Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Το στεγαστικό πρόβλημα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην πόλη του Ρεθύμνου

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΕΚΟΥ ΑΛΑΒΑΝΟΥ

Το τελευταίο σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην πόλη του Ρεθύμνου χτίστηκε το 1989. Σε αυτά τα σχεδόν 20 χρόνια που έχουν περάσει από τότε, ο αριθμός των μαθητών της συγκεκριμένης βαθμίδας έχει αυξηθεί κατά περίπου 36% (σε απόλυτους αριθμούς κατά 1100 μαθητές). Θα έπρεπε δηλαδή να έχουν χτιστεί 3 με 4 νέα σχολεία. Αντί αυτού, οι μαθητές στεγάζονται στα προϋπάρχοντα κτήρια, μερικά από τα οποία είναι προπολεμικά (το 1ο Λύκειο του 1928, το 3ο Λύκειο του 1927) ενώ άλλα δεν ήταν καν προορισμένα για στέγαση σχολείων (το Μουσικό Γυμνάσιο ήταν νοσοκομείο και ορφανοτροφείο, το 1ο Γυμνάσιο ήταν οικοτροφείο). Τα περισσότερα κτήρια έχουν επιβαρυνθεί με προσθήκες νέων αιθουσών ή μετατροπές χρήσης χώρων. Έχουν χτιστεί προαύλια, διάδρομοι και μπαλκόνια, τουαλέτες και γραφεία έχουν μετατραπεί σε αίθουσες διδασκαλίας.

Όλα τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα τη σαφή υποβάθμιση της ποιότητας του σχολικού περιβάλλοντος αλλά δημιουργούν και ερωτηματικά σχετικά με την ασφάλεια μαθητών και διδακτικού προσωπικού.

Μαθητές και διδάσκοντες κυριολεκτικά στοιβάζονται μέσα σε αίθουσες όπου αναλογεί λιγότερο από 1m2 στον κάθε ένα. Σε μερικές περιπτώσεις (1ο Γυμνάσιο) το μάθημα γίνεται με ανοικτές πόρτες γιατί δεν υπάρχει επαρκής αερισμός. Στο συγκεκριμένο σχολείο οι μαθητές κάθονται ακόμα και στους διαδρόμους ανάμεσα στα θρανία, κάτι που μας κάνει να τρέμουμε στη σκέψη ότι μπορεί να υπάρξει ανάγκη επείγουσας εκκένωσης. Σε πολλές περιπτώσεις οι αύλιοι χώροι είναι εντελώς ανεπαρκείς ενώ δε διαθέτουν στέγαστρα ή πράσινο. Το συγκρότημα 2ου Γυμνασίου και Λυκείου είναι εξαιρετικά επιβαρυμένο με προσθήκες και διαιρέσεις αιθουσών. Το αρχικό κτήριο είχε 16 αίθουσες για 470 μαθητές ενώ αυτή τη στιγμή έχει 35(!) αίθουσες στις οποίες φοιτούν περίπου 800 μαθητές. Υπό αυτές τις συνθήκες το κτήριο δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη από πλευράς στατικότητας ενώ και εδώ το ενδεχόμενο επείγουσας εκκένωσης δημιουργεί μαύρες σκέψεις, καθώς έχουν χτιστεί διάδρομοι κλπ. Στο παλιό συγκρότημα του παν/μίου επικρατεί μια απίστευτη κατάσταση. Εκεί στεγάζονται: το Πειραματικό Γυμνάσιο, ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, ένα τμήμα ΤΕΙ(!) και νηπιαγωγείο(!!). Ηλικίες από 4 έως 24. Ας σημειωθεί ότι το ΕΠΑΛ και η ΕΠΑΣ έχουν αυξημένες ανάγκες χώρων ώστε να στεγαστούν τα εργαστήρια αλλά από την άλλη μεριά το ΤΕΙ ασκεί ασφυκτικές πιέσεις προκειμένου να επεκταθεί με την ίδρυση νέου τμήματος. Η κατάσταση των κτηρίων είναι πραγματικά άθλια.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της παραπάνω κατάστασης. Είναι προφανής η ανάγκη της επείγουσας κατασκευής σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην πόλη του Ρεθύμνου. Ζητάμε την ένταξη του Ρεθύμνου σε ειδικό πρόγραμμα ταχύρρυθμης κατασκευής σχολικών κτηρίων μέσω της αντίστοιχης χρηματοδότησης, καθώς και την κατάθεση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.

Συμβαδίζει η παραπάνω πραγματικότητα με τη θέση της κυβέρνησης ότι «η Παιδεία είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας»; Είναι δυνατό να υπάρξει εκπαίδευση σοβαρού επιπέδου κάτω από αυτές τις συνθήκες; Εκτός των άλλων τίθεται σοβαρό ζήτημα ασφάλειας των μαθητών.

Ο ερωτών Βουλευτής

Αλέξανδρος Αλαβάνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: