Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πρόγραμμά μας οι διεκδικήσεις των πολιτών που αγωνίζονται

Την Τετάρτη το βράδυ, σε ένα κατάμεστο Σπίτι του Πολιτισμού, οι γιατροί του νοσοκομείου της πόλης μας εξέθεσαν την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το δημόσιο υγειονομικό σύστημα και έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του. Ανέδειξαν τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, τις ελλείψεις του νοσοκομείου, τους κινδύνους για τη βιωσιμότητά του αλλά και τις διεκδικήσεις τους για ένα καλύτερο σύστημα υγείας για όλους τους πολίτες. Η απάντηση από τους πολιτικούς και διοικητικούς υπεύθυνους ήταν η αναμενόμενη: "δεν είναι στην αρμοδιότητά μας", "το συζητήσαμε", "κάνουμε ό,τι μπορούμε", "περικόψαμε τις δαπάνες", "θα, θα, θα"…

Εξάλλου, το περασμένο Σάββατο, σε ξενοδοχείο έξω από την πόλη, η υπουργός Παιδείας παραβρέθηκε στη σύνοδο των πρυτάνεων των Πανεπιστημίων όλης της χώρας. Οι ίδιοι οι πρυτάνεις απέρριψαν το σχέδιο που τους παρουσίασε η υπουργός για το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς είναι φανερό ότι πρόκειται για πρόγραμμα περικοπών, ιδιωτικοποίησης και υποβάθμισης της δημόσιας παιδείας. Ταυτόχρονα, εκατοντάδες φοιτητές και εκπαιδευτικοί από όλη την Κρήτη είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο ξενοδοχείο, χωρίς να τους επιτραπεί να πλησιάσουν καν σε απόσταση οπτικής επαφής, για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στο σχέδιο της υπουργού. Η απάντηση και σε αυτή την περίπτωση ήταν η αναμενόμενη: Την ώρα που η υπουργός συναντούσε τους πρυτάνεις, τους φοιτητές "υποδέχονταν" τα ΜΑΤ…

Η Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών, σε όλα τα κοινωνικά ζητήματα εμπιστεύεται την άποψη των πολιτών που αγωνίζονται και υιοθετεί στο πρόγραμμά της τα αιτήματά τους. Είναι αυτοί που γνωρίζουν τα προβλήματα από μέσα, που αναζητούν πραγματικές λύσεις, που κινητοποιούνται για αυτές. Γνωρίζουμε καλά ότι η υγεία και η παιδεία, οι δύο πιο νευραλγικοί τομείς για μια κοινωνία με υγιές σώμα και πνεύμα, αποτελούν στόχο της τρόικας, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και φιλέτο για το ιδιωτικό κεφάλαιο που αναζητά χώρο για κερδοφορία.

Η μεταφορά αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση συνιστά τεράστιο κίνδυνο για το μέλλον της υγείας και της παιδείας. Οι δημοτικές και περιφερειακές κινήσεις που στηρίζουν την πολιτική του μνημονίου πρέπει να μας απαντήσουν για το πώς θα λυθούν τα προβλήματα, με επιπλέον ευθύνες και μειωμένη χρηματοδότηση.

Ο μόνος διαφορετικός δρόμος είναι η συμπαράταξη με την κοινωνία που αγωνίζεται για μια χώρα με διαφορετικό προσανατολισμό, έξω από την οικονομική και πολιτική κατοχή που επιβάλλει το μνημόνιο και υλοποιεί ο Καλλικράτης. Οι μόνες θετικές και ρεαλιστικές λύσεις είναι αυτές που προτείνουν οι πολίτες που αγωνίζονται, το υγειονομικό και το εκπαιδευτικό κίνημα. Ο μόνος βιώσιμος δρόμος για την τοπική αυτοδιοίκηση είναι η αλλαγή πολιτικής και η αντιπαράθεση στο σύγχρονο στραγγαλιστή της, τον Καλλικράτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: