Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΤΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ

Το Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας (ΚΣΕΔ) κλείνει φέτος τα 11 χρόνια λειτουργίας του στην πόλη του Ρεθύμνου. Όλα αυτά τα χρόνια το ΚΣΕΔ έχει συμβάλλει ενεργά στην ανάδειξη των εικαστικών τεχνών και στη μύηση των νέων της πόλης μας στην κουλτούρα και τον πολιτισμό. Καθημερινά, δεκάδες παιδιά όλων των ηλικιών συμμετέχουν στις δραστηριότητες του ΚΣΕΔ, αναδεικνύοντάς το σε πρωταγωνιστή της πολιτιστικής ζωής της πόλης μας. Οι δράσεις που οργανώνονται από το ΚΣΕΔ συμβάλλουν σε μια διαφορετική πρόσληψη της καλλιτεχνικής δημιουργίας και διαμορφώνουν τους όρους για την υπέρβαση της παθητικής κατανάλωσης των πολιτισμικών προϊόντων. Οι νέοι άνθρωποι μαθαίνουν να δημιουργούν, να ενεργοποιούν την κριτική τους σκέψη και τη φαντασία τους, μαθαίνουν να διαμορφώνουν σχέδια και να τα πραγματώνουν.

Σήμερα, δυστυχώς, η λειτουργία του ΚΣΕΔ υπονομεύεται. Τα προβλήματα ξεκινούν από τη διακοπή της χρηματοδότησης εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού το 2005, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να εκτελεί τότε χρέη υπουργού πολιτισμού. Αυτή η στάση αποτέλεσε πρόσχημα για το Δήμο Ρεθύμνου, για την αποχή του από την οφειλόμενη υποστήριξη της λειτουργίας του Κέντρου. Για 17 μήνες το ενοίκιο του Κέντρου παραμένει απλήρωτο.

Ευτυχώς που ο ιδιοκτήτης του κτιρίου ανήκει σ' εκείνη την σπάνια κατηγορία των συμπολιτών μας που παραμερίζει το ιδιοτελές συμφέρον χάριν της υπηρέτησης υπέρτερων αξιών. Όμως, η πολιτιστική πολιτική ενός τόπου δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στην φιλοπατρία των πολιτών. Εξίσου, η λειτουργία του ΚΣΕΔ δεν μπορεί να στηρίζεται στην φιλοπατρία των εργαζομένων. Οι τέσσερις μόνιμοι υπάλληλοι του Κέντρου και οι συμβασιούχοι συνάδελφοί τους παραμένουν απλήρωτοι από τον Απρίλιο και όλο αυτό το διάστημα ακούν μόνο υποσχέσεις.

Και στην περίπτωση του ΚΣΕΔ εμφανίζεται η σύγκρουση 2 λογικών. Αυτής που, κρυφά ή φανερά, υποστηρίζει ότι τα μη ανταποδοτικά, κοινωφελή έξοδα πρέπει να εκμηδενιστούν ως άχρηστα και αυτής που αναγνωρίζει στην πράξη την ανάγκη λειτουργίας του πολιτιστικού τομέα, απελευθερωμένου από τα δεσμά του κέρδους και της αγοράς. Εδώ βλέπουμε τη θλιβερή κυριαρχία της πρώτης λογικής και την πρακτική της εφαρμογή, τη νεοφιλελεύθερη διαχείριση.

Την κρίσιμη στιγμή που η ανάγκη της ενίσχυσης της πολιτιστικής δραστηριότητας στο Ρέθυμνο προβάλλεται από όλους με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στα Ζωνιανά, είναι αδιανόητο να αφήνεται ένας τέτοιος χώρος στην τύχη του. Αυτό θα αποτελούσε υποκριτική στάση και θα αποδείκνυε ότι τα λόγια είναι πολύ ευκολότερα από τις πράξεις και από τη στήριξη πολιτιστικών δράσεων έξω από τα πλαίσια της αγοράς.

Για την Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών, η συνέχιση της λειτουργίας του ΚΣΕΔ και η επιπλέον ενίσχυσή του είναι ζωτικής σημασίας για την πόλη, τη φυσιογνωμία της και τους κατοίκους της, ιδιαίτερα τους ηλικιακά νεότερους.

Ζητάμε από το Δήμο Ρεθύμνου:

- Να διεκδικήσει τη συνέχιση της χρηματοδότησης του Κέντρου από το Υπουργείο Πολιτισμού με ουσιαστικές παρεμβάσεις.
- Εφόσον η κυβέρνηση και το Υπουργείο Πολιτισμού συνεχίσουν να αγνοούν τις υποχρεώσεις τους, ο Δήμος Ρεθύμνου, να στηρίξει ο ίδιος το ΚΣΕΔ και να καταβάλει τα έξοδα που απαιτούνται για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του.
- Να αναλάβει την κάλυψη όλων των συσσωρευμένων οφειλών του, τόσο για τα λειτουργικά έξοδα όσο και για τα μισθολογικά.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: