Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αποχωρήσεις και διαφωνίες στο δημοτικό συμβούλιο.

Αποχώρησε η Εναλλακτική Κίνηση
της Αγγελικής Καλλέργη

Το δημοτικό συμβούλιο των… αποχωρήσεων ήταν το χθεσινό, αφού τόσο η παράταξη του Νίκου Νίνου όσο και η παράταξη του Γιώργου Βλαστού αποχώρησαν, θεωρώντας ότι η πλειοψηφία απαξιώνει την παρουσία τους στο όργανο και δεν υπολογίζει τα αιτήματα, που καταθέτουν προς συζήτηση στις συνεδριάσεις.

Το δρόμο της εξόδου πήραν και οι δημοτικοί σύμβουλοι της Εναλλακτικής Κίνησης Πολιτών, Γιώργος Βλαστός και Μιχάλης Ανδρουλάκης. Η αιτία, πριν από μερικές ημέρες ο κ. Βλαστός είχε καταθέσει αίτημα συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης και χθες ζήτησε να βγουν εκτός ημερησίας κάποια άλλα ζητήματα που είχε θέσει και πλέον ήταν εκτός «επικαιρότητας» για να συζητηθεί τελικά το τελευταίο θέμα. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Μανώλης Λίτινας και η πλειοψηφία δεν δέχθηκαν τις αιτιάσεις του δημοτικού συμβούλου, ο οποίος αποφάσισε μαζί με τον συνάδελφό του να αποχωρήσουν!

Το κλίμα που επικράτησε δεν ήταν και το καλύτερο δυνατό, αφού αρχικά ο Νίκος Νίνος, ως επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι ενώ συνεχώς ο ίδιος και η παράταξη καταθέτουν ερωτήματα προς τη δημοτική αρχή, ουδέποτε λαμβάνουν απαντήσεις, και ιδιαίτερα μέσα στο από τον κώδικα οριζόμενο χρονικό διάστημα των 30 ημερών. Επιπλέον, παρότι θέτει θέματα και ζητά τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, αυτό δεν γίνεται, σύμφωνα με τον κ. Νίνο.

Στην εισήγησή του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας ανέφερε τα όσα προβλέπει ο κώδικας δήμων και σημείωσε ότι «αυτονόητο είναι πως το ξεκάθαρρο πνεύμα του Νόμου είναι, πως οι δημοτικές παρατάξεις (που εκπροσωπούν εκατοντάδες ή χιλιάδες δημότες) μπορούν να θέτουν προτάσεις (που μπορούν οι 25 και άνω απλοί δημότες) με υποχρέωση εισαγωγής τους στο δημοτικό συμβούλιο.
Επίσης, πώς μπορούν να καταθέτουν προτάσεις με την απλή διαδικασία (όχι μόνον ως κατεπείγουσες για εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση και απόφαση) αφού σαφέστατα μπορούν να καταθέτουν προτάσεις ως εκτός ημερήσιας διάταξης!
Όμως πέραν των νομικών διατάξεων και υποχρεώσεων υπάρχει και η δημοτική και δημοκρατική ευαισθησία που πρέπει να έχουμε όλοι μας. Τι φοβάστε και παρανομώντας, δεν φέρνετε προς συζήτηση τις προτάσεις της μειοψηφίας;
Οι γνωστές συνθήκες, υπό τις οποίες δρομολογήθηκαν οι τελευταίες δημοτικές εκλογές, σας απέφεραν ένα μεγάλο αριθμό εδρών, με συνέπεια να μην υπάρχει η ρήτρα του 1/3 του όλου αριθμού των μελών του ΔΣ για να «επιβάλουμε» την εντός 6 ημερών συζήτηση των προτάσεων που θέλουμε και που έχουμε καταθέσει εγγράφως.

Η άλλη ρήτρα, του συνόλου των μελών της μειοψηφίας, λόγω μεγάλου αριθμού δημοτικών παρατάξεων στη μειοψηφία του δήμου, δεν κατέστη εφικτό να ενεργοποιηθεί, χωρίς να έχει καμιά σημασία το πώς και το γιατί. Εδώ μέσα όλοι έχουμε την ανεξαρτησία μας, και όλοι θα κριθούμε από την τοπική δημοτική ιστορία και για όσα πράξουμε και για όσα θα έπρεπε, αλλά δεν θα πράξουμε!
Υπάρχει και η τελευταία και «έσχατη» προσφυγή σε υπερκείμενες αρχές κλπ, οι οποίες άλλες είναι ανύπαρκτες, άλλες δεν εννοούν να πράξουν τίποτε, και για άλλες θεωρούμε ότι υπερβαίνει τα πολιτικά όρια η προσφυγή σε αυτές».

Ακόμα, ο κ. Νίνος κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι «χρησιμοποιεί» τη μειοψηφία μόνο για τις ανάγκες κάλυψης των δημοτικών συμβουλίων και υποστήριξε ότι «αποστεώνει» το δημοτικό συμβούλιο! «Έχουμε εδραιώσει», είπε, «ένα δημοτικό σύστημα που λειτουργεί έτσι, απλά για να επικυρώνει, μόνον, όσα η δημοτική αρχή (ή έστω η δημοτική πλειοψηφία σε κάποιο προσυμβούλιό της) αποφάσισε, πριν το ΔΣ για το ΔΣ. Έτσι μας συγκαλείτε, όταν μας χρειάζεστε να εκπληρώσουμε αυτήν την «ανάγκη» και μας περιθωριοποιείτε όταν δεν μας χρειάζεστε!
Έτσι μας στερείτε τη νομίμως δικαιούμενη ενημέρωσή μας, (πριν καθίσουμε στις καρέκλες μας για να αποφασίσουμε), έτσι μας στερείτε το δικαίωμα της συζήτησης και απόφασης στο δημοτικό συμβούλιο (για οποιαδήποτε θέματα εσείς δεν αρέσκεσθε), έτσι αποστεώνετε το δημοτικό συμβούλιο από το «ζουμί» που είναι η παραγωγή πολιτικής για την πρόοδο του τόπου μας, έτσι περιχαρακώνετε το δημοτικό συμβούλιο από την (εποικοδομητική) κριτική και τις δυνατότητες διόρθωσης λαθών και εύρεσης λύσεων στα τοπικά προβλήματα!
Δεν είναι τυχαίο πως κανένα τοπικό πρόβλημα δεν έχει αντιμετωπιστεί παρά τις φιλότιμες προθέσεις κάποιων συναδέλφων, οι οποίες «πνίγονται» μέσα στο συνολικό δημοτικό λειτουργικό γίγνεσθε που υπάρχει.
Επιχειρήσαμε να συνθέσουμε έναν κανονισμό λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου. Οδηγηθήκαμε σε αδιέξοδο από ένα και μόνο λόγο:
Ό,τι δεν δεχθήκατε αυτήν την αυτονόητη και νόμιμη, διάταξη της εισαγωγής θεμάτων προς συζήτηση και απόφαση από τις δημοτικές παρατάξεις».

Και ο κ. Νίνος κατέληξε: «Απαιτώ από τον εαυτό μου να κοσμώ τον χώρο του δημοτικού συμβουλίου (και των επιτροπών στις οποίες μετέχω), δραστηριοποιούμενος και προσπαθώντας να προσφέρω, με ειλικρίνεια, ό,τι μπορώ (και θεωρώ πως μπορώ να προσφέρω το δικό μου λιθαράκι στην συνολική προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον όλων μας).
Όμως απογοητεύομαι από τον εαυτό μου όταν σχηματίζω την εντύπωση πως απλά διακοσμώ τα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου».

Αποστολή / Αποθήκευση

Δεν υπάρχουν σχόλια: