Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Με αφορμή την απάντηση του Δημάρχου κ. Μαρινάκη σχετικά με τους βανδαλισμούς στο Δημαρχείο,

Με αφορμή την απάντηση του Δημάρχου κ. Μαρινάκη σχετικά με τους βανδαλισμούς στο Δημαρχείο, ο Γιώργος Βλαστός Δημοτικός Σύμβουλος και Επικεφαλής της Εναλλακτικής Κίνησης Πολιτών Ρεθύμνου, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Είναι προφανής η προσπάθεια του Δημάρχου κ. Μαρινάκη να τα «μαζέψει» και να δώσει διευκρινίσεις για την ατυχή και απαράδεκτη αρχική του δήλωση που ευλόγως ερμηνεύτηκε ότι οι βανδαλισμοί στο Δημαρχείο είχαν σχέση με το κίνημα των αγανακτισμένων πολιτών, μετά και την κατακραυγή που δέχτηκε από την ανακοίνωση-απάντηση της Συνέλευσης των ίδιων των αγανακτισμένων πολιτών του Ρεθύμνου, αλλά και μετά από δική μου δήλωση. Παρ’ όλα αυτά ο κ. Μαρινάκης εμμένει στην αρχική δήλωσή του ότι «οι αγανακτισμένοι πολίτες χρησιμοποιήθηκαν ως προκάλυμμα κάτι που εκμεταλεύτηκαν αυτοί που έκαναν τους βανδαλισμούς στο Δημαρχείο» ισχυρισμός που δεν στέκει χωρικά διότι οι συγκέντρωση των αγανακτισμένων δεν ήταν στο Δημαρχείο, αλλά στο γειτονικό γραφείο του βουλευτή κ. Όθωνα. Δεν στέκει όμως ούτε και χρονικά διότι οι βανδαλισμοί συνέβησαν μετά την αποχώρηση των αγανακτισμένων πολιτών.

Κατόπιν τούτου, ο ισχυρισμός του κ. Δημάρχου ότι τον έριξα «στην πυρά (sic!) κάνοντας άκυρους συσχετισμούς» για τις δηλώσεις του, δεν ευσταθεί διότι την ίδια άποψη εξέφρασαν και οι αγανακτισμένοι πολίτες με ανακοίνωσή τους. Όσον αφορά την μομφή του κ. Δημάρχου ότι «επιχειρείται (από ποιούς;) εκμετάλλευση του κινήματος των αγανακτισμένων πολιτών», έχω να απαντήσω σε ότι αφορά εμένα και την δημοτική παράταξή μας, ότι δεν κρυβόμαστε. Ανήκουμε στον χώρο της ριζοσπαστικής-ανανεωτικής αριστεράς και της οικολογίας και ως τέτοιοι συμμετέχουμε από την πρώτη στιγμή στο κίνημα των αγανακτισμένων με σεβασμό στην αυτονομία του, ακούμε προσεκτικά τους πολίτες που έχουν πολλά να πούν και κανείς δεν εκμεταλλεύεται κανέναν. Μια τέτοια μομφή προσβάλλει το ίδιο το κίνημα και τους πολίτες που συμμετέχουν. Θα μπορούσε να το διαπιστώσει και ο ίδιος αν ερχόταν στην Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη.

Ο ισχυρισμός του κ. Μαρινάκη ότι λειτουργώ ως «κομματικός εκπρόσωπος» ενώ ο ίδιος ως «αυτοδιοικητικός», καταρρίπτεται από το γεγονός ότι ο κ. Μαρινάκης είναι ένθερμος υποστηρικτής της κυβερνητικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ στην τοπική αυτοδιοίκηση και του «Καλλικράτη», που αποτελεί το Μνημόνιο στην αυτοδιοίκηση. Του υπενθυμίζω δήλωση του: «Και αν δεν υπήρχε ο Καλλικράτης θα έπρεπε να τον εφεύρουμε»! Με βάση στοιχεία της ΚΕΔΚΕ λόγω Μεσοπρόθεμου θα προκύψει μείωση των επιχορηγήσεων της τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά 285 εκ € μόνο για το 2011. Στα επόμενα χρόνια δεν θα υπάρχει ούτε καν η αναιμική τοπική αυτοδιοίκηση που ξέραμε. Είναι πιθανόν να δούμε και κλεισίματα δήμων. Πότε κινητοποίησε τους δημότες και διαμαρτυρήθηκε γι΄αυτά στην κεντρική κυβέρνηση ο κ. Μαρινάκης και δεν το πήραμε χαμπάρι; Ποτέ. Δεν το έκανε γιατί θα ερχόταν σε αντίθεση με το κόμμα που ανήκει και τον στήριξε για να εκλεγεί το ΠΑΣΟΚ. Δεν ήταν ο Υπ. Οικονομικών κ. Βενιζέλος που στήριξε την δημαρχιακή υποψηφιότητα Μαρινάκη σε ανοικτή εκδήλωση στην πόλη μας; Δεν ήταν ο κ. Πάγκαλος (ο αντιπρόεδρος του «Μεσοπρόθεσμου η τάνκς») με τον οποίο έκανε βόλτες ο κ. Μαρινάκης το περασμένο Πάσχα στο Ρέθυμνο; Ποιός λοιπόν λειτουργεί κομματικά; Ας αφήσει λοιπόν ο κ. Μαρινάκης τα περί «αυτοδιοικητικού». Ο τόπος μας είναι μικρός.

Αλλά ας μπούμε στην ουσία του πράγματος. Μπορεί κανείς σήμερα να σιωπά με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας που ψηφίζεται σήμερα στην Βουλή; Είτε ως απλός πολίτης είτε ως πολιτικός η αυτοδιοικητικός παράγοντας. Την στιγμή που ο ελληνικός λαός επιτέλους ξύπνησε στις Πλατείες και με μεγάλη ωριμότητα ζητά δημοκρατία και να φύγει το μνημόνιο έχουμε όλοι μας ευθύνη να πάρουμε θέση τώρα. Αύριο μπορεί να είναι αργά, όταν π.χ. η ενέργεια και το νερό δεν θα πλέον είναι δημόσια. Τι πολιτική άραγε θα μπορεί να ασκήσει τότε ένας Δήμος με ιδιωτικοποιημένη την ύδρευση; Άρα, κανείς δεν μπορεί να «κρύβεται» πίσω από το χαρακτηρισμό «αυτοδιοικητικός» και να σφυρίζει αδιάφορα. Το θέμα της αντίθεσης στο Μνημόνιο δεν είναι πλέον κομματικό, αλλά κοινωνικό και πατριωτικό. Η σιωπή σήμερα από όλους τους παράγοντες του τόπου ισοδυναμεί με στήριξη στην κυβέρνηση. Έχουμε τελείως διαφορετική αντίληψη για τον θεσμικό ρόλο του Δημάρχου από αυτήν του κ. Μαρινάκη. Ο Δήμαρχος πρέπει να είναι δίπλα και να αγωνίζεται μαζί με τον λαό. Αν εννοεί ο κ. Μαρινάκης ότι γι’ αυτή μου την στάση, δηλ. να παίρνω θέση και να μην σιωπώ στην κοινωνική αδικία, ότι «λειτουργώ ως κομματικός εκπρόσωπος», τότε νιώθω περήφανος γι’ αυτό και θα συνεχίσω να το κάνω. Όσον για την άποψη του κ Δημάρχου ότι «αναζητώ εναγωνίως ακροατήριο» έχω να προσθέσω, ότι εκείνος πρέπει να αναζητήσει ακροατήριο (δηλ. τους ψηφοφόρους του που είναι στην Πλατεία) διότι οι απόψεις του κ. Μαρινάκη υπέρ του Μνημονίου και της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας είναι μειοψηφικές στην κοινωνία (66%-83% του ελληνικού λαού τάσσεται κατά του Μεσοπρόθεσμου σε όλες τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις).

Ο κ. Μαρινάκης δηλώνει ότι το Κίνημα των Αγανακατισμένων είναι αγνό και υγιές. Αν αυτό σημαίνει ότι συμφωνεί και με τα αιτήματα του Κινήματος που είναι να φύγει το Μνημόνιο, η Τρόϊκα και η Κυβέρνηση και για Δημοκρατία, τότε καλώ τον κ. Μαρινάκη να τοποθετηθεί σήμερα δημόσια μαζί μου (όπως καλώ και όλους τους πολιτικούς αυτοδιοικητικούς παράγοντες και φορείς του Ρεθύμνου να το κάνουν) απευθύνοντας έκκληση στούς τοπικούς βουλευτές και ιδιαίτερα στον κυβερνητικό βουλευτή κ. Όθωνα να καταψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και τον Εφαρμοστικό νόμο στην Βουλή.
Το δίλημμα δεν είναι μεταξύ της ψήφισης των νέων μέτρων και της χρεοκοπίας, αλλά μεταξύ της οικονομικής και κοινωνικής χρεοκοπίας και της δυνατότητας της χώρας για ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή. Ο δεύτερος δρόμος περνά μέσα από την καταψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και τους ενωτικούς αγώνες του λαού για αλλαγή των συσχετισμών και τη συγκρότηση μιας νέας πλειοψηφίας που θα ανατρέψει την κυβέρνηση και τις μνημονιακές πολιτικές.
Σε αυτή τη συγκυρία, όλοι κρίνονται από τη στάση που θα κρατήσουν μέσα και έξω από τη Βουλή, πέρα από θεατρινισμούς και επικοινωνιακά τερτίπια, από το κατά πόσο θα υψώσουν το ανάστημά τους μπροστά στην πιο βάρβαρη και ληστρική επιδρομή εις βάρος των λαϊκών συμφερόντων.
Γιατί όπως είπε και ο ποιητής Δάντης (1265-1321):

«Οι πιο καυτές θέσεις στην κόλαση είναι κρατημένες γι’ αυτούς που σε καιρούς μεγάλων ηθικών κρίσεων διατηρούν την ουδετερότητά τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: