Συμπολίτισσες και συμπολίτες,
Στη χώρα μας βιώνουμε τους τελευταίους μήνες τις δραματικές συνέπειες της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης αλλά και της αποτυχημένης οικονομικής πολιτικής που ακολούθησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες. Δύο χρόνια μετά από το ξέσπασμα της, η χώρα και η κοινωνία βρίσκονται σε οριακή κατάσταση με επιδείνωση των οικονομικών προβλημάτων, με έκρηξη της ανεργίας, της φτώχειας και με διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Το χρέος και τα ελλείμματα έχουν πρωταρχικά ταξικό χαρακτήρα αφού αποτελούν συμπύκνωση της διαχρονικής φορολογικής ασυλίας και της κερδοφορίας του τραπεζικού, εφοπλιστικού και επιχειρηματικού κεφαλαίου. Στο βωμό της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της διατήρησης αυτής της κερδοφορίας θυσιάζονται σήμερα μισθοί, συντάξεις, κοινωνικές παροχές, και, βεβαίως, πόροι για τους δήμους και τις περιφέρειες.
Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου παρά το γεγονός ότι υπήρχαν και άλλες επιλογές, οδήγησε τη χώρα στο ΔΝΤ και στον μηχανισμό δημοσιονομικής σταθερότητας της ευρωζώνης προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση δανεισμού στην οποία είχε οδηγήσει την ελληνική οικονομία με τους χειρισμούς της.
Οι εκλογές αυτές θα επηρεαστούν άμεσα από την πολιτική συγκυρία. Θα είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση σε συνθήκες ΔΝΤ, σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Με τα σημάδια αυτής της κρίσης να είναι πλέον ορατά σε ολόκληρη την κοινωνία. Θέσεις εργασίας που χάνονται. Νοικοκυριά που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις βασικές τους ανάγκες. Νοσοκομεία και σχολεία που υπολειτουργούν. Η εφαρμογή του Μνημονίου οδηγεί την οικονομία σε έναν φαύλο κύκλο κρίσης και ύφεσης και την κοινωνία σε πλήρη απορρύθμιση. Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα, οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες, οι νέοι άνθρωποι, που είναι τα μεγάλα «θύματα» αυτής της κρίσης, πρέπει να καταλάβουν ότι η χώρα δεν έχει οδηγηθεί στο Μνημόνιο για να σωθεί η ελληνική οικονομία. Ότι έχει γίνει, έχει γίνει για να διασφαλίσουν τα κέρδη τους οι πιστωτές μας. Και για να μεταβληθεί η Ελλάδα σε ένα πειραματόζωο, πάνω στο οποίο θα εφαρμοστεί, πρώτη φορά στην Ευρώπη, η εμπλοκή του ΔΝΤ και η κατάργηση του κοινωνικού συμβολαίου.
Γιαυτό, το Μνημόνιο δεν είναι ένα «θέμα εκτός ύλης» των δημοτικών εκλογών. Οι επιπτώσεις και οι παρενέργειες του Μνημονίου είναι ήδη εδώ: στη συγκεντρωτική και αντιδημοκρατική δομή του «Καλλικράτη», στις περικοπές της χρηματοδότησης των Δήμων , στην υποβάθμιση των κοινωνικών δομών που λειτουργούν, στη μείωση του προσωπικού στις δημοτικές υπηρεσίες και στην ταλαιπωρία των δημοτών, στις απολύσεις των συμβασιούχων της ΔΕΥΑΡ, στα ιδιωτικά συνεργεία στην αποχέτευση, στην αύξηση των δημοτικών τελών, στο parking των 4 Μαρτύρων με εμπορικές χρήσεις, στα σχολεία με ΣΔΙΤ , στην «εκμετάλλευση» του δημόσιου χώρου από τα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Γιαυτό και οι προσεχείς δημοτικές εκλογές είναι πρωτίστως μια μάχη αυτονομίας των τοπικών κοινωνιών έναντι της λογικής και των όρων του Μνημονίου.
Συμπολίτισσες και συμπολίτες,
Το αντι-κοινωνικό Μνημόνιο σχετίζεται άμεσα με τον «Καλλικράτη».
Ο «Καλλικράτης» ευθύς εξ αρχής είχε ως κυρίαρχο στόχο του τη μείωση των πόρων για την αυτοδιοίκηση και τη συγκεντροποίηση της αυτοδιοικητικής εξουσίας με σκοπό τον περιορισμό των δυνατοτήτων παρέμβασης και διεκδίκησης από τις τοπικές κοινωνίες. Απώτεροι σκοποί της εσπευσμένης αυτής και «κολοβής» διοικητικής μεταρρύθμισης είναι ο περιορισμός των κοινωνικών κατακτήσεων, η κατάργηση των Νομικών Προσώπων και Επιχειρήσεων των ΟΤΑ και η σταδιακή εγκατάλειψη των κοινωνικών προγραμμάτων. Με τον τρόπο αυτό όμως άρχισε ήδη να υποθηκεύεται το μέλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης και των αιρετών Περιφερειών.
Ο «Καλλικράτης» αποτελεί πλέον βασικό μηχανισμό δημοσιονομικής πειθαρχίας και μετατροπής της αυτοδιοίκησης σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
Με τον «Καλλικράτη» επιβάλλεται η μείωση των πόρων της αυτοδιοίκησης κατά 500 εκατ. ευρώ το χρόνο για το διάστημα 2011-2013. Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο η Κυβέρνηση δεσμεύεται να εφαρμόσει αυστηρά τις προβλέψεις του Καλλικράτη για «εξορθολογισμό» προσωπικού, για περιορισμό του δανεισμού, για μείωση των μεταβιβάσεων και για έλεγχο των προϋπολογισμών των ΟΤΑ ώστε να συμμορφωθούν πλήρως στη δημοσιονομική στρατηγική.
Με τον «Καλλικράτη» περικόπτεται δραστικά η χρηματοδότηση των Δήμων, περιορίζεται απελπιστικά το κοινωνικό τους έργο, σπρώχνονται στην ανεργία χιλιάδες συμβασιούχοι στους ΟΤΑ και οι Δήμοι καταδικάζονται σε υποστελέχωση και υποβαθμισμένες υπηρεσίες. Οι κεντρικοί πόροι της αυτοδιοίκησης μειώνονται περαιτέρω μέχρι και 40% και συνεπώς θα περιοριστούν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα προγράμματα πολιτισμού και αθλητισμού, ενώ η προστασία των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρίες καθώς και η πρόνοια για τους κοινωνικά αποκλεισμένους θα υποβαθμιστεί. Συνολικά θα περικοπεί η χρηματοδότηση των δημοτικών κοινωνικών υπηρεσιών οι οποίες οδηγούνται στην απαξίωση και σταδιακά στην ιδιωτικοποίηση.
ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ : ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ
Στο Ρέθυμνο τα τελευταία χρόνια αναμφίβολα έγιναν βήματα. Βελτιώθηκε η εικόνα της πόλη, διευκολύνθηκε η κυκλοφορία των πεζών και των ποδηλατών, αναβαθμίστηκαν οι πλατείες, στηρίχθηκαν κοινωνικές πρωτοβουλίες. Φτάνουν όμως αυτά; Είναι αρκετή μια καλύτερη διαχείριση των δημοτικών πραγμάτων; Ειδικά στο ασφυκτικό περιβάλλον των κυβερνητικών μέτρων/Μνημονίου/ΔΝΤ αλλά και του συγκεντρωτικού μοντέλου του «Καλλικράτη», που στενεύουν σε μεγάλο βαθμό τα περιθώρια αυτής της διαχείρισης.
To πρώτο ερώτημα είναι αν άλλαξε η φιλοσοφία της δημοτικής πολιτικής, αν έχουμε μια ριζική αλλαγή στον τρόπο διοίκησης, στη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, στην ενεργό συμμετοχή των δημοτών στις αποφάσεις που τους αφορούν; Η απάντηση είναι αρνητική.
Το δεύτερο ερώτημα είναι αν υλοποιήθηκαν οι προεκλογικές δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής για τήρηση της νομιμότητας στις καταλήψεις των ελεύθερων χώρων, στα στέγαστρα στο παραλιακό μέτωπο, στις αυθαιρεσίες των μικρών και μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων; Αν υπήρξε μια ρήξη με το εδραιωμένο για δεκαετίες σύστημα πελατειακών σχέσεων και εξαρτήσεων, με τον πολιτικό παραγοντισμό, με όλο το πλέγμα των κατεστημένων συμφερόντων και επιρροών που έχουν καταδικάσει τον τόπο και τους ανθρώπους του στην εγκατάλειψη και στα γνωστά ελλείμματα υποδομών (νοσοκομείο, ακτοπλοϊκή σύνδεση, διαχείριση απορριμμάτων, σχολική στέγη, χωροταξικός σχεδιασμός). Και εδώ η απάντηση είναι αρνητική.
Το πιο κρίσιμο όμως ερώτημα είναι αν ο Δήμος Ρεθύμνου έδωσε ένα διαφορετικό «στίγμα» για τις πολιτικές και κοινωνικές του προτεραιότητες, για το είδος των σχέσεων της δημοτικής με την κεντρική εξουσία, για την ανάγκη διεκδίκησης όχι μόνο των αναγκαίων πόρων αλλά και εναλλακτικών λύσεων στα μείζονα θέματα της τοπικής ανάπτυξης και της ποιότητας ζωής των πολιτών; Ούτε στο ερώτημα αυτό μπορεί να υπάρξει θετική απάντηση.
Έχουμε λοιπόν αρκετούς πολιτικούς λόγους για να ασκήσουμε κριτική στη παρούσα δημοτική αρχή και κυρίως για να διατυπώσουμε ένα εναλλακτικό πολιτικό και αυτοδιοικητικό λόγο για την οικονομική και κοινωνική συγκυρία, για τα ζωτικά προβλήματα των εργαζομένων και για την κατεύθυνση προς την οποία πρέπει οι πολίτες να διεκδικήσουν τις αναγκαίες λύσεις.
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ
Είμαστε μια πρωτοβουλία πολιτών που θέλουμε να εκφράσουμε τις ευαισθησίες των ανθρώπων της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς, των κινημάτων για το περιβάλλον και τα κοινωνικά δικαιώματα, των πολιτών που δυσφορούν για την αντικοινωνική κυβερνητική πολιτική, των εργαζομένων που ανεξάρτητα από κομματικές προτιμήσεις αισθάνονται ότι αποτελούν μονίμως τα θύματα της κρίσης και των αδιεξόδων της πολιτικής των κομμάτων εξουσίας, των πρωτοβουλιών συλλογικής αντίστασης και κοινωνικής αλληλεγγύης. Θέλουμε να δώσουμε φωνή στους «αποκλεισμένους» από το τοπικό πολιτικό σύστημα, να δώσουμε βήμα στην αγωνία των νέων ανθρώπων για το εργασιακό τους μέλλον, να διευκολύνουμε να εκφραστεί η οργή και η αγανάκτηση των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από την οικονομική ύφεση, την ανεργία και την ανασφάλεια για το αύριο. Επιδιώκουμε να μετατρέψουμε το θυμό της κοινωνίας για το κατάντημα της πολιτικής ζωής, σε ενεργό δράση και συλλογική προσπάθεια για να αλλάξει επιτέλους η πορεία των πραγμάτων στον τόπο και στη χώρα.
Έχουμε δώσει δείγματα γραφής στο Ρέθυμνο! Δεν παριστάνουμε τους «σωτήρες» του. Είμαστε ενεργοί πολίτες του. Δεν έχουμε κανενός είδους εξάρτηση από μικρά ή μεγαλύτερα συμφέροντα και έχουμε αποδείξει ο καθένας με την προσωπική του διαδρομή ότι πολιτική δεν σημαίνει προσωπική ιδιοτέλεια αλλά μια στάση ζωής με αγωνιστικότητα και κοινωνική προσφορά. Δεν υποσχόμαστε τίποτα πέρα από τη δραστήρια παρουσία μας στα δημοτικά και τοπικά συμβούλια, πέρα από συγκροτημένο και τεκμηριωμένο αντίλογο στις αποφάσεις της νέας δημοτικής αρχής που δεν θα υπηρετούν τις ανάγκες των πολιτών και το δημόσιο συμφέρον. Η ψήφος στην Κίνηση μας είναι αναγκαία αλλά δεν αρκεί. Αυτό που πάνω απ' όλα χρειάζεται είναι η ενεργοποίηση και αυτοργάνωση των ίδιων των πολιτών, η επιστροφή στις αξίες της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης, η υποχώρηση του ατομισμού και της προσωπικής ιδιοτέλειας.
Διεκδικούμε μια εναλλακτική αντιπολιτευτική φωνή που τόσα χρόνια λείπει από το δημοτικό μας συμβούλιο. Γιατί στις εκλογές δεν επιλέγουμε μόνο τον Δήμαρχο ή τη δημοτική πλειοψηφία που θέλουμε. Επιλέγουμε και το είδος της αντιπολίτευσης που μας εκφράζει.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
Κεντρικό μας σύνθημα είναι: οι ανάγκες των ανθρώπων, το περιβάλλον και τα συλλογικά αγαθά πάνω από το κέρδος και το ιδιωτικό συμφέρον.
Με γνώμονα αυτή την αρχή αντιμετωπίζουμε όλα τα μικρά και μεγάλα προβλήματα του νέου Δήμου. Από το κυκλοφοριακό, τη στάθμευση και την καθαριότητα μέχρι τους ελεύθερους χώρους και τα τραπεζοκαθίσματα στην παλιά πόλη, τα σκιάδια της παραλίας, τα πολεοδομικά θέματα και το σχέδιο πόλης, την προστασία και ανάδειξη των μνημείων και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τις δημοτικές επιχειρήσεις, τα σχολικά κτήρια, τις κοινωνικές υπηρεσίες και την υγειονομική φροντίδα, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, την ανακύκλωση των απορριμμάτων, τη διαχείριση των βιομηχανικών αποβλήτων, την προστασία των ακτών, της θάλασσας και του περιαστικού πράσινου, την ήπια οικοτουριστική ανάπτυξη και την προώθηση των τοπικών αγροτικών προϊόντων ποιότητα, την ομαλή συμβίωση με τους μετανάστες και την πολιτική απομόνωση των φαινομένων ρατσισμού, ξενοφοβίας και φασιστικών προκλήσεων στην πόλη.
Θα επιδιώξουμε, με τη συνδρομή κάθε προοδευτικού πολίτη και τη συνεργασία όλων των «πυρήνων» επιστημονικής γνώσης και δημιουργίας που υπάρχουν στην πόλη, να επεξεργαστούμε και να παρουσιάσουμε μέχρι τις εκλογές ένα σχέδιο παρεμβάσεων που θα υπηρετεί τις κεντρικές προγραμματικές μας αρχές.