Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΟΥΛΗΜΑ

Τα πρόσφατα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου (Ρέθεμνος 15/12/2007) για επικείμενη εκποίηση τμήματος της παραλιακής ζώνης της πόλης προς «εκμετάλλευση» από ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της περιοχής, δυστυχώς δεν εκπλήττουν κανένα. Αυτή ήταν και παραμένει η κυρίαρχη «αναπτυξιακή» αντίληψη και πρακτική όσων έχουν διαχειριστεί τις τύχες του τόπου μας τις τελευταίες δεκαετίες. Σύμφωνα με την αντίληψη αυτή, αυτό που προέχει είναι η εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων στο χώρο του τουρισμού και όχι η προστασία του δημόσιου συμφέροντος, η αναβάθμιση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Το θέμα που έχει προκύψει στην ανατολική παραλία της πόλης είναι πολύ σοβαρό. Όπως προκύπτει από τα δημοσιεύματα του Τύπου, η Επιτροπή Δημοσίων Κτημάτων (στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι τοπικών φορέων και υπηρεσιών) έχει ήδη γνωμοδοτήσει θετικά για την παραχώρηση τμημάτων ανάμεσα στη παλιά και τη νέα ζώνη αιγιαλού σε παρακείμενες ξενοδοχειακές μονάδες που θέλουν να «επεκταθούν» προς την αμμουδιά. Έτσι, εκποιώντας κομμάτι-κομμάτι τη δημόσια περιουσία, θα οδηγηθούμε στο οριστικό ξεπούλημα της προνομιακής παραλιακής ζώνης της πόλης μας στην ιδιωτική κερδοσκοπία. Σε μια πόλη όμως που υποφέρει τόσο πολύ από έλλειψη κοινόχρηστων χώρων, αυτή η προοπτική εκτός από πολιτικά απαράδεκτη είναι και αναπτυξιακά αυτοκαταστροφική.

Η πολιτική της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου είναι γνωστό ότι ευνοεί την εκποίηση της δημόσιας γης της σε ιδιώτες. Το ερώτημα είναι ποια ακριβώς πολιτική αντίληψη έχει για το θέμα αυτό η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου μας. Θα αντισταθούν ή όχι στην λογική της κερδοσκοπίας εις βάρος του Δημοσίου; Θα δώσουν επιτέλους προτεραιότητα σε μια εναλλακτική οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, που σέβεται το περιβάλλον και τις ανάγκες των ανθρώπων;

Σε κάθε περίπτωση , οι ενεργοί πολίτες του Ρεθύμνου δεν πρόκειται να μείνουν αδιάφοροι.

Ρέθυμνο 14/1/2008

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: