Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ.

Η Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών Ρεθύμνου χαιρετίζει την σημερινή κινητοποίηση των επαγγελματικών φορέων της πόλης με αίτημα την μη μεταφορά διοικητικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου από την έδρα του στο Ηράκλειο. Την Κίνηση εκπροσώπησε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μιχάλης Ανδρουλάκης.
Υπάρχει εδώ και χρόνια μια διαρκής και σταδιακή υποβάθμιση των υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Κρήτης (ΠΚ) στο Ρέθυμνο. Γι’ αυτό υπάρχουν σοβαρές ευθύνες της Πρυτανείας, αλλά και των τοπικών παραγόντων που παρακολουθούσαν αυτή την υποβάθμιση και δεν αντέδρασαν.

Το πάγωμα των προσλήψεων και η άρνηση μετατάξεων υπαλλήλων (θεωρούνται προσλήψεις και υπάγονται στο 1:5) από την κυβέρνηση λόγω Μνημονίου (παρά τις αρχικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για εξαίρεση της Παιδείας από το Μνημόνιο), επιτείνει το πρόβλημα της λειτουργίας των υπηρεσιών του ΠΚ στο Ρέθυμνο.
Τα δύσκολα όμως έρχονται, γιατί το Υπουργείο Παιδείας εφαρμόζοντας και τις πολιτικές του Μνημονίου, θα προχωρήσει σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις πανεπιστημιακών τμημάτων με τον λεγόμενο «Καλλικράτη» για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, στην λογική της «μείωσης του κόστους». Στην πραγματικότητα δεν θα πρόκειται για μείωση κόστους, αλλά για σκληρές περικοπές με αποτέλεσμα την εμπορευματικοποίηση και υποβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου στην χώρα μας. Ο «Καλλικράτης» για την τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι πολύ πιθανόν να αφορά και στις πανεπιστημιακές σχολές του Ρεθύμνου.
Είναι θετικό ότι η μετά την σημερινή κινητοποίηση των φορέων, η Σύγκλητος του ΠΚ δέχτηκε να αναβληθεί η μεταφορά των διοικητικών υπηρεσιών στο Ηράκλειο. Δεν πρέπει να αγνοείται από κανένα, ότι η έδρα του ΠΚ ήταν, είναι και θα είναι στο Ρέθυμνο, γι’ αυτό όχι μόνο πρέπει να ενισχυθούν οι υπηρεσίες του ΠΚ στο Ρέθυμνο, αλλά η Πολιτεία οφείλει να δεσμευτεί άμεσα για την ίδρυση νέων τμημάτων και ερευνητικών ινστιτούτων στο Ρέθυμνο.
Καλούμε την κοινωνία του Ρεθύμνου να είναι σε επαγρύπνηση και να αγωνιστεί ενάντια στην υποβάθμιση του ΠΚ στο Ρέθυμνο, χωρίς αδιέξοδους τοπικισμούς, σεβόμενοι την αυτοτέλεια του Πανεπιστημίου και, αγκαλιάζοντας πιο ουσιαστικά το Πανεπιστήμιο.
Η στασιμότητα που παρατηρείται στα μεγάλα προβλήματα της πόλης μας, όπως είναι το Πανεπιστήμιο και η έλλειψη ακτοπλοϊκής σύνδεσης, σε συνδυασμό με την ύφεση και την ανεργία, υποχρεώνει τους πολίτες του Ρεθύμνου να διεκδικήσουν αγωνιστικές λύσεις για την ανάπτυξη του τόπου. Καλούμε τον ρεθυμνιώτικο λαό να συνδυάσει τις τοπικές διεκδικήσεις του με το κίνημα για την απαλλαγή της χώρας από το Μνημόνιο της χρεοκοπίας.
Ρέθυμνο, 3/3/11
Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών Ρεθύμνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: