωσης των σχολικών μονάδων στον Δήμο Ρεθύμνης, ιδιαίτερα στις δυναμικές οικιστικά περιοχές του. Ένα από τα μεγάλα προβλήματα στον χώρο της Παιδείας στον Δήμο Ρεθύμνης είναι οι σχολικές υποδομές. Στο Ρέθυμνο δεν έχει κατασκευαστεί σχολικό κτίριο εδώ και 25 χρόνια. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για απογευματινή βάρδια από την νέα σχολική χρονιά με βάση τα στοιχεία της ΕΛΜΕΡ και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνης.

Όπως προκύπτει και από την χτεσινή έκθεση του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ για την εκπαίδευση (2008-2009), μέτριες έως και χαμηλές επιδόσεις εμφανίζουν οι ρεθυμνιώτες μαθητές με το νομό να περιλαμβάνεται στις περιοχές της χώρας που βρίσκονται λίγο πριν το τέλος της κατάταξης.
Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Άδελε με επιστολή τους την 20/12/10 στον Δήμαρχο Ρεθύμνης έχουν ζητήσει την μετατροπή του τ. Δημαρχείου Αρκαδίου σε Γυμνάσιο/Λύκειο. έχοντας συλλέξει περίπου 1500 υπογραφές γονέων από την περιοχή του τ. Δήμου Αρκαδίου.
Η Δημοτική Ενότητα Αρκαδίου διαθέτει μεν Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία, δεν υπάρχει όμως Γυμνάσιο και Λύκειο. Οι αποστάσεις αφ’ ενός έως το Ρέθυμνο είναι μακρινές, αφ’ ετέρου οι γονείς είναι υποχρεωμένοι να πηγαίνουν και τα απογεύματα στην πόλη για τα φροντιστήρια, με συνέπεια να χάνεται αρκετός χρόνος και να ταλαιπωρούνται τα παιδιά και οι γονείς. Το «πολυτελές» Δημαρχείο Αρκαδίου, ας μην ξεχνάμε ότι κτίστηκε με τους φόρους των Δημοτών, είναι καινούργιο και ευρύχωρο κτίριο με μεγάλο οικόπεδο και με μικρές μετατροπές, μπορεί να αξιοποιηθεί ως Γυμνάσιο/Λύκειο, λύνοντας έτσι ένα πρόβλημα ετών της περιοχής, μέχρι να κατασκευαστούν τα προαναγγελθέντα σχολεία στην περιοχή, κάτι που θα καθυστερήσει πολλά χρόνια επειδή δεν υπάρχουν καν μελέτες για ένταξη. Δεν μπορεί να βρίσκονται χρήματα για τα κομματικά ταμεία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ από την SIEMENS και να μην βρεθούν χρήματα για την μετατροπή ενός δημαρχείου σε σχολείο.
Η αρνητική απάντηση της Δημοτικής Αρχής στο αίτημα των γονέων ήρθε πολύ καθυστερημένα, μόλις στις 2/2/11 και μετά από δεύτερη επιστολή τους που αναγκάστηκαν για να εισακουστούν, να την κοινοποιήσουν στο Υπουργείο Παιδείας και στην Περιφέρεια Κρήτης.
Όσον αφορά το επιχείρημα της Δημοτικής Αρχής για την αναγκαιότητα μεταφοράς της Πολεοδομίας στο τ. Δημαρχείο Αρκαδίου, πιστεύουμε ότι δεν θα εξυπηρετήσει τους πολίτες λόγω του κόστους μετακίνησης των πολιτών και κακής λειτουργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς.
Επειδή θεωρούμε ότι η Παιδεία πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα του Δήμου και επειδή οι σχολικές υποδομές στον Δήμο Ρεθύμνης βρίσκονται σε οριακή κατάσταση με ευθύνη των κυβερνήσεων του δικομματισμού αλλά και της χρόνιας αδιαφορίας των τοπικών παραγόντων, ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο:
1) Να αποφασίσει την μετατροπή του τ. Δημαρχείου Αρκαδίου σε Γυμνάσιο/Λύκειο, αφού γίνει άμεσα τεχνική μελέτη από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου με συμμετοχή του ΤΕΕ και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων για να εξεταστεί η καταλληλότητα και το κόστος μετατροπής του τ. Δημαρχείου Αρκαδίου για Γυμνάσιο/Λύκειο.
2) Να δεσμευτεί ο Δήμος με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή μακροπρόθεσμα Γυμνασίου και Λυκείου στην Δημοτική Ενότητα Αρκαδίου.
3) Με βάση τα παραπάνω να τεθεί σε νέα βάση το θέμα της μεταφοράς των υπηρεσιών του Δήμου.

Με τιμή
Γιώργος Βλαστός
Δημοτικός Σύμβουλος Ρεθύμνης
Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών Ρεθύμνου

Σχετικό άρθρο εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: