Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Με αφορμή την απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων για το ξεπούλημα του Λιμανιού του Ρεθύμνου, ο Γιώργος Βλαστός επικεφαλής δημοτικός σύμβουλος της «Εναλλακτικής Κίνησης Πολιτών Ρεθύμνου» έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Ανακοινώθηκε από την Διϋπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων χωρίς ενημέρωση των τοπικών αρχών, η ιδιωτικοποίηση 23 λιμένων της χώρας μεταξύ των οποίων και του λιμένα του Ρεθύμνου. Πρόκειται για εξόφθαλμο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας του ελληνικού και του ρεθυμνιώτικου λαού στο βωμό του κέρδους επίδοξων επενδυτών-κερδοσκόπων αγνώστων συμφερόντων. Η μνημονιακή τριανδρία της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ συνεχίζει το έργο προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων που ήδη από την δεκαετία του 1990 άρχισαν το ξεπούλημα των ελληνικών υποδομών και σήμερα λόγω μνημονίου προχωράνε με μεγαλύτερη ένταση στο ξεπούλημα των υποδομών-φιλέτων όπως είναι τα λιμάνια, αεροδρόμια και η ενέργεια.

Η δημοτική παράταξη «Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών Ρεθύμνου» ζητά να συζητηθεί το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου με συμμετοχή όλων των παραγωγικών φορέων της πόλης και καλούμε τον λαό του Ρεθύμνου σ’ ένα πλατύ μέτωπο κατά της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού. Η σημαντική εμπορική και επιβατική δραστηριότητα του λιμανιού, ιδιαίτερα λόγω της λειτουργίας της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τον Πειραιά της συνεταιριστικής εταιρείας Cretan Lines, δεν πρέπει να αφεθεί έρμαιο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Από τις πρώτες αντιδράσεις της δημοτικής αρχής του Ρεθύμνου όπως αυτή του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου κ. Μ. Αλεφαντινού που δήλωσε ότι «δεν έχει σημασία τόσο το αν παραχωρείς κάτι αλλά οι όροι με τους οποίους το παραχωρείς», είναι φανερό ότι η δημοτική αρχή του Ρεθύμνου τάσσεται κατ’ αρχήν υπέρ του ξεπουλήματος, συνεπής με την μέχρι τώρα νεοφιλελεύθερη λογική της που είναι ταυτόσημη με αυτήν του ΠΑΣΟΚ που την στηρίζει.

Έγκαιρα από τον Απρίλιο του 2011, η "Εναλλακτική Κίνηση" είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους πιθανής ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Ρεθύμνου (βλ. πρακτικά Δημοτικού Συμβουλίου). Προτείναμε τότε να ζητήσει ο Δήμος Ρεθύμνης από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου, ώστε ο Δήμος να έχει λόγο για την παραλιακή ζώνη αντί του Λιμενικού Ταμείου και τα τέλη κατάληψης των καταστημάτων του παραλιακού μετώπου να πηγαίνουν στον Δήμο και όχι στο Λιμενικό Ταμείο όπως συμβαίνει τώρα, ώστε να αυξηθούν τα δημοτικά έσοδα χωρίς να επιβαρυνθούν οι δημότες σε περίοδο κρίσης. Η δημοτική αρχή και η μείζων αντιπολίτευση αγνόησαν τότε τις προτάσεις μας και προχώρησαν τότε σε αυξήσεις των δημοτικών τελών ανεξαρτήτως κοινωνικών κριτηρίων (άνεργοι, πολύτεκνοι, κλπ.).

Η λύση για την ανάπτυξη του λιμένα και του Ρεθύμνου δεν μπορεί να είναι το γενικό ξεπούλημα των πάντων, αλλά η βελτίωση των υποδομών με δημόσιες επενδύσεις προς όφελος της κοινωνίας και η απαλλαγή από το γραφειοκρατικό τρόπο λειτουργίας τους. Η κοινωνία του Ρεθύμνου πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο».

Αποστολή / Αποθήκευση

Δεν υπάρχουν σχόλια: