Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΜΕΣΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

Ζούμε μέσα σε ένα καπιταλιστικό σύστημα και απ’ ότι φαίνεται θα πεθάνουμε μέσα σε αυτό.

Δεν ξέρω αν οι επόμενες γενιές θα μπορέσουν να ανατρέψουν αυτό το σύστημα της διαφθοράς, της άγριας εκμετάλλευσης του ανθρώπου από άνθρωπο, της ταπείνωσης των αδυνάτων από ισχυρούς.

Όταν ακούω να προσπαθούν να πείσουν τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, ότι φτάσαμε στο μνημόνιο γιατί το μήνα Μάιο δεν είχαν να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις θεωρώ ότι υποτιμούν την νοημοσύνη μας.

Σήμερα προσπαθούν να μας πείσουν ότι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ, χωρίς να μας πουν πόσα έφαγαν οι αεριτζήδες μεγαλοεπενδυτές από το χρηματιστήριο το 1999, και πόσα έχασε ο επίδοξος και αφελής ψιλοτζογαδόρος που τον είχαν πείσει οι πολιτικοί της εποχής ότι ήταν ώρα για να πολλαπλασιάσει τις μικροοικονομίες του. Δεν μας είπαν τι έγινε με τα δομημένα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων, ποιοι είναι αυτοί που αποφάσισαν να τζογάρουν τα λεφτά των εργαζομένων.

Από το "σεμνά και ταπεινά", πήγαμε στο "νόμιμο άρα ηθικό" και από το "λεφτά υπάρχουν" πήγαμε στο "ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε". Μόνο που δε κατάλαβα ποιος έπρεπε να είναι σεμνός και ταπεινός, ποιος ήταν νόμιμος και ηθικός, που νόμιζε ο Γεώργιος Παπανδρέου ότι υπάρχουν λεφτά, κι όταν λέει ότι αλλάζουμε, τι αλλάζουμε και προς τα πού βαδίζουμε.

Τι έκαναν όταν τα κέρδη των πολυεθνικών και των ντόπιων βιομηχάνων αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια και τώρα περιορίζουν τις δραστηριότητες τους, δεν κάνουν επενδύσεις πλέον στην Ελλάδα αλλά δραστηριοποιούνται σε γειτονικές χώρες, και πετάνε στο δρόμο χιλιάδες εργαζομένους, όχι μόνο οι βιομήχανοι αλλά και οι δήμαρχοι. Στην κοινωνία του Ρεθύμνου είδαμε να απολύουν 25 συμβασιούχους της ΔΕΥΑΡ, ενώ θα μπορούσε ως δημοτική αρχή να τους προστατέψει και να τους εξασφαλίσει την μονιμοποίηση τους.

Τι έγινε και ενώ τα κέρδη των τραπεζών πολλαπλασιάζονται τα τελευταία χρόνια, επιδοτούνται με 28 δις. Ευρώ (ενώ οι δήμοι χρεοκοπούν) γιατί ενώ αδυνατούν να εξοφλήσουν οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι τα δάνεια και τις κάρτες που με παραπλανητικούς και αθέμιτους τρόπους τους φόρτωσαν, τώρα οι τράπεζες τους βγάζουν στο σφυρί τις περιουσίες τους ( δεν τους ζητούν πίσω μόνο αυτά που τους δάνεισαν αλλά και υπέρογκα πανωτόκια)

Επαγγελματίες και μικροβιοτέχνες κλείνουν τις επιχειρήσεις τους γιατί η αγορά περνάει φοβερή κρίση για δύο λόγους, πρώτον η αγοραστική δύναμη έχει μειωθεί κατά πολύ επειδή δεν έχει ο κόσμος λεφτά και δεύτερον τα πολυκαταστήματα με την αδειοδότηση από τους δήμους ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια με αμφιβόλου ποιότητας εμπορεύματα, που περισσότερα από αυτά επειδή δεν γίνονται έλεγχοι έχουν επιπτώσεις και στην υγεία του ανθρώπου.

Μέσα σ αυτή την ζούγκλα του καπιταλισμού, της λογικής του "κι άπου μπορεί και απάνω του" καλούμαστε να ψηφίσουμε και όσοι εκλεγούμε να υπηρετήσουμε την επόμενη δημοτική αρχή του Δήμου Ρεθύμνου.

Μου αρέσει πάρα πολύ ο τρόπος ζωής μιας πόλης στη νότια Ισπανία κοντά στην Σεβίλλη την Marinaleda που δεν υπάρχει αστυνομία, τα κλειδιά είναι πάνω στις πόρτες των σπιτιών (όπως ήταν κι εδώ παλιά) κανείς κάτοικος εδώ και πάρα πολλά χρόνια από το 1986 δεν έχει πάει σε δικαστήριο κατηγορούμενος, πολλοί κάτοικοι δουλεύουν σε ένα αυτοδιαχειριζόμενο συνεταιρισμό που έχει έκταση 12 χιλιάδες στρέμματα γης που κατασχέθηκαν από ένα μεγάλο γαιοκτήμονα μετά από 12 χρόνια αγώνων. Η γη δεν πωλείτε και δεν αγοράζεται ανήκει σε όλους λέει ο δήμαρχος της πόλης. Στο συνεταιρισμό El Humoso οι συνέταιροι εργάζονται 6, 5 ώρες την ημέρα από Δευτέρα έως Σάββατο, όλοι έχουν ίδιο μισθό ανεξάρτητα από τη δουλειά που κάνουν. Τα προϊόντα τους ελαιόλαδο και πολλά οπωροκηπευτικά συσκευάζονται, τυποποιούνται στο μικρό εργαστήριο HUMAR MARINALEDA που βρίσκεται στη μέση του χωριού και στο οποίο εργάζονται σε πολύ χαλαρή και ευχάριστη ατμόσφαιρα εξήντα γυναίκες και καμιά δεκαριά άνδρες. Τα προϊόντα πωλούνται κυρίως στην Ισπανία. Τα κέρδη του συνεταιρισμού δεν μοιράζονται αλλά επενδύονται και πάλι στο συνεταιρισμό για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, καταβάλλονται οι μισθοί σε περιόδους που δεν υπάρχουν γεωργικές εργασίες. Γι αυτό στην πόλη αυτή δεν υπάρχουν άνεργοι.

Στην Marinaleda η στέγαση, η εργασία, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, και η υγεία θεωρούνται δικαίωμα των πολιτών.

Μία θέση στον παιδικό σταθμό με όλα τα γεύματα κοστίζει 12 ευρώ το μήνα, το ενοίκιο για ένα τριάρι κοστίζει 15 ευρώ το μήνα.

Σε δήλωση του ο Δήμαρχος της Marinaleda είπε ότι εφαρμόζουν μία συμμετοχική δημοκρατία που οι πολίτες με συνελεύσεις και δημοψηφίσματα αποφασίζουν για όλα από τους φόρους ως τις δημόσιες δαπάνες. Τα πολλά κεφάλια δίνουν πολλές ιδέες.

Ξέρουμε πως οι άνθρωποι μπορούμε να δουλεύουμε και για άλλες αξίες όχι αποκλειστικά για τα κέρδη και το χρήμα. Κι όμως η Ισπανία έχει καπιταλισμό αλλά η Marinaleda έχει ένα δήμαρχο με όραμα για τις ανθρώπινες αξίες που το κάνει πράξη εδώ και 25 χρόνια.

Προς τί λοιπόν το μένος του φίλου μου και συμμαθητή μου υποψήφιο δημάρχου κ. Μαρινάκη να πιάσει ποσοστά 60-70%;

Σαφέστατα ήταν καλύτερος από τον προηγούμενο άλλωστε του το είχα υποσχεθεί από τις προηγούμενες εκλογές ότι θα εκφράσω δημόσια την κρίση μου απέναντι του, αυτό όμως δεν με εμποδίζει να εκφράσω την άποψη μου ότι διακρίνω σημάδια αλαζονείας τις τελευταίες μέρες για τα σίγουρα ποσοστά που αναφέρω πιο πάνω, παρόλο δεν έχω ακούσει τον ίδιο να το λέει, (θα ήταν άλλωστε αστείο) αλλά από υποψηφίους συμβούλους του.

Από δημοσιοποιημένες θέσεις και απόψεις του κ. Μαρινάκη έχω μπερδευτεί πάρα πολύ και μάταια προσπαθώ να καταλάβω τι σχέση έχουν οι ιδέες του με το χώρο αυτόν που τον στηρίζει του σοσιαλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο της πράσινης ανάπτυξης και του μνημονίου σε καμία περίπτωση όμως δεν υιοθετώ της απόψεις που ακούγονται από τους πολίτες του Ρεθύμνου περί έκφρασης και στήριξης μεγάλων συγκεκριμένων συμφερόντων.

Έχω όμως μερικές απορίες,

τι συνέβη και δεν έχει γίνει τίποτα μετά από την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (όπου ήμουν παρόν ) το Δεκέμβριο 2008 για την αποκατάσταση των όψεων και το περιβάλλοντα χώρου του παραλιακού μετώπου της παλιάς πόλης;

Ποια είναι η στάση της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου συνολικά για την σύνδεση με πλοίο από Ρέθυμνο Πειραιά και πως έχει βοηθήσει σε αυτήν την κατεύθυνση ο νυν δήμαρχος;

Αν ο Μενέλαος Παπαδάκης δήμαρχος Ρεθύμνου 1923-1925 δεν αποφάσιζε να φτιάξει το δημοτικό κήπο σήμερα θα ήταν ένα ακόμα συγκρότημα πολυκατοικιών.

Πώς θα είναι η πλατεία άραγε των 4ων Μαρτύρων (ελεύθερος χώρος τώρα) μετά από 85 χρόνια;

Γιατί οι μελέτες και οι κατασκευές των δημοτικών κτιρίων δεν γίνονται με βάσει το θεσμικά κατοχυρωμένο Κανονισμό Ενεργειακής Αποδοτικότητας των Κτιρίων ΚΕΝΑΚ που είναι νόμος του κράτους από 01/01/2009 ότι αφορά τα κουφώματα που είναι στην δική μου αρμοδιότητα και που το γνωρίζω πολύ καλά το θέμα, δεν έχω δει να εφαρμόζεται ούτε στις μελέτες, ούτε στις κατασκευές;

Τι γίνεται με τον αιγιαλό και τις ζώνες οικιστικού ελέγχου στο τομέα ευθύνης του δήμου Ρεθύμνου, τώρα μάλιστα με τον νέο δήμο θα είναι από τον Σταυρωμένο μέχρι την παραλία της Επισκοπής;

Γι αυτά και αλλά πολλά που τις επόμενες ημέρες θα αναφερθούμε πιο αναλυτικά πιστεύουμε ότι οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου να είναι άμεσα συνδεδεμένες με την γενικότερη πολιτική κατάσταση στην χώρα μας που ο λαός μας περνάει πολύ δύσκολες ώρες, τις δυσκολότερες από την Μεταπολίτευση και μετά.

Ο λαός την μόνη ευθύνη που έχει είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια έδινε μεγάλες πλειοψηφίες πότε στο ΠΑΣΟΚ και πότε στην ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, έτσι ώστε να αποκτούν αλαζονική διαχείριση της εξουσίας με σφραγίδα τους το ψέμα, τη διαφθορά, την αναξιοπιστία, την ανεντιμότητα και το λογαριασμό να πληρώνουν πάντα οι επαγγελματίες, οι εργαζόμενοι, και οι συνταξιούχοι.

Στις 7 Νοεμβρίου είναι η ώρα να ψηφίσουμε

Ενάντια σε αυτούς που στήριξαν και που στηρίζουν το μνημόνιο

Και να τους πούμε τέρμα τα ψέματα και οι υποκρισίες

Υπήρχε και υπάρχει άλλος δρόμος και για την χώρα μας και για την πόλη μας

Γι αυτό πρέπει όλοι και όλες να στηρίξουμε το ψηφοδέλτιο Της ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ με επικεφαλείς τον Γιώργο Βλαστό και όλοι μαζί να αγωνιστούμε για μια καλύτερη ζωή στη χώρα μας και στην πόλη μας το δικαιούμαστε

Τάκης Πεσβάντης

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: