Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Να μην κλείσει το Γυμνάσιο Αργυρούπολης. Λάθος πολιτική, το κλείσιμο.

Ζητούν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Εναλλακτικής Κίνησης
Παρά τις έντονες αντιδράσεις σύσσωμης της εκπαιδευτικής κοινότητας, το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε εκτεταμένες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Προβάλλοντας σαθρά και ανακριβή επιχειρήματα, όπως ότι δήθεν τα κριτήρια των συγχωνεύσεων είναι κυρίως παιδαγωγικά, ότι δεν θα αυξηθεί ο ήδη αυξημένος αριθμός των μαθητών ανά τμήμα, ότι δεν θα δημιουργηθούν σχολεία μαμούθ και ότι στόχος είναι ο εξορθολογισμός της δημόσιας εκπαίδευσης, ανακοινώνει για τη μεν Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ότι 1.523 σχολικές μονάδες συγχωνεύονται σε 672, ενώ για τη Δευτεροβάθμια 410 σχολικές μονάδες συγχωνεύονται σε 205. Ο νέος σχολικός «Καλλικράτης» σημαίνει λουκέτο στο 14% των σχολικών μονάδων της χώρας.

Τέτοιοι ισχυρισμοί δεν πείθουν κανέναν. Το κλείσιμο των σχολικών μονάδων, ιδίως στην περιφέρεια, θα δυσχεράνει την πρόσβαση των μαθητών/μαθητριών στο σχολείο, θα ενισχύσει το φαινόμενο της μαθητικής διαρροής (ιδιαίτερα ψηλή στο Νομό Ρεθύμνης!), θα αυξήσει τις δυσκολίες στην επικοινωνία εκπαιδευτικών και γονέων και θα συντείνει στην αύξηση της εσωτερικής μετανάστευσης και των φαινομένων παραβατικότητας και βίας.
Ο «εξορθολογισμός» που επικαλείται το Υπουργείο Παιδείας δεν είναι παρά το φύλλο συκής που συγκαλύπτει μια στενά λογιστική αντίληψη: να εξοικονομηθούν πόροι, να περικοπούν οι δημόσιες δαπάνες, με τη μείωση των οργανικών και λειτουργικών θέσεων εργασίας εκπαιδευτικών. Εκτιμάται ότι μόνο στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση θα έχουμε μείωση κατά 3.000 οργανικές θέσεις για το επόμενο σχολικό έτος, γεγονός που θα οξύνει την ήδη μεγάλη ανεργία των εκπαιδευτικών.
Είναι ηλίου φαεινότερον ότι η ηγεσία του Υπουργείου προωθεί τις συγχωνεύσεις με μόνο κριτήριο την εξοικονόμηση δαπανών αδιαφορώντας για τα κοινωνικά και παιδαγωγικά προβλήματα που θα προκαλέσει. Η κυβέρνηση, πασχίζοντας να επιβάλει διά πυρός και σιδήρου τη γενικότερη, αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθεί με πρόσχημα την οικονομική κρίση, μειώνει τις δημόσιες δαπάνες για κοινωνικά αγαθά και εκποιεί το μείζον κοινωνικό αγαθό της δημόσιας εκπαίδευσης.
Στον Δήμο Ρεθύμνης η κατάργηση του Γυμνασίου Αργυρούπολης αποφασίστηκε από το Υπουργείο Παιδείας χωρίς να εισακουστεί η γνώμη της τοπικής κοινωνίας και των εκπαιδευτικών, που ζητούν να μην κλείσει το Γυμνάσιο φέτος, να δοθεί περιθώριο να στηριχθεί το Γυμνάσιο για μια σχολική χρονιά και να επανεξεταστεί τότε το θέμα.
Στις 30/03/11 πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του Τοπικού Συμβουλίου Αργυρούπολης, συνέλευση κατοίκων, γονέων και εκπαιδευτικών με σκοπό να ενημερώσουν και να ζητήσουν την συμπαράσταση του Δήμου Ρεθύμνης προς το Υπουργείο Παιδείας να μην κλείσει το Γυμνάσιο Αργυρούπολης. Στην συνέλευση παραβρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Παιδείας και Λαππαίων κ. Γεωργαλής και κ. Κονταξάκης, από την Επιτροπή Παιδείας η κ. Γαλεράκη και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Εναλλακτικής Κίνησης κ. Βλαστός και κ. Ανδρουλάκης.
Η αρχική θέση της Δημοτικής Αρχής ήταν, ότι το Γυμνασίου Αργυρούπολης δεν είναι πρακτικά βιώσιμο, ούτε παιδαγωγικά κατάλληλο να λειτουργεί, θέση που έχει εκφράσει και ο Δήμαρχος Ρεθύμνης σε συνάντησή του με την ΕΛΜΕ Ρεθύμνου. Θεωρώντας δεδομένη την κυβερνητική απόφαση για το κλείσιμό του, οι Αντιδήμαρχοι πρότειναν στους κατοίκους άλλες χρήσεις του Γυμνασίου, όπως η πιθανή στέγαση του Κέντρου Φυσικών Επιστημών. Η παραπάνω τοποθέτηση των Αντιδημάρχων συνάντησε την καθολική αντίδραση των κατοίκων, γονέων και εκπαιδευτικών, που επέμειναν στο να μην κλείσει το σχολείο από την ερχόμενη σχολική χρονιά, να δοθεί παράταση ενός έτους, ούτως ώστε να ενισχυθεί το σχολείο από την τοπική κοινωνία. Στην γόνιμη συζήτηση που έγινε στην συνέχεια αναδείχτηκαν τα προβλήματα του Γυμνασίου και έγιναν προτάσεις για την δυναμική ανάπτυξη του, βελτιώνοντας τον ρόλο του ως σχολείου υποδοχής μαθητών της ευρύτερης περιφέρειας του τ. Δ. Λαππαίων.
Η Εναλλακτική Κίνηση δηλώνει την στήριξή της στο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και δεσμεύεται να το κάνει και στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνης για το οποίο ήδη δεσμεύτηκε ο Δήμαρχος ότι θα γίνει για το θέμα αυτό σε άμεσο χρόνο. Καλούμε όλες τις δημοτικές παρατάξεις να συμπαραταχτούν σε μια ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την βιασύνη της δημοτικής αρχής να δικαιολογεί και να στηρίζει τις θέσεις της κυβέρνησης αντί να βρίσκεται στο πλευρό των δημοτών της. Στις περισσότερες περιοχές της χώρας η τοπική αυτοδιοίκηση συμπαραστέκεται στον αγώνα των τοπικών κοινωνιών ενάντια στις καταργήσεις σχολείων. Πολύ περισσότερο που η υπουργός Παιδείας έχει παραδεχτεί δημόσια ότι έχουν γίνει λάθη στις συγχωνεύσεις σχολείων, πράγμα που σημαίνει ότι αν ο Δήμος Ρεθύμνης συμπαρασταθεί αποφασιστικά στο αίτημα των κατοίκων, μπορεί να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. Κατόπιν, μια αντιπροσωπεία τοπικών φορέων πρέπει να προβεί σε διάβημα στο Υπουργείο Παιδείας. Αυτό πρέπει να γίνει τώρα, γιατί σύντομα θα γίνει ο προγραμματισμός λειτουργίας των σχολείων για την επόμενη χρονιά.
Καλούμε την Δημοτική Αρχή αντί να υιοθετεί τις υπαγορευμένες από το Μνημόνιο αποφάσεις της υπουργού Παιδείας, να το ξανασκεφτεί και να στηρίξει ενεργά το αίτημα της τοπικής κοινωνίας για αναβολή του κλεισίματος του Γυμνασίου Αργυρούπολης με στόχο την αποκέντρωση, δίνοντας μια ευκαιρία στην τοπική κοινωνία να κρατήσει τα παιδιά και τους γονείς τους στην ύπαιθρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: