Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Διαχείριση απορριμμάτων: κριτήριο αναπτυξιακής αντίληψης και αποτελεσματικότητας της τοπικής εξουσίας.

Το αδιέξοδο στη διαχείριση των απορριμμάτων είναι πια πασιφανές. Μόνο που οι τοπικοί άρχοντες το συνειδητοποίησαν πολύ αργά. Τόσα χρόνια «έσπρωχναν τα σκουπίδια κάτω από το χαλί» (βλ. χωματερή Μαρουλά) και περίμεναν τον περιφερειακό σχεδιασμό να λύσει ως δια μαγείας το πρόβλημα.

Η πολιτική ευθύνη των παραγόντων της τοπικής εξουσίας (Δημοτικής και Νομαρχιακής) είναι τεράστια. Η πλήρης αποτυχία της στη διαχείριση αυτού του κομβικού προβλήματος της σύγχρονης κοινωνίας είναι απόδειξη ότι η φιλολογία περί «βιώσιμης ανάπτυξης» είναι σκέτη κοροϊδία και ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα πολιτικού σχεδιασμού, οργάνωσης και αποτελεσματικότητας στην διαχείριση των τοπικών υποθέσεων.

Σήμερα όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν ότι όπως ο προηγούμενος περιφερειακός σχεδιασμός δεν προχώρησε έτσι και ο νέος (προβλέπει κεντρική μονάδα στα όρια των νομών Ηρακλείου-Ρεθύμνου) δεν πρόκειται να εφαρμοστεί και να δώσει λύση στο διογκούμενο πρόβλημα της διάθεσης των απορριμμάτων του Νομού μας. Άρα η μετάθεση της επίλυσης του προβλήματος στην υλοποίηση σχεδίων εκτός Νομού Ρεθύμνου, αποτελεί προκλητική ανευθυνότητα και συνιστά εμπαιγμό των πολιτών.

Το παράδειγμα των Χανίων, όπου με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης δόθηκε οριστική λύση οικολογικά αποδεκτή και οικονομικά βιώσιμη (εργοστάσιο μηχανικής διαλογής και ανακύκλωσης+ΧΥΤΑ+διαλογή στην πηγή), δείχνει ότι σήμερα αυτό που λείπει δεν είναι οι μελέτες και η τεχνολογία αλλά η πολιτική βούληση για την επίλυση του προβλήματος των σκουπιδιών.

Η νέα δημοτική αρχή ρωτά επίμονα: πείτε μας τι να κάνουμε τώρα;

Θα μπορούσαμε να αγνοήσουμε το ερώτημα και να πούμε ότι δεν μπορεί να απευθύνεται σε όσους χρόνια τώρα υποδείκνυαν συγκεκριμένες λύσεις αλλά ο Δήμος Ρεθύμνου «ροκάνιζε» το χρόνο.

Εμείς απαντούμε κατ’ αρχήν στο τι δεν πρέπει να κάνουμε:

Αναμονή εφαρμογής του περιφερειακού σχεδιασμού.
Συνεχείς άγονες συσκέψεις.
Διαιώνιση της λειτουργίας της χωματερής στο Μαρουλά.
Εναπόθεση όλων των απορριμμάτων του Νομού στο ΧΥΤΑ Αμαρίου.
Εργοστάσιο θερμικής επεξεργασίας των σκουπιδιών, όσο και αν παρουσιαστεί σαν σύγχρονο και «οικολογικό».

Η απάντηση μας είναι σαφής: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΕ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ. Αυτή η πολιτική συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει την υιοθέτηση της διαλογής στην πηγή και της ανακύκλωσης ως βασικής συνιστώσας της λύσης , με ταυτόχρονη εξεύρεση νέου χώρου που θα συνδυάζει , με υπόδειξη ειδικής μελέτης, τις καλύτερες και πιο φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές λύσεις (ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ, μηχανική διαλογή κλπ).

ΡΕΘΥΜΝΟ 31/1/2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: