ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ, ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: ΧΑΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ
Ήταν θετική η συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο (ΔΣ) Ρεθύμνου στις 14/12/2011 για την πρόληψη της εγκληματικότητας και για την υπόθεση παιδεραστίας στην πόλη μας. Επιφυλασσόμαστε να επανέλθουμε με αναλυτική τοποθέτηση για το θέμα. Όμως θα θέλαμε να παρατηρήσουμε τα εξής για την διαδικασία της συζήτησης στο ΔΣ:
1. Οι συνεχείς διακοπές για μια ακόμα φορά του κ. Δημάρχου προς τους δημοτικούς συμβούλους της Αριστεράς θέτει σοβαρό θέμα αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς, την στιγμή που ο επικεφαλής της «Εναλλακτικής Κίνησης» Γιώργος Βλαστός τοποθετήθηκε μόνο 10 λεπτά ενώ ο ίδιος μιλούσε για 1 ώρα!
2. Είναι θετικό ότι στην συνεδρίαση τοποθετήθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι. Αλλά είναι εκ του πονηρού οι απόψεις που ακούστηκαν από την πλειοψηφία ότι οι επικεφαλής των παρατάξεων της Αριστεράς δήθεν μιλάνε μόνο αυτοί και δεν αφήνουν τους υπόλοιπους δημ. συμβούλους να μιλήσουν. Οι επικεφαλής έχουν δικαίωμα περισσότερου χρόνου ομιλίας από τους συμβούλους διότι είναι επικεφαλής παρατάξεων όπως έχει και ο κ. Δήμαρχος ως επικεφαλής της πλειοψηφίας και Δήμαρχος. Έτσι λειτουργεί θεσμικά η δημοκρατία στην αυτοδιοίκηση. Ας καταλάβει επιτέλους η πασοκική δημοτική πλειοψηφία ότι στο ΔΣ ο λαός του Ρεθύμνου εξέλεξε 5 παρατάξεις. Μετά από πολλά χρόνια, για πρώτη φορά εκλέγονται αριστερές παρατάξεις στο Ρέθυμνο και ακούγεται μια διαφορετική φωνή που ενοχλεί και που δεν πρόκειται να φιμωθεί. Φαίνεται ότι τα παραδείγματα της πλειοψηφίας είναι η αντιδημοκρατικές λογικές συγκρότησης από το κόμμα που τους στηρίζει της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ και η αγνόηση της λαϊκής βούλησης για άμεσες εκλογές. Ας μην ξεχνούν, ότι τα δημοσκοπικά ποσοστά του κόμματος τους (του ΠΑΣΟΚ) που οδηγεί τον λαό σε εξαθλίωση και την Ελλάδα σε ξεπούλημα, προσεγγίζουν σήμερα το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα και συναγωνίζονται την αριστερά για την 2η θέση.
3. Οι διακοπές του κ. Δημάρχου και του κ. Προέδρου του ΔΣ προς εμάς, με την αυθαίρετη δικαιολογία ότι είμαστε «εκτός θέματος», έγιναν ακριβώς όταν καταθέσαμε την άποψη ότι η εγκληματικότητα δεν είναι θέμα αστυνομικής καταστολής αλλά έχει κοινωνικά αίτια που οξύνονται λόγω κρίσης, άποψη που είναι και επιστημονικά τεκμηριωμένη. Μετά από λίγο ο Αντιδήμαρχος κ. Τσιμπισκάκης διαμαρτυρόμενος κι αυτός εναντίον μας, ανεδείκνυε τις «αναπλάσεις του Δήμου» (sic) ως μέτρο καταπολέμησης της εγκληματικότητας (αυτός ήταν άραγε εντός θέματος;). Αλλά υπάρχουν και χειρότερα. Ο κ. Δήμαρχος αναφερόμενος στην πτώση των ηθικών αξιών στη νεολαία επέρριψε ευθύνες στους εκπαιδευτικούς που παροτρύνουν την μαθητική νεολαία να στρέφει αντίθετα το κεφάλι στις παρελάσεις, αναφερόμενος προφανώς στο λαϊκό κίνημα της 28ης Οκτωβρίου 2011 που μπλόκαρε την κυβέρνηση Παπανδρέου. Δεν χρειάζεται νομίζω να σχολιάσουμε την τοποθέτηση του δημ. συμβούλου της πλειοψηφίας κ. Σαριδάκη (και σε ότι αυτό παραπέμπει), ότι δυστυχώς η νεολαία έχει χάσει τις αξίες «πατρίς, πίστη και οικογένεια»!
Καταγγέλλουμε την προσπάθεια της πλειοψηφίας να υποβαθμίσει την συζήτηση για τα δημοτικά τέλη του 2012. Στον επικεφαλής της Εναλλακτικής Κίνησης Γ. Βλαστό δόθηκε μόνο 5 λεπτά χρόνος για να τοποθετηθεί για τα τέλη! Σε μια περίοδο, που οι πολίτες φορτώνονται με χαράτσια και φόρους, πιστεύουμε ότι ο Δήμος πρέπει να κάνει προσπάθεια να αναζητήσει τρόπους μείωσης των δημοτικών τελών τουλάχιστον για ευπαθείς ομάδες (πολύτεκνες, τρίτεκνες, μονογονεϊκές οικογένειες, άποροι, ΑΜΕΑ), να υπάρξει αναδιανεμητική πολιτική. Να πληρώσουν περισσότερα τέλη τα μεγάλα ξενοδοχεία, τα super markets, οι τράπεζες και αναλογικά λιγότερα τέλη οι μικρές επιχειρήσεις. Προτείνουμε την συγκρότηση επιτροπής για τη δικαιότερη κατανομή των τελών. Το είχαμε προτείνει και πέρυσι και η δημοτική αρχή το αρνήθηκε. Φέτος ούτε καν το συζήτησε.
Θεωρούμε ότι η πολιτική των τελών που εισηγείται η πλειοψηφία για το 2012 είναι κοινωνικά άδικη, ενώ πολιτικά εντάσσεται και εφαρμόζει τις κυβερνητικές κατευθύνσεις. Προτείνεται η μη αύξηση των τελών στα ανταποδοτικά τέλη, που δεν παίρνει, όμως, υπόψη ούτε την οικονομική κρίση ούτε τα δεδομένα εφαρμογής των τελών. Είναι φανερό ότι αν τα τέλη παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο αλλά ταυτόχρονα έχουμε μείωση των εισοδημάτων των δημοτών, την ανεργία στο Ρέθυμνο να ξεπερνά το 16%, θα προκύψει επιβάρυνση και μάλιστα σημαντική. Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε το ύψος των τελών για το 2012, σε μια οικονομική συγκυρία που η κοινωνία οδηγείται μαζικά στην ανεργία, την υποαπασχόληση και την ανασφάλιστη εργασία και ταυτόχρονα υφίσταται μια ανάλγητη ισοπεδωτική πολιτική αφαίμαξης των εισοδημάτων, με δυσβάστακτους φόρους, με έκτατες εισφορές “αλληλεγγύης”, με χαράτσια.
Βλέπουμε ότι υπάρχει ήδη δυσκολία στην είσπραξη τελών, αποτέλεσμα της οικονομικής συγκυρίας που θα μεγαλώσει (χαράτσια, κλπ.). Γι’ αυτό προτείνουμε με υπευθυνότητα να αρχίσει έστω και τώρα μια σοβαρή συζήτηση για την μείωση δημοτικών τελών λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τα παρακάτω στοιχεία.
• Ο δημοτικός προϋπολογισμός θα ελαφρυνθεί κατά περίπου 4 εκ. € λόγω του ότι οι αμοιβές προσωπικού που είχαν προϋπολογιστεί στα 11 εκ. € θα είναι τελικά 7 εκ. λόγω των περικοπών μισθοδοσίας του μνημονίου.
• Τα έσοδα από τα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων της παραλιακής ζώνης αποδίδουν στο Λιμενικό ταμείο 1 εκ. (προϋπολογισθέντα για το 2001). Αν τα έσοδα αυτά μεταφερθούν στον δημοτικό προϋπολογισμό θα προκύψει παραπέρα αύξηση στα έσοδα του Δήμου.
• Υπάρχει μείωση της επιχορήγησης στους ΚΑΠ από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 25,7% φέτος προς την αυτοδιοίκηση. Πρέπει ο Δήμος να διεκδικήσει δυναμικά τα χρήματα αυτά από το κράτος γιατί τα δικαιούται. Αν δεν δοθούν, είναι στον αέρα η στοιχειώδης λειτουργία του Δήμου και κινδυνεύει να μην πληρωθεί το προσωπικό.
• Επειδή τα τέλη καθαριότητας είναι ανταποδοτικά να δούμε αν υπάρχει μείωση όγκου των σκουπιδιών λόγω λιγότερης κατανάλωσης (λόγω κρίσης), που θα δικαιολογούσε μείωση των τελών καθαριότητας.
• Προτείνουμε την κατάργηση του δημοτικού φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων. Η επιβολή τέλους και φόρου για τον ίδιο λόγο και στο ίδιο ακίνητο είναι άδικη.
• Να υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο πληρωμής των τελών κατάληψης κοινόχρηστου χώρου. Να πιέσει ο Δήμος μέσω των οργάνων της αυτοδιοίκησης (ΠΕΔ, ΚΕΔΕ) για τροποποίηση του νόμου 1080/80 ώστε να υπάρχει η δυνατότητα τα τέλη να μην εισπράττονται εφάπαξ λόγω κρίσης.
• Ο δήμος πρέπει να είναι φειδωλός στην παραχώρηση και εκμετάλλευση του δημόσιου χώρου εις βάρος των πολιτών και του δικαιώματος τους να κινούνται χωρίς περιορισμούς στη πόλη. Η πολιτική των τελών σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να παίρνει υπόψη την συμμόρφωση ή μη αυτών των καταστημάτων με τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου (έκδοση αδειών, προστασία του περιβάλλοντος). Θεωρούμε απαράδεκτο η εκάστοτε δημοτική αρχή να κάνει πελατειακή πολιτική με την έκδοση αδειών. Είμαστε υπέρ των μειώσεων των τελών σε περιοχές που πλήττονται από την κρίση αλλά, ταυτόχρονα, υπέρ της καταβολής προστίμων σε όσους παρανομούν, όσους λειτουργούν χωρίς άδειες, όσους αποκομίζουν κέρδη από την εκμετάλλευση του δημόσιου χώρου.
Η δημοτική αρχή πρέπει να πρωτοστατήσει στο κίνημα διεκδίκησης των θεσμοθετημένων πόρων από το κράτος μαζί με τους άλλους δήμους της Κρήτης. Δυναμικά με τους πολίτες και όχι με διαμαρτυρίες διαδρόμων σε φίλους υπουργούς. Η απάντηση που πήραμε από τον κ. Δήμαρχο στην πρόταση μας για μείωση τελών ήταν, ότι ενώ παραδέχτηκε ότι υπάρχουν περιθώρια γιατί οι δαπάνες του δήμου μειώνονται, δεν μπορούν να μειωθούν γιατί υπάρχει μείωση της κρατικής επιχορήγησης (καλώς η κακώς, κατά τον κ. Δήμαρχο!). Η άποψη του κ. Δημάρχου είναι, ότι την παράνομη κατακράτηση της κρατικής επιχορήγησης (την οποία δεν διεκδικεί κινητοποιώντας τον ρεθυμνιώτικο λαό), πρέπει να την επιβαρυνθεί ο δημότης, με την πρωτοφανή άποψη ότι έτσι «η τοπική αυτοδιοίκηση γλυτώνει την κυβέρνηση από ένα νέο μνημόνιο»! Δηλαδή ενώ μπορούμε να ελαφρύνουμε τους δημότες μας από δημοτικά τέλη, δεν το κάνουμε, για να δώσουμε χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση που περικόπτει αυτά που μας χρωστάει και δεν τα διεκδικούμε δυναμικά για να μην την στεναχωρήσουμε! Αν δεν είναι αυτή η αντίληψη πλήρης ευθυγράμμιση με την μνημονιακή νεοφιλελεύθερη πολιτική, τότε τι είναι;
Η Εναλλακτική Κίνηση θεωρεί ότι τα τέλη χρειάζεται να στηρίξουν σε αυτή τη συγκυρία τις κοινωνικές υπηρεσίες, την κοινωνική πρόνοια και την αλληλεγγύη του δήμου προς τους δημότες.
Την κρίση δεν πρέπει να πληρώσουν οι εργαζόμενοι και οι πιο ευάλωτες ομάδες πολιτών αλλά αυτοί που την δημιούργησαν.
Οι πολίτες του Ρεθύμνου δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από αυτήν την δημοτική αρχή που βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου και αρνείται να συμπαρασταθεί στους πολίτες στην δύσκολη οικονομική συγκυρία. Οι μάσκες έπεσαν. Οι πολίτες του Ρεθύμνου, παρά τις επανειλημμένες αρνήσεις της δημοτικής πλειοψηφίας, οργανώνουν οι ίδιοι τον αγώνα κατά του χαρατσιού της ΔΕΗ και θα τον κερδίσουν. Το Ρέθυμνο χρειάζεται μια νέα δημοτική αρχή που θα είναι κοντά στον πολίτη που δοκιμάζεται από την κρίση και όχι απολογητές αντιλαϊκών πολιτικών υπέρ των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.
Ρέθυμνο, 16/12/2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου