Ποιοι είμαστε και τι θέλουμε;
Η Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών Ρεθύμνου είναι μια αυτοδιοικητική πρωτοβουλία που συμμετέχει στις νομαρχιακές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου επιδιώκοντας να εκφράσει τις αγωνίες, τις ευαισθησίες και τις προσδοκίες των αριστερών και προοδευτικών ανθρώπων, την απαίτηση όλων των πολιτών για βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη και την ύπαιθρο του Νομού μας.
Αποτελείται από ανθρώπους με μακρόχρονη πολιτική παρουσία, με αναγνωρισμένη θητεία σε μαζικούς φορείς, με συμμετοχή στους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς αγώνες, με ενεργό ρόλο στις ριζοσπαστικές τοπικές συλλογικότητες, με αποδεδειγμένη ευαισθησία, γνώση των προβλημάτων και διαθεσιμότητα συλλογικής προσφοράς. Πρόθεση μας είναι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των εργαζομένων απέναντι στη λογική της αγοράς που διεισδύει παντού, απέναντι στην εμπορευματοποίηση των συλλογικών αγαθών και στην συρρίκνωση του δημόσιου χώρου. Να δώσουμε βήμα και φωνή στους αποκλεισμένους από το «τρένο της ανάπτυξης», στους νέους και τις γυναίκες που δεν βρίσκουν δουλειά ή υποαπασχολούνται, στους κοινωνικά αδύναμους, στους μετανάστες. Να διατυπώσουμε μια ριζική κριτική στη σημερινή πραγματικότητα του Ρεθύμνου με εναλλακτικό προγραμματικό λόγο, διατηρώντας οργανική σχέση με τοπικές πρωτοβουλίες (οικολογικές, αντιρατσιστικές, πολιτιστικές, αντιπολεμικές) που θέτουν σε κίνηση την κοινωνία των πολιτών.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση σήμερα
Εμείς πιστεύουμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει, σε μια περίοδο που το εθνικό κράτος εγκαταλείπει βαθμιαία τον κοινωνικό του ρόλο αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στην αγορά και τον ανταγωνισμό, να αναβαθμίσει την παρουσία της, να ασκήσει κοινωνική πολιτική, να προωθήσει τη λογική της βιώσιμης περιβαλλοντικά και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης, να αναπτύξει πολιτικές απασχόλησης, να στηρίξει παραγωγικές πρωτοβουλίες. Να αποτελέσει ένα πραγματικό θεσμό δημοκρατικής συμμετοχής, ενίσχυσης της αυτενέργειας των πολιτών, ιεράρχησης των κοινωνικών αναγκών και υλοποίησης πολιτικών βελτίωσης της καθημερινής ζωής των ανθρώπων. Είναι γνωστό ότι ο δικομματισμός και το πελατειακό πολιτικό σύστημα της χώρας μας φρόντισαν να οριοθετήσουν τις δραστηριότητες της Ν.Α., να περιορίσουν το ρόλο της ανάμεσα στη Α΄βαθμια Αυτοδιοίκηση και την διορισμένη Περιφέρεια. Εμείς θεωρούμε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (Ν.Α.) αδικείται όταν περιορίζεται σε αυστηρά διαχειριστικά πλαίσια. Η Ν.Α. μπορεί να να συντονίσει, να συνθέσει, να εμπνεύσει, να κινητοποιήσει. Οφείλει να εφαρμόζει την αρχή του δημοκρατικού προγραμματισμού συνεργαζόμενη με τους Δήμους και τους φορείς του Νομού, να είναι σε «ανοικτή επαφή» με τις παραγωγικές δυνάμεις, τις κοινωνικές οργανώσεις και τις συλλογικότητες της κοινωνίας των πολιτών, έτσι ώστε εντοπίζονται έγκαιρα τα προβλήματα , να γίνεται σε ευρύτερο επίπεδο η διαμόρφωση των προτεινόμενων λύσεων και να συσπειρώνονται οι πολίτες στη διεκδίκηση τους.
Η Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών αγωνίζεται για μια άλλη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με διοικητική αυτοτέλεια, οικονομική αυτοδυναμία και κοινωνική συμμετοχή. Στη Ν.Α. Ρεθύμνου έχουμε συμπληρώσει 3 συνεχείς θητείες με το ίδιο ουσιαστικά πολιτικό επιτελείο στην εξουσία, αλλά με ένα πενιχρό και ελλειμματικό απολογισμό. Η σημερινή νομαρχιακή αρχή έχει ταυτιστεί με μια πολιτική καλών δημοσίων σχέσεων, γενικόλογων διακηρύξεων και ευχολογίων, έχει εγκλωβιστεί σε μια γραφειοκρατική και πελατειακή διαχείριση των προβλημάτων του Νομού χωρίς προοδευτικό αυτοδιοικητικό όραμα. Χωρίς να έχει πάρει στα σοβαρά την υποχρέωση και την ευθύνη της να διαμορφώσει συνθετικά ένα σχέδιο συνολικής κοινωνικής ανάπτυξης του Νομού που να περιλαμβάνει την οικονομία, το περιβάλλον, τις υποδομές, την υγεία και κοινωνική φροντίδα, τον πολιτισμό, τη δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών.
Σήμερα όμως δεν φτάνει η απλή διεκπεραίωση των καθημερινών υποθέσεων. Δεν μπορούμε να μείνουμε εγκλωβισμένοι στη μοιρολατρία του Νομού με το «χαμηλό πολιτικό εκτόπισμα». Δεν μπορεί το υπαρκτό πρόβλημα της έλλειψης αρμοδιοτήτων και πόρων να αποτελεί άλλοθι μειωμένων προσδοκιών, πολιτικής ακινησίας, ανυπαρξίας πολιτικών παρεμβάσεων στα κομβικά προβλήματα του Νομού (διαχείριση απορριμμάτων, προστασία ακτών-θαλασσών, ενεργειακή κάλυψη, προώθηση εναλλακτικού τουρισμού, ερήμωση της υπαίθρου, αναβάθμιση βασικών υποδομών όπως Βόρειος Οδικός Άξονας - πρόσβαση στο αεροδρόμιο-ακτοπλοϊκή σύνδεση-επαρχιακοί δρόμοι, φαινόμενα παραβατικότητας και ανομίας, σχολική στέγη, βελτίωση δημόσιων υπηρεσιών υγείας, αντιμετώπιση των προβλημάτων των μεταναστών, διασύνδεση τοπικής κοινωνίας-Πανεπιστημίου, αθλητικές υποδομές, κλπ). Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη: το Ρέθυμνο είναι ο μοναδικός Νομός της Κρήτης που δεν έχει καινούργιο Νοσοκομείο, που δεν έχει καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση, που δεν έχει ένα αιολικό πάρκο σε λειτουργία, που δεν έχει ένα δημόσιο κολυμβητήριο, που το βασικό οδικό του δίκτυο (εθνικό και επαρχιακό) παραμένει το ίδιο εδώ και δεκαετίες, που υστερεί προκλητικά σε υποδομές, σε προετοιμασία και εκτέλεση έργων. Έχει ή δεν έχει ευθύνη η Ν.Α. για όλα αυτά;
Είναι προκλητική η ολιγωρία της N.A. στην επίλυση του στεγαστικού προβλήματος της εκπαίδευσης. Είναι τεράστια η πολιτική ευθύνη της σημερινής και της προηγούμενης νομαρχιακής αρχής για τη μη αξιοποίηση των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης για την κατασκευή νέων σχολικών μονάδων στην Α’ βαθμια και κυρίως στη Β’ βαθμια Εκπαίδευση. Η πολιτική της «προσθήκης αιθουσών» έχει δημιουργήσει απωθητικά σχολεία-τέρατα που απλώς στοιβάζουν μαθητές, χωρίς αυλές, με προβλήματα στατικότητας των κτιρίων, με ακατάλληλους ή ανύπαρκτους χώρους για τα ειδικά μαθήματα. Είναι πολύ χαρακτηριστικό επίσης ότι, παρά τις αναφορές και καταγγελίες εκπαιδευτικών και γονέων, υπάρχουν ακόμα σχολικές αίθουσες με αμίαντο στο Νομό μας.
Εμείς λέμε ΟΧΙ στη εύκολη δικαιολογία του «μονίμως ριγμένου Νομού». ΟΧΙ στην συνεχή επίκληση του «αθηνοκεντρικού κράτους» για να ερμηνεύσουμε την πολλαπλή υστέρηση του Νομού. Λέμε ΝΑΙ στη συγκροτημένη και δυναμική διεκδίκηση αυτών που δικαιούμαστε. Με ενημερωμένη και συμμέτοχη την τοπική κοινωνία. Με εμπιστοσύνη στη δυναμική της μαζικής κινητοποίησης και συλλογικής δράσης. Με μια τοπική εξουσία που να έχει πολιτική επάρκεια, που να διαθέτει όραμα, που να αξιοποιεί την εξειδικευμένη γνώση, που να μπορεί να διαμορφώσει και να απαιτήσει μαζί με τους πολίτες ένα συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο για την περιοχή μας. Μόνο έτσι μπορεί η Ν.Α. να είναι αποτελεσματική και αυτό εξαρτάται, παρά τα θεσμικά ελλείμματα, από την αποφασιστικότητα των αιρετών οργάνων της να λειτουργήσουν χωρίς κομματικές εξαρτήσεις και άλλες δεσμεύσεις.
Τι είδους ανάπτυξη για το Ρέθυμνο;
Αυτό θεωρούμε ότι είναι το κεντρικό ερώτημα των Νομαρχιακών Εκλογών. Ο λόγος περί «βιώσιμης ανάπτυξης» και «αειφορίας» έχει καταντήσει το «κερασάκι στην τούρτα» όλων όσων έχουν μια στενά οικονομίστικη αναπτυξιακή λογική. Εμείς προβάλλουμε την αντίληψη μιας ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ που θα έχει 3 βασικές διαστάσεις: την περιβαλλοντική , την κοινωνική-υγειονομική και τη μορφωτική-πολιτιστική. Δεν μπορεί να νοηθεί ανάπτυξη που καταστρέφει το περιβάλλον, που υπονομεύει την υγεία των πολιτών και την κοινωνική συνοχή, που δεν σέβεται τους ανθρώπους με αναπηρία, που δεν συνοδεύεται από αναβάθμιση της Παιδείας και του Πολιτισμού. Δεν μπορούμε να επιδιώκουμε μια απρόσωπη ανάπτυξη. Το πρόσωπο της πρέπει να είναι πρώτα απ’ όλα ανθρώπινο, κοινωνικό και οικολογικό. Αρκετή «δόση» ανάπτυξης που νοείται μόνο ως οικονομική μεγέθυνση και μάλιστα για λίγους, έχουμε πάρει ως τώρα. Σήμερα, παρά τις διακηρύξεις όλων, η προστασία του περιβάλλοντος αντιμετωπίζεται ως «αναγκαίο κακό» που κοστίζει ακριβά. Η Παιδεία και η Υγεία στην πραγματικότητα δεν αποτελούν προτεραιότητα για τον τοπική Νομαρχιακή εξουσία γιατί πολύ απλά δεν θεωρείται ότι έχουν άμεση εκλογική απόδοση. Δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός η απορρόφηση πόρων, χωρίς πολιτικό σχέδιο, χωρίς αξιολόγηση, χωρίς συνυπολογισμό του περιβαλλοντικού και κοινωνικού κόστους.
Θεωρούμε ότι ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ και θα αγωνιστούμε μέσα από το Νομαρχιακό Συμβούλιο για να είναι ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΗΣ «ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.
Τα «στοιχεία» της ταυτότητας μας είναι: κοινωνική αλληλεγγύη-οικολογική ισορροπία-υγειονομική φροντίδα-μορφωτική και πολιτιστική ανάπτυξη-δημοκρατική συμμετοχή.
Βασικό «εργαλείο» για την προώθηση της εναλλακτικής κοινωνικής ανάπτυξης είναι η δημιουργία, με πρωτοβουλία της Ν.Α., ενός Κέντρου Έρευνας , Τεκμηρίωσης και Σχεδιασμού του Νομού Ρεθύμνου, που θα έχει την δυνατότητα να αποτυπώσει την υπάρχουσα οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, να αξιολογήσει και να αναλύσει τα δεδομένα και κυρίως, να προτείνει στα πολιτικά όργανα (Νομαρχιακό Συμβούλιο, Δημοτικά Συμβούλια) μια τεκμηριωμένη και εφαρμόσιμη αναπτυξιακή στρατηγική. Το Κέντρο αυτό θα μπορούσε να στηρίζεται εκτός από τη Νομαρχία και τους Δήμους, από το Πανεπιστήμιο , το Εργατικό Κέντρο, τα Επιμελητήρια, τους Συνεταιρισμούς, τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς.
Η Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών Ρεθύμνου είναι μια αυτοδιοικητική πρωτοβουλία που συμμετέχει στις νομαρχιακές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου επιδιώκοντας να εκφράσει τις αγωνίες, τις ευαισθησίες και τις προσδοκίες των αριστερών και προοδευτικών ανθρώπων, την απαίτηση όλων των πολιτών για βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη και την ύπαιθρο του Νομού μας.
Αποτελείται από ανθρώπους με μακρόχρονη πολιτική παρουσία, με αναγνωρισμένη θητεία σε μαζικούς φορείς, με συμμετοχή στους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς αγώνες, με ενεργό ρόλο στις ριζοσπαστικές τοπικές συλλογικότητες, με αποδεδειγμένη ευαισθησία, γνώση των προβλημάτων και διαθεσιμότητα συλλογικής προσφοράς. Πρόθεση μας είναι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των εργαζομένων απέναντι στη λογική της αγοράς που διεισδύει παντού, απέναντι στην εμπορευματοποίηση των συλλογικών αγαθών και στην συρρίκνωση του δημόσιου χώρου. Να δώσουμε βήμα και φωνή στους αποκλεισμένους από το «τρένο της ανάπτυξης», στους νέους και τις γυναίκες που δεν βρίσκουν δουλειά ή υποαπασχολούνται, στους κοινωνικά αδύναμους, στους μετανάστες. Να διατυπώσουμε μια ριζική κριτική στη σημερινή πραγματικότητα του Ρεθύμνου με εναλλακτικό προγραμματικό λόγο, διατηρώντας οργανική σχέση με τοπικές πρωτοβουλίες (οικολογικές, αντιρατσιστικές, πολιτιστικές, αντιπολεμικές) που θέτουν σε κίνηση την κοινωνία των πολιτών.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση σήμερα
Εμείς πιστεύουμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει, σε μια περίοδο που το εθνικό κράτος εγκαταλείπει βαθμιαία τον κοινωνικό του ρόλο αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στην αγορά και τον ανταγωνισμό, να αναβαθμίσει την παρουσία της, να ασκήσει κοινωνική πολιτική, να προωθήσει τη λογική της βιώσιμης περιβαλλοντικά και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης, να αναπτύξει πολιτικές απασχόλησης, να στηρίξει παραγωγικές πρωτοβουλίες. Να αποτελέσει ένα πραγματικό θεσμό δημοκρατικής συμμετοχής, ενίσχυσης της αυτενέργειας των πολιτών, ιεράρχησης των κοινωνικών αναγκών και υλοποίησης πολιτικών βελτίωσης της καθημερινής ζωής των ανθρώπων. Είναι γνωστό ότι ο δικομματισμός και το πελατειακό πολιτικό σύστημα της χώρας μας φρόντισαν να οριοθετήσουν τις δραστηριότητες της Ν.Α., να περιορίσουν το ρόλο της ανάμεσα στη Α΄βαθμια Αυτοδιοίκηση και την διορισμένη Περιφέρεια. Εμείς θεωρούμε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (Ν.Α.) αδικείται όταν περιορίζεται σε αυστηρά διαχειριστικά πλαίσια. Η Ν.Α. μπορεί να να συντονίσει, να συνθέσει, να εμπνεύσει, να κινητοποιήσει. Οφείλει να εφαρμόζει την αρχή του δημοκρατικού προγραμματισμού συνεργαζόμενη με τους Δήμους και τους φορείς του Νομού, να είναι σε «ανοικτή επαφή» με τις παραγωγικές δυνάμεις, τις κοινωνικές οργανώσεις και τις συλλογικότητες της κοινωνίας των πολιτών, έτσι ώστε εντοπίζονται έγκαιρα τα προβλήματα , να γίνεται σε ευρύτερο επίπεδο η διαμόρφωση των προτεινόμενων λύσεων και να συσπειρώνονται οι πολίτες στη διεκδίκηση τους.
Η Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών αγωνίζεται για μια άλλη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με διοικητική αυτοτέλεια, οικονομική αυτοδυναμία και κοινωνική συμμετοχή. Στη Ν.Α. Ρεθύμνου έχουμε συμπληρώσει 3 συνεχείς θητείες με το ίδιο ουσιαστικά πολιτικό επιτελείο στην εξουσία, αλλά με ένα πενιχρό και ελλειμματικό απολογισμό. Η σημερινή νομαρχιακή αρχή έχει ταυτιστεί με μια πολιτική καλών δημοσίων σχέσεων, γενικόλογων διακηρύξεων και ευχολογίων, έχει εγκλωβιστεί σε μια γραφειοκρατική και πελατειακή διαχείριση των προβλημάτων του Νομού χωρίς προοδευτικό αυτοδιοικητικό όραμα. Χωρίς να έχει πάρει στα σοβαρά την υποχρέωση και την ευθύνη της να διαμορφώσει συνθετικά ένα σχέδιο συνολικής κοινωνικής ανάπτυξης του Νομού που να περιλαμβάνει την οικονομία, το περιβάλλον, τις υποδομές, την υγεία και κοινωνική φροντίδα, τον πολιτισμό, τη δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών.
Σήμερα όμως δεν φτάνει η απλή διεκπεραίωση των καθημερινών υποθέσεων. Δεν μπορούμε να μείνουμε εγκλωβισμένοι στη μοιρολατρία του Νομού με το «χαμηλό πολιτικό εκτόπισμα». Δεν μπορεί το υπαρκτό πρόβλημα της έλλειψης αρμοδιοτήτων και πόρων να αποτελεί άλλοθι μειωμένων προσδοκιών, πολιτικής ακινησίας, ανυπαρξίας πολιτικών παρεμβάσεων στα κομβικά προβλήματα του Νομού (διαχείριση απορριμμάτων, προστασία ακτών-θαλασσών, ενεργειακή κάλυψη, προώθηση εναλλακτικού τουρισμού, ερήμωση της υπαίθρου, αναβάθμιση βασικών υποδομών όπως Βόρειος Οδικός Άξονας - πρόσβαση στο αεροδρόμιο-ακτοπλοϊκή σύνδεση-επαρχιακοί δρόμοι, φαινόμενα παραβατικότητας και ανομίας, σχολική στέγη, βελτίωση δημόσιων υπηρεσιών υγείας, αντιμετώπιση των προβλημάτων των μεταναστών, διασύνδεση τοπικής κοινωνίας-Πανεπιστημίου, αθλητικές υποδομές, κλπ). Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη: το Ρέθυμνο είναι ο μοναδικός Νομός της Κρήτης που δεν έχει καινούργιο Νοσοκομείο, που δεν έχει καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση, που δεν έχει ένα αιολικό πάρκο σε λειτουργία, που δεν έχει ένα δημόσιο κολυμβητήριο, που το βασικό οδικό του δίκτυο (εθνικό και επαρχιακό) παραμένει το ίδιο εδώ και δεκαετίες, που υστερεί προκλητικά σε υποδομές, σε προετοιμασία και εκτέλεση έργων. Έχει ή δεν έχει ευθύνη η Ν.Α. για όλα αυτά;
Είναι προκλητική η ολιγωρία της N.A. στην επίλυση του στεγαστικού προβλήματος της εκπαίδευσης. Είναι τεράστια η πολιτική ευθύνη της σημερινής και της προηγούμενης νομαρχιακής αρχής για τη μη αξιοποίηση των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης για την κατασκευή νέων σχολικών μονάδων στην Α’ βαθμια και κυρίως στη Β’ βαθμια Εκπαίδευση. Η πολιτική της «προσθήκης αιθουσών» έχει δημιουργήσει απωθητικά σχολεία-τέρατα που απλώς στοιβάζουν μαθητές, χωρίς αυλές, με προβλήματα στατικότητας των κτιρίων, με ακατάλληλους ή ανύπαρκτους χώρους για τα ειδικά μαθήματα. Είναι πολύ χαρακτηριστικό επίσης ότι, παρά τις αναφορές και καταγγελίες εκπαιδευτικών και γονέων, υπάρχουν ακόμα σχολικές αίθουσες με αμίαντο στο Νομό μας.
Εμείς λέμε ΟΧΙ στη εύκολη δικαιολογία του «μονίμως ριγμένου Νομού». ΟΧΙ στην συνεχή επίκληση του «αθηνοκεντρικού κράτους» για να ερμηνεύσουμε την πολλαπλή υστέρηση του Νομού. Λέμε ΝΑΙ στη συγκροτημένη και δυναμική διεκδίκηση αυτών που δικαιούμαστε. Με ενημερωμένη και συμμέτοχη την τοπική κοινωνία. Με εμπιστοσύνη στη δυναμική της μαζικής κινητοποίησης και συλλογικής δράσης. Με μια τοπική εξουσία που να έχει πολιτική επάρκεια, που να διαθέτει όραμα, που να αξιοποιεί την εξειδικευμένη γνώση, που να μπορεί να διαμορφώσει και να απαιτήσει μαζί με τους πολίτες ένα συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο για την περιοχή μας. Μόνο έτσι μπορεί η Ν.Α. να είναι αποτελεσματική και αυτό εξαρτάται, παρά τα θεσμικά ελλείμματα, από την αποφασιστικότητα των αιρετών οργάνων της να λειτουργήσουν χωρίς κομματικές εξαρτήσεις και άλλες δεσμεύσεις.
Τι είδους ανάπτυξη για το Ρέθυμνο;
Αυτό θεωρούμε ότι είναι το κεντρικό ερώτημα των Νομαρχιακών Εκλογών. Ο λόγος περί «βιώσιμης ανάπτυξης» και «αειφορίας» έχει καταντήσει το «κερασάκι στην τούρτα» όλων όσων έχουν μια στενά οικονομίστικη αναπτυξιακή λογική. Εμείς προβάλλουμε την αντίληψη μιας ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ που θα έχει 3 βασικές διαστάσεις: την περιβαλλοντική , την κοινωνική-υγειονομική και τη μορφωτική-πολιτιστική. Δεν μπορεί να νοηθεί ανάπτυξη που καταστρέφει το περιβάλλον, που υπονομεύει την υγεία των πολιτών και την κοινωνική συνοχή, που δεν σέβεται τους ανθρώπους με αναπηρία, που δεν συνοδεύεται από αναβάθμιση της Παιδείας και του Πολιτισμού. Δεν μπορούμε να επιδιώκουμε μια απρόσωπη ανάπτυξη. Το πρόσωπο της πρέπει να είναι πρώτα απ’ όλα ανθρώπινο, κοινωνικό και οικολογικό. Αρκετή «δόση» ανάπτυξης που νοείται μόνο ως οικονομική μεγέθυνση και μάλιστα για λίγους, έχουμε πάρει ως τώρα. Σήμερα, παρά τις διακηρύξεις όλων, η προστασία του περιβάλλοντος αντιμετωπίζεται ως «αναγκαίο κακό» που κοστίζει ακριβά. Η Παιδεία και η Υγεία στην πραγματικότητα δεν αποτελούν προτεραιότητα για τον τοπική Νομαρχιακή εξουσία γιατί πολύ απλά δεν θεωρείται ότι έχουν άμεση εκλογική απόδοση. Δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός η απορρόφηση πόρων, χωρίς πολιτικό σχέδιο, χωρίς αξιολόγηση, χωρίς συνυπολογισμό του περιβαλλοντικού και κοινωνικού κόστους.
Θεωρούμε ότι ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ και θα αγωνιστούμε μέσα από το Νομαρχιακό Συμβούλιο για να είναι ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΗΣ «ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.
Τα «στοιχεία» της ταυτότητας μας είναι: κοινωνική αλληλεγγύη-οικολογική ισορροπία-υγειονομική φροντίδα-μορφωτική και πολιτιστική ανάπτυξη-δημοκρατική συμμετοχή.
Βασικό «εργαλείο» για την προώθηση της εναλλακτικής κοινωνικής ανάπτυξης είναι η δημιουργία, με πρωτοβουλία της Ν.Α., ενός Κέντρου Έρευνας , Τεκμηρίωσης και Σχεδιασμού του Νομού Ρεθύμνου, που θα έχει την δυνατότητα να αποτυπώσει την υπάρχουσα οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, να αξιολογήσει και να αναλύσει τα δεδομένα και κυρίως, να προτείνει στα πολιτικά όργανα (Νομαρχιακό Συμβούλιο, Δημοτικά Συμβούλια) μια τεκμηριωμένη και εφαρμόσιμη αναπτυξιακή στρατηγική. Το Κέντρο αυτό θα μπορούσε να στηρίζεται εκτός από τη Νομαρχία και τους Δήμους, από το Πανεπιστήμιο , το Εργατικό Κέντρο, τα Επιμελητήρια, τους Συνεταιρισμούς, τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς.
Προγραμματικές Θέσεις
1. Πολιτική για το περιβάλλον
Όχι σε νέο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη. Εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας με συστήματα χαμηλής κατανάλωσης, προώθηση της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και κυρίως στροφή στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Συστηματική εφαρμογή από όλους τους Δήμους ενός προγράμματος ανακύκλωσης-ανάκτησης-κομποστοποίησης βασισμένο στην διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή. Μείωση των απωλειών του δικτύου ύδρευσης και λήψη μέτρων εξοικονόμησης νερού. Όχι σε υδροβόρες επενδύσεις όπως το γήπεδο γκολφ. Αντιμετώπιση των πολεοδομικών αυθαιρεσιών, διαφύλαξη και ανάκτηση ελεύθερων χώρων, βιώσιμος χωροταξικός σχεδιασμός. Προστασία παράκτιων περιοχών από παρεμβάσεις που καταστρέφουν το φυσικό τοπίο. Διαφύλαξη των ορεινών όγκων από την υπερβόσκηση και το παράνομο κυνήγι. Αυστηρή εφαρμογή τις νομοθεσίας για τις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000. Ριζική αντίθεση στην παραγωγή, εμπορία και χρήση μεταλλαγμένων τροφίμων και ζωοτροφών.
2. Προστασία της Υγείας και κοινωνική αλληλεγγύη
Διατομεακή προσέγγιση της Υγείας, η οποία δεν επικεντρώνεται μόνο στο σύστημα περίθαλψης και στην αναγκαία αναβάθμιση του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας αλλά ταυτόχρονα αναπτύσσει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, την πρόληψη και την αγωγή υγείας και το κυριότερο, παρεμβαίνει στους νοσογόνους παράγοντες του περιβάλλοντος, της εργασίας , της κατοικίας, της διατροφής κλπ. Διαμόρφωση του Χάρτη Υγείας του Νομού. Δημιουργία Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου, ολοκλήρωση των δομών Ψυχικής Υγείας, αναβάθμιση και επέκταση των προνοιακών Ιδρυμάτων, στελέχωση και λειτουργία του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ για την έμπρακτη στήριξη των Ατόμων με Αναπηρία, διεύρυνση του δικτύου των βρεφονηπιακών σταθμών, των ΚΑΠΗ, των προγραμμάτων «Βοήθεια στο σπίτι», των Συμβουλευτικών Σταθμών για τους νέους και την οικογένεια. Δημιουργία Ξενώνα Κακοποιημένης Γυναίκας–Παιδιού με στόχο τη νομική-ψυχολογική-οικονομική υποστήριξη των θυμάτων.
3. Τοπική οικονομία-τουρισμός-γεωργία-κτηνοτροφία
Σχέδιο ισόρροπης τουριστικής ανάπτυξης, φιλικής προς το περιβάλλον και την πολιτισμική φυσιογνωμία του Νομού, που θα αναδεικνύει τα φυσικά, γεωμορφολογικά, πολιτιστικά και διατροφικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας, είναι επείγουσα πολιτική υποχρέωση της Ν.Α. Η μόνη σοβαρή προοπτική ενίσχυσης της απασχόλησης στην ύπαιθρο είναι η στροφή στα πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα με τη συστηματική προβολή του μοντέλου της υγιεινής κρητικής διατροφής. Σε συνεργασία με τους υπόλοιπους Νομούς να προωθηθεί η ιδέα της Κρήτης ως «Περιφέρειας Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας » ελεύθερης από φυτοφάρμακα, χημικά λιπάσματα και μεταλλαγμένα.
4. Εκπαίδευση
Σχεδιασμός και υλοποίηση ενός προγράμματος αναβάθμισης των υφισταμένων σχολικών κτιρίων, κατασκευής νέων σχολικών μονάδων με σύγχρονες υποδομές και προδιαγραφές ποιοτικής δημόσιας εκπαίδευσης. Για τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου σχεδίου είναι αναγκαία η αξιοποίηση κάθε δυνατότητας χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά προγράμματα και εθνικούς πόρους και όχι η προβαλλόμενη ως πανάκεια Συγχρηματοδότηση Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), που υπονομεύει το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης.
5. Ακτοπλοϊκή σύνδεση του Νομού
Δεν αποδεχόμαστε τη λογική της ΑΝΕΚ για ζημιογόνα γραμμή Ρεθύμνου-Πειραιά που χρειάζεται επιδότηση. Αυτή η λογική εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των πλοιοκτητών, που προωθούν τις γραμμές «φιλέτο» και απαξιώνουν τις λιγότερο αποδοτικές. Η ολιγωρία της Ν.Α. και γενικότερα της τοπικής εξουσίας στο θέμα αυτό είναι δηλωτική των δεσμεύσεων που υπάρχουν. Η λύση για την καθημερινή σύνδεση με τον Πειραιά είναι η αναβάθμιση της γραμμής με ένα ακόμα σύγχρονο και ανταγωνιστικό πλοίο με πολιτική διευκολύνσεων (εκπτώσεις στα εισιτήρια) σε ειδικές κατηγορίες πληθυσμού. Κάθε πρόταση προς την κατεύθυνση μιας κοινωνικά υπεύθυνης και οικονομικά βιώσιμης λύσης για τη ακτοπλοϊκή γραμμή του Ρεθύμνου, πρέπει να εξεταστεί σοβαρά με πρωτοβουλία της Ν.Α.
6. Μετανάστες
Να συσταθεί Νομαρχιακό Συμβούλιο Μεταναστών με ευρύτατη εκπροσώπηση όλων των μεταναστευτικών κοινοτήτων και ομάδων, που θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, θα εντοπίζει και θα διεκδικεί την επίλυση προβλημάτων, θα καλλιεργεί κουλτούρα δημοκρατικής συμμετοχής. Δημιουργία Κέντρου Εξυπηρέτησης Μεταναστών για να εκλείψει η μεγάλη γραφειοκρατική τους ταλαιπωρία.
6. Εναλλακτική τοπική διακυβέρνηση
Βασικές αρχές ενός εναλλακτικού μοντέλου άσκησης της Νομαρχιακής εξουσίας είναι:
Α. Δημόσια διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς πριν από τη λήψη των αποφάσεων, στενή διασύνδεση με τα κοινωνικά κινήματα, τις οικολογικές οργανώσεις, τις ριζοσπαστικές συλλογικότητες, έτσι ώστε να αναδεικνύεται η Ν.Α. σε συλλογικό διεκδικητικό όργανο για τα σύγχρονα δικαιώματα των πολιτών.
Β. Κατάρτιση ετήσιου προγράμματος δράσης και δημόσια λογοδοσία κάθε χρόνο για τον απολογισμό του νομαρχιακού έργου.
Γ. Τοπικά δημοψηφίσματα για κρίσιμες επιλογές που αφορούν το Νομό.
Δ. Αξιοκρατική ανάδειξη των στελεχών της Ν.Α. και των Υπηρεσιών.
Ο ρόλος της Εναλλακτικής Κίνησης Πολιτών στο Νομαρχιακό Συμβούλιο
Η εκπροσώπηση μας στο Ν.Σ. θα σηματοδοτήσει την παρουσία , μετά από πολλά χρόνια, μιας αυτοδιοικητικής κίνησης με κοινωνικά , οικολογικά και κινηματικά χαρακτηριστικά ,μιας δύναμης κριτικής και ελέγχου αλλά ταυτόχρονα τεκμηριωμένου εναλλακτικού λόγου , χωρίς ενδοτισμό στα μεγάλα και μικρά ιδιωτικά συμφέροντα και με βασικά πολιτικά κριτήρια το συνολικό κοινωνικό όφελος, την ενίσχυση των οικονομικά και κοινωνικά αδύναμων και την περιβαλλοντική προστασία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου