Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πλαίσιο αρχών-διακήρυξη και βασικές αρχές λειτουργίας του Δημοτικού Συνδυασμού για τον Δήμο Ρεθύμνου που εγκρίθηκαν στη Λαϊκή Συνέλευση στις 17/02/2014

Τα τέσσερα τελευταία χρόνια, η ελληνική κοινωνία βιώνει με δραματικό τρόπο αλλαγές για τις οποίες ποτέ δεν ρωτήθηκε και ποτέ δεν νομιμοποίησε. Οι πολιτικές της λιτότητας συνεχίζουν να εξουθενώνουν οικονομικά τη μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων του τόπου. Η εμπορευματοποίηση των δημόσιων αγαθών και οι ιδιωτικοποιήσεις της δημόσια περιουσίας οξύνουν τις κοινωνικές ανισότητες και οδηγούν μεγάλες κατηγορίες του πληθυσμού στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Δομές οικειότητας που εξασφάλιζαν την κοινωνική συνοχή και κοινότητες αλληλεγγύης διαβρώνονται και αποδυναμώνονται. Αγώνες δεκαετιών για τη δημοκρατία, την ισότητα, την ελευθερία, την αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη ποδοπατούνται και ακυρώνονται.

Για τις τοπικές κοινωνίες, η μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» αποτελεί ουσιαστικά το Μνημόνιο στην τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία υπήρξε ένα από τα πρώτα και μεγάλα θύματα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας. Στην καθημερινότητα τους οι πολίτες του Ρεθύμνου σκοντάφτουν στις επιπτώσεις του «Καλλικράτη» και του Μνημονίου. Συγκεκριμένα:

·    Η εφαρμογή των μνημονίων έχει οδηγήσει στη συνεχή συρρίκνωση των πόρων προς την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση με συνέπεια την αδυναμία επιβίωσης των Δήμων.
·        Ο καλλικρατικός υπερσυγκεντρωτισμός, η απομάκρυνση των πολιτών από τα τοπικά κέντρα λήψης αποφάσεων και η απουσία θεσμών λαϊκού ελέγχου αφυδατώνει την ίδια την ουσία της αυτοδιοίκησης.
·        Συρρικνώνονται και καταργούνται βασικές κοινωνικές υπηρεσίες (βρεφονηπιακοί σταθμοί, «βοήθεια στο σπίτι», σχολικές υποδομές, μετακίνηση μαθητών, ΚΑΠΗ, προνοιακά επιδόματα, δομές πολιτισμού και αθλητισμού κλπ).
·        Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ βιώνουν ένα νέο εργασιακό «μεσαίωνα». Τις απολύσεις των συμβασιούχων ακολούθησε η διαθεσιμότητα του μόνιμου προσωπικού και σε λίγους μήνες η οριστική απόλυση πολλών εξ αυτών. Παράλληλα, εδραιώνονται νέες μορφές «ελαστικής» εργασίας, με «δανεικούς» εργαζόμενους από ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ, εργασία πέντε μηνών ή και πέντε ημερών το μήνα.
·        Εισάγονται νέοι μηχανισμοί επιτήρησης, όπως το «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» που καταλύουν τη σχετική αυτονομία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μετατρέπουν τους αιρετούς σε φοροεισπράκτορες.
·        Έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα ακραίο νεοφιλελεύθερο σχέδιο, που περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση σημαντικών δημοτικών υπηρεσιών, επιβάλλει την ανταποδοτικότητά τους και ουσιαστικά προωθεί την εκποίηση του δημόσιου πλούτου (ενέργεια, νερό, λιμάνι & χερσαία ζώνη Ρεθύμνου).

Απέναντι σε αυτές τις βάρβαρες πολιτικές οφείλουμε να αντιδράσουμε συλλογικά και αποφασιστικά. Αρνούμαστε τη διαιώνιση του δημαρχοκεντρικού μοντέλου, τον αυταρχισμό, την αλαζονεία και την αναλγησία που υποθάλπουν. Βάζουμε οριστικό τέλος στα αφανή πελατειακά δίκτυα, την διαπλοκή, τα ρουσφέτια και την ελεημοσύνη. Διεκδικούμε δυναμικά με συλλογικούς αγώνες την μετατροπή της σημερινής μη-αυτοδιοίκησης σε πραγματική αυτοδιοίκηση, θεσμό αδιαμεσολάβητης συμμετοχής και λαϊκής εξουσίας.

Η παρούσα δημοτική αρχή του Ρεθύμνου, άξια διάδοχος προηγούμενων δημοτικών αρχών:

1.      Υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του «Καλλικράτη» και των μνημονιακών πολιτικών στις τοπικές κοινωνίες. Υιοθέτησε την λογική της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ, αρνούμενη να διεκδικήσει τα στοιχειώδη για τον τόπο μας.
2.      Απέτυχε να εισάγει θεσμούς δημοκρατικής διαβούλευσης και αποκέντρωσης των αποφάσεων.
3.      Δεν οργάνωσε, όπως όφειλε σε καιρό κρίσης, ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τους κοινωνικά αδύναμους. Επέτεινε την υποβάθμιση των οικισμών που είναι οι μεγάλοι χαμένοι του «Καλλικράτη».
4.      Υποβάθμισε τον κίνδυνο ξεπουλήματος του λιμανιού και της χερσαίας ζώνης του Ρεθύμνου και άλλων δημοτικών ακινήτων. Άκριτα προσαρμόστηκε στις εντολές του Παρατηρητήριου Οικονομικής Αυτοτέλειας των Δήμων. Προχώρησε σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών των δημοτών για να εμφανίσει έσοδα και αγνόησε προτάσεις για αναλογικά μεγαλύτερη επιβάρυνση των κερδοφόρων μεγάλων επιχειρήσεων στα δημοτικά τέλη και την ελάφρυνση των κοινωνικά αδύναμων.
5.      Δεν προώθησε ένα διαφορετικό αναπτυξιακό μοντέλο για τον τουρισμό, τους μικρομεσαίους και τον πρωτογενή τομέα, πέρα από το all inclusive των μεγαλοξενοδόχων.
6.      Απέτυχε στην εκπόνηση ενός σχεδίου πραγματικά οικολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων και δεν προώθησε την διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση.
7.      Στάθηκε με εχθρική διάθεση απέναντι στα κινήματα και τις πρωτοβουλίες πολιτών που διεκδικούν κοινωνικές και αλληλέγγυες μορφές οικονομίας και εκβιαστικά προώθησε «κοινωνικές επιχειρήσεις» στους παιδικούς σταθμούς, αντί να διεκδικήσει προσλήψεις εργαζομένων.
8.      Έδωσε στοιχεία για τα αλλοδαπά παιδιά των παιδικών σταθμών, μόνη αυτή από τους Δήμους όλης της χώρας, ανταποκρινόμενη ταχύτατα και με αξιομνημόνευτη επιμέλεια στο αίτημα βουλευτών της ναζιστικής ΧΑ.
9.      Απέτυχε να διεκδικήσει με το λαό του Ρεθύμνου λύσεις ενάντια στην συνεχιζόμενη υποβάθμιση του Ρεθύμνου, όπως για την ακτοπλοϊκή σύνδεση που την πολεμά, για το Νοσοκομείο και το Πανεπιστήμιο που δοκιμάζονται.
10.   Κατέστησε την τοπική πολιτική για τον πολιτισμό έργο βιτρίνας, αγνοώντας την δημοτική περιφέρεια και αφήνοντας να καταρρεύσουν κρίσιμοι θεσμοί όπως η Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων.

Για όλα τα παραπάνω διεκδικούμε να ανατρέψουμε την υπάρχουσα κατάσταση και διεκδικούμε για τον Δήμο Ρεθύμνου:

·       Κοινωνική πολιτική για την προστασία των αδυνάμων πολιτών. Στήριξη και αναβάθμιση των κοινωνικών δομών του Δήμου και των πρωτοβουλιών κοινωνικής αλληλεγγύης.
·       Αναπτυξιακό-παραγωγικό σχέδιο του Δήμου, με υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας και του περιβάλλοντος, με πολιτικές μη ιδιωτικοποίησης των δημοτικών υπηρεσιών και προώθηση μορφών κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.
·       Δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών, με την δημοτική αρχή κοντά στον δημότη, χωρίς αυταρχισμό και αλαζονεία, με συμμετοχικό προϋπολογισμό, με μεταφορά αρμοδιοτήτων στα τοπικά συμβούλια των οικισμών και τοπικά δημοψηφίσματα.
·       Ο Δήμος οφείλει να διαμορφώσει μια ευκρινή και σαφή πολιτική υπεράσπισης των μεταναστών και όλων των μειονοτικών ομάδων ενάντια στις κοινωνικές διακρίσεις, το ρατσισμό, την ξενοφοβία, την ομοφοβία και τον φασισμό.


ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Κυρίαρχο όργανο της παράταξης είναι η Γενική Συνέλευση. Συγκαλείται τακτικά σε μηνιαία βάση και εκτάκτως με απόφαση συντονιστικού οργάνου. Η Γενική Συνέλευση ορίζει/εκλέγει τα όργανα ή/και τις επιτροπές που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία της παράταξης. Όλες οι συνεδριάσεις των οργάνων/επιτροπών είναι ανοιχτές σε όλα τα μέλη.

Βασική επιδίωξη για την λήψη αποφάσεων είναι η ενότητα μέσα από την διαφορετικότητα, Όταν η ομοφωνία δεν είναι δυνατή, εφαρμόζεται η αρχή της ενισχυμένης πλειοψηφίας.

Μέλος της παράταξης μπορεί να είναι κάθε πολίτης που έχει συμπληρώσει το 16ο έτος, ανεξάρτητα από εθνικότητα, που ζει, εργάζεται ή ψηφίζει στον Δήμο Ρεθύμνου, αποδέχεται τις βασικές αρχές και τους σκοπούς της και υπογράφει την διακήρυξή της.

Τα μέλη αποδέχονται ότι:
-- Δημόσια θα διατυπώνουν τις αποφασισμένες συλλογικά θέσεις της παράταξης.
-- Ως υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο, θα χρησιμοποιούν για την προβολή τους αποκλειστικά τα συλλογικά αποφασισμένα μέσα και τρόπους.
-- Δεν μπορούν να ανήκουν σε άλλη παράταξη, ούτε να συμμετέχουν σε ψηφοδέλτιό της.
-- Είναι ανακλητά από οποιαδήποτε θέση ευθύνης κατέχουν (π.χ. επιτροπές παράταξης, δημοτικό συμβούλιο), εφόσον αποφασίσει γι’ αυτό η ΓΣ.

Μη τήρηση των παραπάνω, καθώς και διαφοροποίηση από τις βασικές αρχές της ιδρυτικής διακήρυξης της παράταξης, συνεπάγεται παύση της ιδιότητας του μέλους, η οποία αποφασίζεται από τη ΓΣ με ενισχυμένη πλειοψηφία.

Αποστολή / Αποθήκευση

Δεν υπάρχουν σχόλια: