Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Έχουμε τη γνώμη ότι το Δημοτικό Συμβούλιο (ΔΣ) πρέπει να έχει αναβαθμισμένο ρόλο. Και βέβαια πρέπει να συμβάλει στην ενίσχυση του λαϊκού και κοινωνικού ελέγχου και της συμμετοχής των πολιτών και των φορέων. Καταθέτουμε τις πρώτες προτάσεις της Κίνησής μας:
Πρώτη βασική δημοκρατική αρχή είναι η αναγνώριση του ρόλου των μειοψηφιών εκ μέρους της πλειοψηφίας.
Προτείνουμε:
α) Ουσιαστική και τακτική διαβούλευση του Δημάρχου και του Προέδρου του ΔΣ με τους επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας πριν την εισαγωγή στο ΔΣ σοβαρών θεμάτων.
β) Εξασφάλιση της δυνατότητας των παρατάξεων να ασκούν το ρόλο και τα καθήκοντά τους. Για το σκοπό αυτό διεκδικούμε οι παρατάξεις να έχουν γραφείο, ηλεκτρονικό υπολογιστή και γραμματειακή στήριξη στην έδρα του Δήμου.
Η δεύτερη βασική δημοκρατική αρχή, αφορά τη λειτουργία του ΔΣ.

Προτείνουμε:
1) Μετά τον εισηγητή του κάθε θέματος και τον Δήμαρχο, το λόγο να παίρνουν οι επικεφαλής των παρατάξεων ή οι εισηγητές.
2) Να θεσμοθετηθεί στην αρχή της κάθε συνεδρίασης να απαντώνται οι ερωτήσεις και οι επερωτήσεις.
3) Κάθε παράταξη που εκπροσωπείται στο ΔΣ, ανεξαρτήτως του αριθμού των συμβούλων, να έχει τη δυνατότητα να προτείνει θέματα στην ημερήσια διάταξη και να υποχρεούται ο πρόεδρος να τα περιλαμβάνει στην ημερήσια διάταξη.
4) Να θεσμοθετηθεί ο θεσμός της επίκαιρης ερώτησης και της εισαγωγής θέματος προ ημερησίας διάταξης, εφόσον φυσικά προκύπτει έκτακτο γεγονός.
5) Μετά από πρόταση παράταξης, ανεξάρτητα από τον αριθμό των εδρών της, να συζητούνται ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος, τα οποία αφορούν την οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική και πολιτισμική ανάπτυξη των πολιτών και να εκδίδονται σχετικές αποφάσεις και ψηφίσματα.
6) Να μπορούν μαζικοί φορείς, ομάδες πολιτών και πολίτες, να θέτουν θέματα στην ημερήσια διάταξη του ΔΣ.
7) Να καθοριστεί χρόνος ομιλίας των συμβούλων, ανάλογα με το θέμα συζήτησης, τόσο της πλειοψηφίας, όσο και των λοιπών παρατάξεων. Ο χρόνος ομιλίας πρέπει να καθοριστεί σε όριο, το οποίο θα επιτρέπει την ανάπτυξη του θέματος, όχι μόνο από τον σύμβουλο της πλειοψηφίας, αλλά και τους λοιπούς συμβούλους.
8) Να προβλεφθεί, επίσης, ότι υπό όρους (όταν δηλαδή θα έχει εξαντληθεί ο κατάλογος των συμβούλων), ότι και πολίτες θα μπορούν να λαμβάνουν μέρος στη συζήτηση.
9) Να καθοριστεί μία συνεδρίαση ανά έξι μήνες η ανά έτος, στην οποία θα γίνεται απολογισμός του έργου της Δημοτικής Αρχής και κατά την οποία να εκτίθενται οι απόψεις (έλεγχος) του έργου αυτής.
10) Να βιντεοσκοπούνται και να μεταδίδονται ζωντανά από την ιστοσελίδα του Δήμου οι συνεδριάσεις του ΔΣ, όπου θα υπάρχει και αρχείο βίντεο των συνεδριάσεων.
Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις για την δημοκρατικότερη λειτουργία του ΔΣ, στην διαβούλευση που γίνεται για το νέο κανονισμό λειτουργίας του ΔΣ.

Γιώργος Βλαστός
Δημοτικός Σύμβουλος Ρεθύμνης
Επικεφαλής Εναλλακτικής Κίνησης Πολιτών Ρεθύμνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: