Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κύριε Δήμαρχε, "λεφτά υπάρχουν";

Το ερώτημα απευθύνεται σε όλους τους υποψήφιους δημάρχους και θα παίξει κυρίαρχο ρόλο σε όλη την επόμενη τετραετία στην τοπική αυτοδιοίκηση. Μεγάλη εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι οι υποψήφιοι που θέλουν να αποφύγουν τη συζήτηση για την τεράστια κρίση που βρίσκεται η χώρα μας και το κατάπτυστο μνημόνιο, δεν απαντούν σε ένα πολύ κρίσιμο ερώτημα: "που θα βρείτε κύριε δήμαρχε τους οικονομικούς πόρους για όσα υπόσχεστε;"

Οι δήμοι του Καλλικράτη δεν είναι βιώσιμοι
Υπενθυμίζουμε ότι ο Καλλικράτης και το μνημόνιο προβλέπουν για την τοπική αυτοδιοίκηση: Μείωση της κρατικής ενίσχυσης κατά 3 δις έως το 2013, αύξηση των αρμοδιοτήτων των δήμων και των περιφερειών, ουσιαστικά απαγόρευση δανεισμού, ενώ η κρατική ενίσχυση έχει ήδη περικοπεί κατά 40% για φέτος. Συνεπώς, οι 3 πηγές χρηματοδότησης, κράτος, δανεισμός και τοπική κοινωνία, έχουν ήδη περιοριστεί στον εξής ένα: την απευθείας φορολόγηση των πολιτών.
Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι πολιτικό. Πώς θα μειώσει τα έξοδα και πώς θα αυξήσει τα έσοδα ο κάθε δήμαρχος; Θα υποβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες; Θα κλείσει δημοτικές επιχειρήσεις; Θα τις ιδιωτικοποιήσει; Θα απολύσει υπαλλήλους; Θα πολλαπλασιάσει τα δημοτικά τέλη που πληρώνουμε όλοι μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ;

Υπάρχει άλλος δρόμος
Η απάντηση που δίνει η Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών Ρεθύμνου είναι ότι η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να αλλάξει πολιτική για να γίνει βιώσιμη. Τα μεγάλα προβλήματα δε θα λυθούν αν η χώρα δεν ξεφύγει από την οικονομική και πολιτική κατοχή, για αυτό και το πρώτο καθήκον μας είναι να είμαστε δίπλα στους πολίτες που αντιστέκονται στο μνημόνιο. Οι δήμοι δε θα ανασάνουν μέσα στη μέγγενη του Καλλικράτη, για αυτό και θα πρέπει να γίνουν εστίες αντίστασης ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας. Οι εργαζόμενοι πολίτες βρίσκονται κάθε μέρα και σε δυσχερέστερη θέση, για αυτό και θα πρέπει να στηριχτούν με μηχανισμούς κοινωνικής αλληλεγγύης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι πόροι δε γίνεται να αντληθούν ξανά από τις τσέπες των πολιτών, για αυτό και θα πρέπει να μπει τέλος στην κακοδιαχείριση και την ευνοϊκή μεταχείριση των ημετέρων.

Στα αυτιά μας αντηχεί ακόμα η φωνή του πρωθυπουργού που έλεγε προεκλογικά ότι "λεφτά υπάρχουν". Επειδή για μια ακόμα φορά, οι τοπικοί εκπρόσωποι της κυβερνητικής πολιτικής αποσιωπούν το μνημόνιο και εκθειάζουν τον Καλλικράτη, προσπαθώντας να υφαρπάξουν τη λαϊκή ψήφο, θα πρέπει να αναγκαστούν να απαντήσουν σε αυτά τα ερωτήματα.
Κύριε δήμαρχε, σπάστε επιτέλους τη σιωπή σας για το μνημόνιο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: