Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κρίσιμης σημασίας η επιβίωση της αυτοδιοίκησης όχι ως τελευταίο καταφύγιο του πελατειακού κράτους, αλλά ως εγγυητής της κοινωνικής συνοχής


Δήλωση των δημοτικών συμβούλων της δημοτικής παράταξης «Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών Ρεθύμνου» Γιώργου Βλαστού και Μιχάλη Ανδρουλάκη για τις δημαιρεσίες στον Δήμο Ρεθύμνου

Τα 2 χρόνια που πέρασαν από την έναρξη της θητείας του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου χαρακτηρίστηκαν από την εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής σε όλα τα επίπεδα. Ο μνημονιακής έμπνευσης θεσμός του «Καλλικράτη» υποβάθμισε την τοπική αυτοδιοίκηση και είχε αρνητικές συνέπειες για τους πολίτες του Ρεθύμνου, τους εργαζόμενους του Δήμου και την ανάπτυξη του τόπου. Ταυτόχρονα, ήταν χρόνια αγώνων για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών του Μνημονίου μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο. Η παρουσία για πρώτη φορά των 2 δημοτικών συμβούλων, των μελών και φίλων της «Εναλλακτικής Κίνησης» στα πολιτικά πράγματα του Δήμου, συνέβαλλε αποφασιστικά να ακουστεί στο Ρέθυμνο μια διαφορετική εναλλακτική αριστερή πρόταση και επηρέασε θετικά τις δημοτικές εξελίξεις προς φιλολαϊκή κατεύθυνση. Η πρόσφατη εκλογή των δημοτικών συμβούλων της «Εναλλακτικής Κίνησης» στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ρεθύμνου, συμβάλλει στην πλουραλιστική και αναλογική εκπροσώπηση των παρατάξεων που πρέπει να υπάρχει στα όργανα του Δήμου.

Σήμερα ακόμα και οι υπέρμαχοι του «Καλλικράτη» αναγνωρίζουν ότι ο θεσμός της αυτοδιοίκησης είναι σε αδιέξοδο λόγω της χρηματοδοτικής ασφυξίας. Σ’ αυτό το πλαίσιο δεν μπορεί να υπάρξει καμιά ελπίδα για ένα βιώσιμο, ουσιαστικό και αποτελεσματικό ρόλο της αυτοδιοίκηση. Κινδυνεύουν η βιωσιμότητα των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες, αλλά και η αναπτυξιακή προοπτική του τόπου. Θεωρούμε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να διεκδικήσει σε επαφή με τους υπόλοιπους κοινωνικούς φορείς, μια αλλαγή πολιτικής. Να πρωτοστατήσει στο να στηριχθούν οι πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης και να επεκταθούν (θα μπορούσε π.χ. να δοθούν σε ανέργους δημοτικές εκτάσεις για καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων). Να παρθούν πρωτοβουλίες κοινωνικής οικονομίας με ενίσχυση συνεργατικών μορφών κοινωνικής αλληλεγγύης, που θα δώσουν την δυνατότητα σ’ ένα κομμάτι της κοινωνίας που έχει βρεθεί έξω από την παραγωγική διαδικασία, να επιβιώσει. Να είναι προτεραιότητα στον σχεδιασμό του ΕΣΠΑ η αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης και να σχεδιάσει στη νέα χρηματοδοτική περίοδο το ΕΣΠΑ έτσι ώστε να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή, αφού μέχρι τώρα δεν αξιοποιήθηκε γι’ αυτόν τον σκοπό.

Η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλλει σήμερα στον αναπτυξιακό σχεδιασμό με βάση τις κοινωνικές ανάγκες. Είναι κρίσιμης σημασίας η επιβίωση της αυτοδιοίκησης όχι ως τελευταίο καταφύγιο του πελατειακού κράτους, αλλά ως εγγυητής της κοινωνικής συνοχής. Η λύση είναι ο συνολικός αγώνας ανατροπής του υπάρχοντος πλαισίου, για να μπορέσει η αυτοδιοίκηση να παίξει τον ρόλο της στην κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση του Ρεθύμνου.

Ρέθυμνο, 07/01/2013             

Αποστολή / Αποθήκευση

Δεν υπάρχουν σχόλια: