Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου, οι κοινωνικές ανάγκες και οι «εξ’αριστερών» επιθέσεις στην Εναλλακτική Κίνηση.

Καλή Χρονιά...
Πρόσφατα η πλειοψηφία της παράταξης του ΠΑΣΟΚ μαζί με τις δύο δεξιές παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνης ψήφισαν το Τεχνικό Πρόγραμμα (ΤΠ) του Δήμου για το 2012. Η «Εναλλακτική Κίνηση» το καταψήφισε, αλλά πρέπει να θυμίσουμε ότι πέρυσι είχαμε υπερψηφίσει το ΤΠ υπό την αίρεση ότι θα βλέπαμε πως θα εφαρμοζόταν. Η στάση μας πέρυσι απαντά στον κ. Δήμαρχο που μας προσάπτει ότι δήθεν κάνουμε «μικροπολιτική στοχευμένη και εκπορευμένη από κεντρικά όργανα στα οποία απολογούμαστε για τι μπάχαλο προκαλέσαμε».

Πέρυσι, όπως και τώρα τονίζαμε ότι το ΤΠ εκφυλίζεται σε μια χοντρική καταγραφή όλων των αναγκαίων έργων για το δήμο, χωρίς καμιά ιεράρχηση. Στο ΤΠ απουσιάζει πλήρως η καταγραφή για το ποιά έργα προχώρησαν και υλοποιήθηκαν, πόσα μεταφέρονται από πέρυσι, ποιά βρίσκονται σε εξέλιξη και τι γίνεται με τα υπόλοιπα. Πρόκειται για ένα πλασματικό, περιγραφικό και ενδεικτικό ΤΠ. Ας μην μιλήσουμε για την απουσία ουσιαστικής διαβούλευσης με την ρεθυμνιώτικη κοινωνία για να παρθούν υπόψη οι ανάγκες της. Γιατί για μας το ΤΠ δεν είναι ένα ουδέτερο τεχνοκρατικό σχέδιο αλλά συνιστά μια πολιτική ιεράρχηση των κοινωνικών αναγκών και των νέων προτεραιοτήτων στη σημερινή περίοδο της οικονομικής κρίσης .

Φοβόμαστε ότι και στο ΤΠ του 2012 θα επαναληφθεί το φαινόμενο να έχουμε ένα «φουσκωμένο» προϋπολογισμό τεχνικών έργων και στο τέλος του χρόνου να έχει προχωρήσει ένα μικρό μέρος από αυτά. Όπως στο τρέχον ΤΠ του 2011 από τα προϋπολογισμένα έργα 55 εκ. πραγματοποιούνται στην πράξη έργα αξίας μόνο 2,4 εκ. όπως προκύπτει από την έκθεση υλοποίησης του προϋπολογισμού του Δήμου για το εννεάμηνο του 2011.

Αυτό συμβαίνει λόγω της μείωσης της χρηματοδότησης για έργα από την κυβέρνηση. Ένα χρόνος πέρασε από την εφαρμογή του Καλλικράτη και αποδείχτηκε καταστροφικός για την τοπική αυτοδιοίκηση (ΤΑ), χωρίς να υπάρχει ούτε και σοβαρή εξοικονόμηση χρημάτων. Η άποψη του κ. Δημάρχου ότι ο Καλλικράτης πέτυχε «οργανωτικά» και εξοικονόμησε 3 δις στην ΤΑ, δεν αποδεικνύεται από πουθενά. Απλά, το κεντρικό κράτος με τον Καλλικράτη μετέφερε πολλές αρμοδιότητες στους δήμους χωρίς την ανάλογη χρηματοδότηση, άρα αποστέρησε από τους πολίτες υπηρεσίες που απολάμβαναν. Δηλαδή το κράτος υπηρετώντας το Μνημόνιο δεν εξοικονόμησε χρήματα στην ΤΑ, αλλά αντίθετα έκοψε δισεκατομμύρια στερώντας τα από τους πολίτες. Αυτό το αποσιωπά ο κ. Δήμαρχος και η δημοτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ. Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι η κινητοποίηση των πολιτών και των δήμων ενάντια στην υποχρηματοδότηση της ΤΑ που από αυτοδιοίκηση πάνε να την κάνουν ετεροδιοίκηση.

Αντί να διαμαρτυρηθούμε όλοι μαζί για το γεγονός ότι οι πολίτες μέσω των περικοπών στην ΤΑ πληρώνουν την κρίση που δεν δημιούργησαν, καλεί ο κ. Δήμαρχος και η δημοτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ τους πολίτες να δείξουν κατανόηση, με παραπλανητικές απόψεις του τύπου «η τοπική αυτοδιοίκηση γλύτωσε τους πολίτες από ένα μνημόνιο». Τέτοιες απόψεις δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να αποπροσανατολίζουν τους πολίτες από τους υπεύθυνους της αποτυχίας του Καλλικράτη. Την ίδια στιγμή, οι δηλώσεις του κ. Δημάρχου για την άσχημη οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει η ΤΑ, υποδηλώνουν έμμεση ομολογία της αποτυχίας του Καλλικράτη, κρατώντας βέβαια και τις απαραίτητες αποστάσεις μπροστά στην προφανή αποτυχία των μνημονιακών πολιτικών και την λαϊκή κατακραυγή, ένα άθλημα στο οποίο επιδίδονται προσφάτως πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Η δημοτική αρχή δεν φαίνεται να έχει καταλάβει τι επιπτώσεις έχει ήδη η κρίση και τι μας περιμένει το 2012. Φέρνει ένα ΤΠ περίπου σαν το περσινό. Δεν αποτυπώνεται κανένας προβληματισμός και σχέδιο για τις νέες ανάγκες που δημιουργεί η κρίση στο Ρέθυμνο, δεν σχεδιάζονται παρεμβάσεις, όπως π.χ. η ανακαίνιση εγκαταλειμμένων σπιτιών για τη δημιουργία ενός υπνωτηρίου αστέγων , η αξιοποίηση δημοτικών κτιριακών υποδομών για τη συστηματική λειτουργία «κοινωνικών συσσιτίων» και προγραμμάτων διατροφικής στήριξης μαθητών από οικογένειες ανέργων και απόρων συμπολιτών μας.
Στον τομέα του περιβάλλοντος θεωρούμε ότι θα έπρεπε να μπουν σε μεγαλύτερη προτεραιότητα η κατασκευή βιολογικών καθαρισμών και η επέκταση της ανακύκλωσης στους οικισμούς. Λείπουν σχεδιασμένες δράσεις για τη μείωση του όγκου και την ολοκληρωμένη οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων , με διαλογή στην πηγή, ανάκτηση υλικών, ανακύκλωση , κομποστοποίηση του οργανικού κλάσματος κλπ. Πιστεύουμε ότι ο Δήμος θα μπορούσε με καλύτερο προγραμματισμό να εντάξει περισσότερα έργα στο ΕΣΠΑ, που έχει πολύ χαμηλή απορρόφηση (είναι μόνο στο 26% στην Κρήτη, δύο χρόνια πριν την λήξη του επταετούς προγράμματος). Η πρόταση μας για μια χωριστή διεύθυνση ευρωπαϊκών προγραμμάτων & ΕΣΠΑ στον Δήμο έχει απορριφθεί από την δημοτική αρχή.
Τέλος, όσον αφορά στις επιθέσεις από τις εφημερίδες της δημοτικής παράταξης του ΚΚΕ «Λαϊκή Συσπείρωση» κατά της «Εναλλακτικής Κίνησης» και του ΣΥΡΙΖΑ με προσβλητικούς και αναληθείς χαρακτηρισμούς για δήθεν «λαδιές του ΣΥΡΙΖΑ που ταυτίζεται πλήρως με τις παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ» και ότι δήθεν η «Εναλλακτική Κίνηση», «αξιοποιεί την καραμέλα των «αριστερών παρατάξεων» για να φανεί ότι τάχατες είναι στο ίδιο «στρατόπεδο» με τη Λαϊκή Συσπείρωση», έχουμε να δηλώσουμε τα εξής:
Ο λόγος που το ΚΚΕ και η δημοτική του παράταξη κάνει αυτές τις επιθέσεις, είναι το γεγονός ότι η ηγεσία του ΚΚΕ νιώθει την έντονη πίεση των ίδιων των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, οι οποίοι δεν κατανοούν την απομονωτική τακτική του και ζητούν από το ΚΚΕ να ακούσει το αίτημα για ενότητα και κοινή δράση των δυνάμεων της Αριστεράς (βλ. δύο δημοσκοπήσεις του Δεκεμβρίου 2011: Της RASS στην οποία ενότητα της αριστεράς ζητεί το 66,9% των σημερινών ψηφοφόρων του KKE και της Metron Analysis στην οποία το 44,8% των πολιτών που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΚΚΕ συμφωνούν με την πρόταση του Αλ. Τσίπρα για τη δημιουργία ενός νέου κυβερνητικού συνασπισμού εξουσίας σε αντιμνημονιακή και αριστερή βάση).
Επίσης είναι γνωστό στους πολίτες του Ρεθύμνου ότι παρά τις διαφορετικές απόψεις που έχουμε με την παράταξη του ΚΚΕ, στα σημαντικά θέματα του Δήμου (χαράτσι ΔΕΗ, προϋπολογισμός, μείωση δημοτικών τελών για ανέργους, τεχνικό πρόγραμμα, Καλλικράτης) η στάση των παρατάξεων μας πρακτικά συμπίπτει και είναι σε αντίθετη κατεύθυνση από τις παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ (άλλωστε υπάρχουν και τα στατιστικά των ψηφοφοριών από τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου). Το γεγονός της κοινής στάσης των δύο παρατάξεων σε καίρια ζητήματα του δήμου ενοχλεί την παράταξη του ΚΚΕ, γιατί έτσι της αφαιρείται το κεντρικό της επιχείρημα ότι δεν μπορεί με τίποτα να υπάρξει κοινή δράση των δύο πολιτικών χώρων της Αριστεράς ούτε καν σε επίπεδο δήμου και γι’ αυτό καταφεύγει σε επιθετικές ανακοινώσεις εναντίον της «Εναλλακτικής Κίνησης» και του ΣΥΡΙΖΑ.
Εμείς θα επιμείνουμε στην προσπάθεια για συνεννόηση και δράση με το ΚΚΕ στον δήμο και στα κινήματα, γιατί πιστεύουμε ότι στην επίθεση που δέχεται ο λαός μας από την μνημονιακή κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, πρέπει να αντιτάξουμε ένα φιλολαϊκό εναλλακτικό πρόγραμμα διεξόδου σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Ένα τέτοιο άμεσο πρόγραμμα από τις δυνάμεις της Αριστεράς δεν μπορεί να περιμένει την «Δευτέρα Παρουσία» της λαϊκής εξουσίας που οραματίζεται το ΚΚΕ, αλλά πρέπει να δώσει ελπίδα στον λαό την δύσκολη αυτή περίοδο προτού είναι αργά για τον κόσμο της εργασίας και για την χώρα. Εμείς δεν ακολουθούμε και ούτε θα ακολουθήσουμε στο μέλλον την άγονη αυτή «ενδοαριστερή» αντιπαράθεση. Καλούμε για άλλη μια φορά την παράταξη του ΚΚΕ να αναλογιστεί ποιος ωφελείται από αυτήν.


Αποστολή / Αποθήκευση

Δεν υπάρχουν σχόλια: