Πρόταση καθηγητή Αντ. Καφάτου προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνης με τίτλο: «Πρωτογενής πρόληψη στα νηπιαγωγεία του Δήμου Ρεθύμνης για προαγωγή της υγείας, της ανάπτυξης και της πρόληψης των χρόνιων νοσημάτων». Κατατέθηκε από την "Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών Ρεθύμνου" στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ρεθύμνης τον Απρίλιο 2011. (Απάντηση δεν πήραμε ακόμα...)
Πρωτογενής πρόληψη στα νηπιαγωγεία του Δήμου Ρεθύμνης για προαγωγή της υγείας, της ανάπτυξης και της πρόληψης των χρόνιων νοσημάτων
Εισαγωγή
Το συσσωρευμένο τεράστιο χρέος των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και ταμείων υγείας της χώρας μας οφείλεται κατά κύριο λόγω στην έλλειψη πρωτογενούς πρόληψης. Πρωτογενής πρόληψη σημαίνει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μην εμφανιστούν οι παράγοντες κινδύνου που οδηγούν σε χρόνια νοσήματα. Οι παράγοντες αυτοί κινδύνου εμφανίζονται πολύ συχνά από την προσχολική, παιδική και εφηβική ηλικία.
Γι’ αυτό το λόγο, η ευαισθητοποίηση των παιδιών, των εκπαιδευτικών και των γονέων τους σε θέματα υγείας ώστε να κάνουν σωστές επιλογές σε θέματα διατροφής, άθλησης και αποφυγή τοξικών ουσιών θα έπρεπε να είναι εθνικός στόχος με υιοθέτηση εθνικής πολιτικής για την πρωτογενή πρόληψη.
Στόχοι
• Εκπαιδευτική παρέμβαση στα παιδιά νηπιαγωγείων, τους εκπαιδευτικούς τους και στους γονείς τους σε θέματα διατροφής, άθλησης και αποφυγή τοξικών ουσιών. • Ευαισθητοποίηση των παιδιών, εκπαιδευτικών και γονέων ώστε να κάνουν τις σωστές επιλογές σε θέματα διατροφής, άθλησης και αποφυγής τοξικών ουσιών. • Επίτευξη όσο το δυνατόν καλύτερης θρέψης, σωματικής και νοητικής ανάπτυξης των παιδιών. • Αποφυγή ή ελάττωση των παραγόντων κινδύνου που οδηγούν σε χρόνια νοσήματα και επηρεάζουν αρνητικά την ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού όπως για παράδειγμα η παχυσαρκία. • Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της εκπαιδευτικής παρέμβασης ετησίως ώστε να εντοπισθούν αδυναμίες να γίνουν τροποποιήσεις και βελτιώσεις του προγράμματος.
Μέθοδοι
Παρουσίαση του προγράμματος σε συνάντηση όλων των εκπαιδευτικών όλων των νηπιαγωγείων του Δήμου Ρεθύμνης. Στο τέλος της συνάντησης θα δοθεί σύντομο ερωτηματολόγιο για να απαντήσουν αν δέχονται τη συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα. Όσοι εκπαιδευτικοί δεχθούν να συμμετάσχουν θα αποτελέσουν την ομάδα εκπαιδευτικής παρέμβασης ενώ οι υπόλοιποι την ομάδα ελέγχου. Θα ζητηθεί έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας. Θα ακολουθήσει η πρώτη φάση του προγράμματος με έλεγχο του επιπέδου υγείας, θρέψης και ανάπτυξης των παιδιών. Θα αποσταλεί λεπτομερές γράμμα προς τους γονείς των παιδιών που θα περιλαμβάνει τους στόχους των εξετάσεων, οι οποίες θα γίνουν και τα αποτελέσματα που θα λάβουν ώστε να ληφθεί η ενυπόγραφη συγκατάθεσή τους.
Οι εξετάσεις κάθε παιδιού θα περιλαμβάνουν: Πρώτη φάση • Σωματομετρήσεις (βάρος, ύψος, περίμετρος μέσης, δερματικές πτυχές) • Διαιτητικό ιστορικό (συμπλήρωση από τους γονείς των φαγητών και ποτών που έλαβαν τα παιδιά για τρεις ημέρες – δύο ημέρες της εβδομάδας και μία μέσα σε Σαββατοκύριακο) • Συνήθειες υγείας – σωματική άσκηση, καθιστική ζωή, έμμεσο κάπνισμα, κάπνισμα γονέων, χρήση οινοπνευματωδών από γονείς, κα. • Σύντομο ιατρικό ιστορικό: βάρος γέννησης, νοσήματα, αλλεργίες, κα. • Αιμοληψία: λίγο αίμα για έλεγχο αναιμίας, σιδήρου φερριτίνης, σακχάρου, χοληστερόλης, και άλλων λιποπρωτεϊνών, ινσουλίνης και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης. Για όσα παιδιά δε δοθεί η συγκατάθεση των γονέων για αιμοληψία μπορούν να γίνουν οι υπόλοιπες εξετάσεις.
Δεύτερη φάση
Η εκπαιδευτική παρέμβαση θα βασισθεί σε βιβλίο εργασίας που έχει ετοιμάσει η Κλινική Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ο κάθε εκπαιδευτικός είναι ελεύθερος να εμπλουτίσει το υλικό αυτό, να το επεκτείνει, ή να προσθέσει δικές του δραστηριότητες που έχουν σχέση με την προαγωγή της υγείας, τη διατροφή, την άθληση και το περιβάλλον. Θα γίνουν δύο συναντήσεις με τους νηπιαγωγούς της ομάδας παρέμβασης στην αρχή του ακαδημαϊκού έτους για γενικές κατευθύνσεις της εκπαιδευτικής παρέμβασης. Το πρόγραμμα αυτό θα διαρκέσει αρχικά ένα ακαδημαϊκό έτος 2011-2012.
Τρίτη φάση
Στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 θα γίνει αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της εκπαιδευτικής παρέμβασης για να διαπιστωθεί σε ποιο βαθμό έχουν επιτευχθεί οι στόχοι. Θα εξετασθούν όλα τα παιδιά των δύο ομάδων παρέμβασης και ελέγχου.
Χρονοδιάγραμμα
Έναρξη: Σεπτέμβρης 2011-02-04 Εκπαιδευτική δραστηριότητα όλο το ακαδημαϊκό έτος. Κατά την έναρξη θα γίνει σεμινάριο για εκπαίδευση των νηπιαγωγών που δέχονται τη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική παρέμβαση. Περιοδικές επισκέψεις στις τάξεις των νηπιαγωγείων προκειμένου να διαπιστωθεί ο τρόπος συμμετοχής στο πρόγραμμα. Περιοδικές συναντήσεις με τους γονείς. Μάϊος – Ιούνιος 2012: Επανέλεγχος του επιπέδου υγείας όλων των παιδιών της ομάδας παρέμβασης και ελέγχου.
Προϋπολογισμός
Υπηρεσία Κόστος Ιατροί, αδελφές νοσοκόμες, διαιτολόγοι, σπουδαστές (εθελοντική προσφορά) 0 Αιμοληψία για εξετάσεις (σωληνάρια, πεταλούδες, οινόπνευμα, βαμβάκια, κα) και κόστος εργαστηριακών εξετάσεων 50 ευρώ/ παιδί Εισαγωγή δεδομένων στον υπολογιστή (γραμματεύς) - Στατιστική επεξεργασία (εθελοντική προσφορά) 0 Επανέκδοση εκπαιδευτικού υλικού 5.000 ευρώ Σεμινάρια σε γονείς και εκπαιδευτικούς (εθελοντική προσφορά) 0 Συντονιστής Προγράμματος και Γραμματέας με πλήρη απασχόληση 40.000 ευρώ/ έτος
Με εκτίμηση,
Αντώνης Καφάτος Ομότιμος Καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής Διατροφής Πανεπιστήμιο Κρήτης
τηλέφωνο επικοινωνίας: 6945 838609
ηλεκτρ. διεύθυνση: kafatos @med.uoc.gr
http://www.nutrition.med.uoc.gr
Ερώτημα «Εναλλακτικής Κίνησης Πολιτών Ρεθύμνου» προς την δημοτική αρχή του Δήμου Ρεθύμνης για ενημέρωση σχετικά με την πρόταση του καθηγητή κ. Αντ. Καφάτου. 26/10/2011. (Επίσης απάντηση δεν πήραμε ακόμα...)
ΠΡΟΣ: Αντιδήμαρχο Παιδείας Δήμου Ρεθύμνης ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Δήμαρχος Ρεθύμνης
ΘΕΜΑ: Πρόταση προγράμματος του Ομότιμου Καθηγητή κ. Αντ. Καφάτου προς τον Δήμο Ρεθύμνης για πρωτογενή πρόληψη στα νηπιαγωγεία του Δήμου Ρεθύμνης για προαγωγή της υγείας, της ανάπτυξης και της πρόληψης των χρόνιων νοσημάτων.
Αγαπητέ κ. Γεωργαλή,
Τον Απρίλιο 2011 είχα καταθέσει σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πρόταση προγράμματος του συμπολίτη μας Ομότιμου Καθηγητή κ. Αντ. Καφάτου προς τον Δήμο Ρεθύμνης για πρωτογενή πρόληψη στα νηπιαγωγεία του Δήμου Ρεθύμνης για προαγωγή της υγείας, της ανάπτυξης και της πρόληψης των χρόνιων νοσημάτων (βλ. επισυναπτόμενη πρόταση κ. Α. Καφάτου). Πρόκειται για μια ουσιαστική και φτηνή πρόταση στον τομέα της πρωτογενούς πρόληψης υγείας με σκοπό να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μην εμφανιστούν οι παράγοντες κινδύνου που οδηγούν σε χρόνια νοσήματα. Οι παράγοντες αυτοί κινδύνου εμφανίζονται πολύ συχνά από την προσχολική, παιδική και εφηβική ηλικία. Γι’ αυτό το λόγο, η ευαισθητοποίηση των παιδιών, των εκπαιδευτικών και των γονέων τους σε θέματα υγείας ώστε να κάνουν σωστές επιλογές σε θέματα διατροφής, άθλησης και αποφυγή τοξικών ουσιών θα έπρεπε να είναι εθνικός στόχος με υιοθέτηση εθνικής πολιτικής για την πρωτογενή πρόληψη.
Ο κ. Καφάτος (μετά από πρόσφατη επικοινωνία που είχα μαζί του) συνεχίζει να ενδιαφέρεται για την υιοθέτηση από τον Δήμο μας αυτού του προγράμματος. Θέλω να επισημάνω ότι τέτοια προγράμματα είναι επιλέξιμα για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση σε επίπεδο Δήμου η Περιφέρειας.
Ήθελα να σας ρωτήσω αν έχετε κάνει ενέργειες για την προώθηση αυτού του προγράμματος η αν προτίθεται ο Δήμος Ρεθύμνης να το προωθήσει στο άμεσο μέλλον.
Γιώργος Βλαστός
Επικεφαλής Δημοτικός Σύμβουλος της Εναλλακτικής Κίνησης Πολιτών Ρεθύμνου Ρέθυμνο, 26/10/2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου