Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Το νέο αρχαιολογικό μουσείο και οι ελεύθεροι χώροι στο Ρέθυμνο, παράπλευρες απώλειες του πολυνομοσχεδίου;

Tο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε προχθές από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, εκτός από τα προβλήματα που δημιουργεί στο εισόδημα σε όλα τα επίπεδα της ζωής, της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού (Υγεία, Παιδεία κ.λ.π.), επηρεάζει δυσμενώς και το περιβάλλον.
Στο Κεφάλαιο 6, άρθρο 39, παρ.6, του «πολυνόμου σκούπα» που αναφέρεται στο «Πράσινο Ταμείο», προβλέπεται ότι μόνο το 5% του ταμείου θα πηγαίνει για τις λειτουργικές του ανάγκες και τους σκοπούς του, το δε 95% με κοινές αποφάσεις των υπουργών μεταφέρεται στον κρατικό προϋπολογισμό.

Το 95% των πόρων, οι οποίοι εισπράττονται υπέρ του Πράσινου Ταμείου από τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους και την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, από την εμπορία ρύπων και τα πρόστιμα για περιβαλλοντικά εγκλήματα τελικά θα καταλήγουν στην «μαύρη τρύπα» του κρατικού προϋπολογισμού.

Τώρα πια και με την ψήφο των 154 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και τα έσοδα του «πράσινου ταμείου» αντί να πάνε για το περιβάλλον θα ξοδευτούν για άλλους σκοπούς. Αποδεικνύονται ανειλικρινείς και οι δεσμεύσεις του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ότι τα πρόστιμα από την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων θα διατεθούν για αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς που έχει προκληθεί.

Η ίδρυση του «Πράσινου Ταμείου» με τον ν. 3889/2010, γέννησε ελπίδες ότι η διάθεση των πόρων σε έργα όπως αστικές και περιαστικές αναπλάσεις (στο πλαίσιο του «περιβαλλοντικού ισοζυγίου» των ρυθμίσεων για τους ημιυπαίθριους και τα αυθαίρετα), ενεργειακές αναβαθμίσεις του κτιριακού αποθέματος και αποκατάστασης υποβαθμισμένων βιοτόπων θα έδινε την απαραίτητη ώθηση σε «πράσινες» οικονομικές δραστηριότητες.

Οι προθέσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Σηφουνάκη προς τον κ. δήμαρχο Ρεθύμνης (βλ. δηλώσεις κ. δημάρχου στις 20/10/11) για την χρηματοδότηση παρεμβάσεων μέσα από το «Πράσινο Ταμείο», όπως απαλλοτριώσεις ιδιοκτησιών για την ανέγερση του νέου αρχαιολογικού μουσείου δίπλα στο ΚΤΕΛ και για διανοίξεις δρόμων και ελεύθερων χώρων στο Ρέθυμνο, αποδεικνύονται σκέτη κοροϊδία, αφού ο κ. Σηφουνάκης λίγες μέρες μετά ψήφισε την παραπάνω διάταξη του πολυνομοσχεδίου. Με το 5% του ταμείου που ψηφίστηκε, ελάχιστες δράσεις θα είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθούν.

Άρα βλέπουμε ότι το πολυνομοσχέδιο, εκτός των άλλων δεινών προκαλεί άμεσες παράπλευρες απώλειες στην καθημερινότητα των δημοτών και στην ανάπτυξη της πόλης. Ο Δήμος Ρεθύμνου έχει τώρα ένα παραπάνω λόγο να μην παραμείνει απαθής και να ανταποκριθεί στο αίτημα μας για έντονη διαμαρτυρία κατά του πολυνομοσχεδίου, ανταποκρινόμενος στο παλλαϊκό αίτημα του Ρεθυμνιώτικου λαού την Τετάρτη 19 Οκτώβρη, στην μεγαλύτερη απεργιακή συγκέντρωση που έγινε στο Ρέθυμνο από την μεταπολίτευση και μετά.
Γιώργος Βλαστός δημοτικός σύμβουλοςτης δημοτικής παράταξης «Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών Ρεθύμνου»


Αποστολή / Αποθήκευση

Δεν υπάρχουν σχόλια: