Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΜΕΤΟΙΚΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΕΘΥΜΝΗΣ.

Η Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών Ρεθύμνου έθεσε προ ημερήσιας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο (ΔΣ) Ρεθύμνης της 28/2/11 το θέμα της συμπαράστασης στην συνεχιζόμενη απεργία πείνας των 287 μετοίκων (μεταναστών) που βρίσκονται για 36η ημέρα στο Μέγαρο Υπατία στην Αθήνα και στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης με σοβαρό κίνδυνο της υγείας τους. Είχαμε ήδη καλέσει με επιστολή μας από τις 18/2/11 τον Δήμαρχο, τους επικεφαλής των παρατάξεων και τους Δημοτικούς Συμβούλους να εισάγουν το θέμα προς συζήτηση στο ΔΣ και είχαμε πάρει αρνητική απάντηση.
Στην συνεδρίαση του ΔΣ ξαναπήραμε αρνητική απάντηση στο να συζητηθεί το θέμα, με ευθύνη της δημοτικής πλειοψηφίας της «Νέας Αντίληψης» του Δημάρχου κ. Μαρινάκη και των δημοτικών παρατάξεων «Αλλαγή» του κ. Νίνου και «Συμμαχίας για το Ρέθυμνο» του κ. Μαθιουδάκη. Η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» του κ. Μανουσογιάννη συμφώνησε με την «Εναλλακτική Κίνηση» να συζητηθεί το θέμα.

Η πρόταση που κάναμε για ψήφισμα είχε σαν βάση την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης της 14/2/11. Ταυτόχρονα επισημάναμε ότι θα μπορούσαν να γίνουν στο ψήφισμα όποιες αλλαγές προτείνονταν από την πλειοψηφία η από τις άλλες παρατάξεις.
Τα επιχειρήματα για την απόρριψη της συζήτησης της πρότασης μας ήταν πάνω κάτω τα τα εξής:
Κ. Δήμαρχος: α) «Δεν θεωρώ ότι το ΔΣ έχει αρμοδιότητα να συζητήσει το θέμα», β) «Εγώ δεν είμαι Μπουτάρης», γ) «Όπου τέθηκε αυτό το ζήτημα σε ΔΣ υπήρξε πρόβλημα όπως στον Δήμο Αθήνας και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης και δ) «δεν έλαβα ποτέ την επιστολή με το ψήφισμα του κ. Βλαστού» (Σημείωση: Στην διάθεση της εφημερίδας σας υπάρχει αντίγραφο αποστολής του ηλεκτρονικού μηνύματος με την επιστολή μου από 18/2/11).
Κ. Νίνος: «Γιατί οι έλληνες εργαζόμενοι να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές για τους ξένους;».
Κ .Μαθιουδάκης: «Αν ζητήσουμε να νομιμοποιηθούν οι 300 μετανάστες απεργοί πείνας θα δώσουμε σήμα να έρθουν εδώ 3 εκατομμύρια ξένοι».
Να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα μακριά από κάθε κομματική και πολιτική εκμετάλευση:
Οι άνθρωποι αυτοί για να διακινδυνεύουν την ζωή τους, έχουν σοβαρό λόγο να το κάνουν. Δεν είναι κάποια άβουλα όντα που υποκινούνται από κάποιους άλλους. Έχουν οι μετανάστες το δικαίωμα να μαζεύουν τις ελιές μας, να χτίζουν τα σπίτια μας και τα ολυμπιακά έργα με φτηνά μεροκάματα, να προσέχουν τους ηλικιωμένους και δεν έχουν το δικαίωμα να διεκδικούν τα δικαιώματά τους; Διαπιστώνουμε την παντελή αδιαφορία της κυβέρνησης που για 36 μέρες κλείνει τα μάτια και τα αυτιά της. Από την άλλη γίνεται μεγάλη παραπληροφόρηση από τα ΜΜΕ και την κυβέρνηση σχετικά με τα αιτήματα των απεργών πείνας και των αλληλέγγυων, μ΄ένα τρόπο που υποδαυλίζει τον ρατσισμό και τις φοβίες των Ελλήνων που πλήττονται και οι ίδιοι από την κρίση. Κανείς δεν ζητά νομιμοποίηση όλων των παράνομων μεταναστών στην χώρα μας. Αυτό που ζητάμε είναι να ασκηθεί επιτέλους σ’ αυτή την χώρα και μια υπεύθυνη και σοβαρή μεταναστευτική πολιτική. Οι μετανάστες αυτοί στερούνται τα στοιχειώδη νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής τους στη χώρα μας, όχι με δική τους ευθύνη, αλλά λόγω της μεταναστευτικής πολιτικής που ασκούν οι ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια. Με την υπογραφή μάλιστα της συνθήκης ΔΟΥΒΛΙΝΟ 2 που ψήφισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, δόθηκε η χαριστική βολή στο δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης των μεταναστών στις χώρες της Ε.Ε. με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στη χώρα μας – χώρα εισόδου του 90% των μεταναστών στην Ε.Ε. Η συνθήκη ΔΟΥΒΛΙΝΟ 2 έχει πάψει να εφαρμόζεται στην πράξη από πολλά ευρωπαϊκά κράτη, γιατί συνεχίζει η Ελλάδα να την εφαρμόζει;
Πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι μετανάστες που ζουν στη χώρα μας αποτέλεσαν και αποτελούν έναν από τους βασικούς πυλώνες στους οποίους στηρίχθηκε η όποια ανάπτυξή της. Ταυτόχρονα, κατά παράβαση κάθε έννοιας εργατικού δικαίου, ήταν και είναι τα πρώτα θύματα της «μαύρης» εργασίας, με αποτέλεσμα να στερούνται τα Ασφαλιστικά Ταμεία μια σοβαρή πηγή εσόδων. Οι έλληνες και οι ξένοι είναι πάνω απ’ όλα εργαζόμενοι και το μεταναστευτικό θέμα έχει αναγκαστικά ταξικές διαστάσεις. Γίνεται προσπάθεια να στραφεί η δυσαρέσκεια των ελλήνων ενάντια στους ξένους και όχι ενάντια στους πραγματικούς υπεύθυνους που μας κυβερνούν. Είναι ένα κόλπο που ξαναχρησιμοποιήθηκε στις ευρωεκλογές του 2009, όταν το σύστημα νιώθει την αποτυχία του και απειλείται. Δεν είναι οι ξένοι υπεύθυνοι ούτε για το ότι οι πολιτικοί των δύο κομμάτων εξουσίας έφεραν την χώρα μας σε τέτοιο άσχημο σημείο, ούτε είναι οι μετανάστες υπεύθυνοι που δεν τιμωρήθηκε κανένας από τους πολιτικούς μας. Δεν είναι οι ξένοι εργαζόμενοι υπεύθυνοι που έχουμε το Μνημόνιο της χρεωκοπίας. Οι έλληνες αρχίζουν πια να καταλαβαίνουν ότι το Μνημόνιο δεν έγινε για το χρέος, αλλά για να διαλυθεί το κοινωνικό κράτος και τα εργασιακά δικαιώματα.
Αυτό που ζητούν οι απεργοί πείνας είναι μια αξιοπρεπής ζωή και η νομιμοποίησή τους, αποσυνδέοντας την ανανέωση της άδειας παραμονής τους από την ύπαρξη ορισμένου αριθμού ενσήμων, σε συνθήκες μάλιστα καλπάζουσας ανεργίας, ώστε να μην μεταπίπτουν από το καθεστώς της νομιμότητας στο καθεστώς της παρανομίας, εξαιτίας της απροθυμίας των εργοδοτών τους να καταβάλουν τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία ασφαλιστικές εισφορές. Επιστσημονικοί φορείς όπως η Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχουν διατυπώσει ρεαλιστικές προτάσεις διεξόδου για την λύση της απεργίας πείνας που μπορεί να αποτελέσουν βάση άμεσης διαπραγμάτευσης (βλ).
Όχι μόνο επειδή έχω ζήσει στο εξωτερικό ως έλληνας μετανάστης, αλλά ως έλληνας και κρητικός με την κουλτούρα της φιλοξενίας που μας διακρίνει, θλίβομαι όταν βλέπω την πλειοψηφία των τοπικών αρχόντων του Δήμου μας να μην θέλει να εμπλακεί σ’ ένα ανθρωπιστικό αίτημα όπως αυτό της απεργίας πείνας ώστε να πιεστεί η κυβέρνηση να δώσει λύση. Ο κατ’ εξοχήν λαϊκός θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης που είναι κοντά στον πολίτη, έχει το δικαίωμα να λέει την γνώμη του για γενικότερα πολιτικά, ανθρωπιστικά θέματα και πρέπει να το κάνει, όπως το έπραξαν δημοτικά συμβούλια πολλών Δήμων σε όλη την Ελλάδα. Η επιλογή της πλειοψηφίας του ΔΣ να θέσει την διακομματική συναίνεση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ υπεράνω των μεταναστών απεργών πείνας ήταν λάθος και κρίνεται από τους πολίτες. Ευχόμαστε να το ξανασκεφτούν, γιατί θα επαναφέρουμε την πρότασή μας στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, με την ελπίδα ότι μέχρι τότε δεν θα έχουμε θρηνήσει ανθρώπινες ζωές.

Ρέθυμνο, 2/3/11
Γιώργος Βλαστός
Δημοτικός Σύμβουλος Ρεθύμνης
Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών Ρεθύμνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: